”Vår största chans att ta oss ut i Europa”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Niclas Alexandersson och IFK Göteborg siktar in sig på cupen.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Han gillar att reta Henrik Rydström och tycker att det är orättvist att Kalmar FF får spela cupfinal på hemmaplan för andra året i rad.

Sportbladet tog ett snack med IFK Göteborgs lagkapten Niclas Alexandersson, 36, inför morgondagens heta möte med favoritmotståndaren.

– Vinner vi cupen och slutar topp fyra i allsvenskan känns det ändå som en godkänd säsong, säger han.

De regerande svenska mästarna har haft ett knackigt år med höga toppar (prestationen mot FC Basel) och djupa svackor (förluster mot lag som Ljungskile och Trelleborg). Samtidigt har Kalmar och Elfsborg höjt sig betydligt och dragit ifrån i tabellen.

– Allsvenskan får man tyvärr betrakta som körd. Så nu satsar vi stenhårt på cupfinalen. Det är vår största chans att ta oss ut i Europa. Och tar vi hem den titeln har vi vunnit allt som går att vinna i Sverige under det senaste året: allsvenskan, supercupen och svenska cupen. Det försöker våra tränare betona, säger Niclas Alexandersson.

Trots att IFK Göteborg gör sin andra raka final är han kritisk till turneringens upplägg.

– Ska man vara ärlig finns det en del brister. Det är lite halvmärkligt att behöva spela på Fredriksskans för andra året i rad. Klart att det är en fördel för Kalmar att få spela inför sina supportrar. Det är orättvist måste jag säga.

Oavsett arena har Blåvitt plusstatistik mot Kalmar under de senaste säsongerna.

– Bortser man från cupfinalen i fjol (0-3) har det gått väldigt bra mot dem. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Det är nog mycket tillfälligheter, men vi har skaffat oss ett psykologiskt övertag. Jag tycker ändå att Kalmar får gälla som favorit på söndag. De har varit Sveriges bästa lag under en längre tid. Jag tror på en öppen match.

Vad talar för er?

– Förutom att vi brukar vara starka mot Kalmar har vi en extra vilodag och är oerhört sugna på en titel.

Hur är det att möta Henrik Rydström?

– Ja, hur är det egentligen att möta honom? Det är i alla fall alltid kul när vi leder. Då kan man köra hans taktik med mycket snack och så. Han gillar ju att synas och provocera. Men jag är inte heller guds bästa barn på planen.

Han tycker att du alltid har varit gnällig.

– Det är möjligt. Det bottnar i att man inte gillar att förlora. Till en viss gräns måste man vara lite grinig ibland.

Han hävdar också att du aldrig får varningar för snack för att du är Niclas Alexandersson.

– Jag vet inte om det är så. Jag tror inte att jag har någon favör. Man brukar ju kunna klaga lite spontant och sedan känner man själv om man närmar sig ett kort och då är det bäst att vara tyst. Men det är nog säkrast att du frågar domarna om det där.

Vad betyder Rydström för Kalmar?

– Han är en duktig spelare och är så klart viktig för deras lag. Rydström kanske inte glänser i varje match men gör alltid ett stort jobb i det tysta. Rent generellt är den typen av spelare underskattade.

Niclas Alexandersson fyller 37 i december och har ännu inte bestämt om han förlänger karriären med ett år.

– Det hänger på motivationen och hur kroppen mår. Efter EM hade jag inget tryck i benen, men nu känns det bra fysiskt och jag är i klart bättre form. Vi får se hur det blir. Definitivt besked kommer inom någon vecka. Men först ska vi slå Kalmar.