Blåvitt – om talangen själv får välja

IFK Göteborg populärast bland pojklandslagsspelare

1 av 4 | Foto: FOTO: JOEL MARKLUND
Robin Söder är en av flera ungdomar som tagit över.
FOTBOLL

I en kartläggning i Sportmagasinet tillfrågas 47 pojklandslagsspelare om vilken allsvensk klubb de helst vill spela i. IFK Göteborg är överlägset mest populärt. Elfsborg och Malmö ratas.

Nästa nummer av S, ute 23 december.

I det kommande numret av Sportmagasinet, som kommer ut den 23 december, har samtliga pojklandslagsspelare som inte redan tillhör en allsvensk klubb fått rösta på vilket lag i högsta serien de helst spelar för. Resultatet är anmärkningsvärt. IFK Göteborg tar hem en jordskredsseger med 16 av rösterna. Avståndet är långt till tvåan AIK, som väljs sju gånger.

Roligt med nya fans

– Det är roligt att vi får sådant stöd och hela tiden får nya fans, säger Göteborgs sportchef Håkan Mild, som samtidigt betonar att klubben inte per automatik kan knyta samtliga talanger till sig.

– Alla yngre gå ju inte till oss, det handlar ju om var man bor och var man går i skolan, men vi har säkert en fördel.

En annan tydlig trend går att utläsa från de 15 till 19 år gamla talangernas svar: storklubbarna Elfsborg och Malmö ratas. Av de 47 spelarna väljer endast två, en till vardera klubb, någon av föreningarna.

– Jag kan inte svara på varför det är så. Som ordförande är jag inte närmast det sportsliga, säger Malmös Bengt Madsen.

Det andra laget

– Jag tycker det vore trevligt om några fler valde oss, men jag tror ändå inte de där siffrorna är den enda parametern för hur populär man är, säger Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson till Sportmagasinet.

– Man kan kontra med en undersökning som säger att många tycker vi är det andra laget. Man kan till exempel hålla hårt på Blåvitt, men sedan tycka att Elfsborg är trevligt.

ARTIKELN HANDLAR OM