Ville värva Söder: Vi har följt honom

IFK:s talang jagades av Bayern München

Foto: Anders Deros
Het Robin Söders succé har inte bara uppmärksammats här hemma i Sverige. Bayern München har följt honom länge och även försökt knyta Söder till klubben.
FOTBOLL

Hur heta är egentligen svenska talanger för en storklubb som Bayern München?

– Vi försökte få ner Robin

Söder men det passade honom bättre att stanna i sin hemmamiljö, säger Björn Andersson, talangscout och sportchef för Bayerns U-lag.

Björn Andersson, landslagsman och proffs i Bayern München på 70- talet, har jobbat i den tyska storklubben sedan 1995, under några år som assisterande i A-laget.

Till våren går hans kontrakt ut och 58-åringen överväger att flytta hemåt. Gärna för att jobba med ungdomssatsning i en svensk klubb eller inom förbundet.

I helgen höll han ett föredrag på ett konvent anordnat av Svenska Fotbollsakademin (SvFA) och i samband med det satte vi oss ner en stund.

Jag var lite nyfiken på hur intressanta svenska spelare och svenska talanger är för en klubb som Bayern München. Dags dato spelar en svensk i Bayern; 16-årige mittbacken Oscar Lewicki som värvades från Malmö FF i sensomras. Björn berättar att Bayern också legat på IFK Göteborgs Robin Söder, 17.

Vill inte locka med pengar

– Vi har följt honom. Vi försökte faktiskt få ner honom för något år sedan. Jag pratade med hans tränare och alla människor är olika. Det passar nog bättre för Robin att vara i sin hemmamiljö. Vill inte killarna själva ska man inte försöka locka med pengar och det gör vi inte heller.

Annars har Björn svårt att nämna svenska spelare som skulle kunna vara intressanta för Bayern.

– För tillfället finns det ingen, kanske någon i utlandet som Marko (Mitrovic, 16, före detta MFF, nu i Chelseas U-lag). Det är en rätt intressant kille. Men vi tycker själva att vi har de bästa talangerna i Bayern och vi värvade ju nyligen Oscar.

”Nisse var för bekväm”

Oscar Lewicki är en av två svenska spelare som Björn värvat till Bayern München under sina 13 år. Den andre är Nils-Eric Johansson, nu i AIK.

– Han hade egentligen allt – men var för bekväm, säger Björn.

Förutom Zlatan, finns det någon svensk som hade platsat i Bayerns A-lag?

– En och annan match skulle Henke säkert platsa fortfarande. Men spela onsdag-lördag-onsdag klarar man inte i hans ålder. Men han har definitivt förutsättningar att spela i ett topplag i Europa. Annars ser jag ingen annan som skulle förstärka vårt lag eller spela där.

ARTIKELN HANDLAR OM