Livet som fotbollsstjärna

Dataspel och utskällningar – följ IFK på träningsläger

Fotbollsfans Tobias Hysén och Gustav Svensson jublar när Liverpool för mål. Manchester United-supportern Mattias Bjärsmyr är inte lika glad. Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
FOTBOLL

LA MONTANYÁ. I spanska La Montanyá bor änglarna nära en klarblå himmel.

IFK-backen Mattias Bjärsmyr har fotograferat exklusivt för Sportbladets läsare – här är bilderna som tar dig med bortom planen på IFK Göteborgs allsvenska uppladdningscamp.

– Det roligaste var när Tobias Hysén fick en stenhård boll på näsan i matchen mot Banyoles, jag har aldrig garvat så i hela mitt liv, säger Pontus Wernbloom.

Vuxendagis?

Solen dränker den trots allt medelmåttiga gräsplanen. På trappstegen ner till planen står badtofflorna på rad. Hotellet i El Montanyá 50 minuter utanför Barcelona ligger högt och i kulissen syns snö på de högsta bergstopparna.

Under veckan har värmen ökat och de vackra rosa körsbärsträden har slagit ut i blom. Den svenska marskylan känns mycket avlägsen.

Merparten av truppen genomför ett träningspass, det är spel på helplan vilket sällan sker. De som känt sig slitna efter torsdagens match mot CD Banyoles tar en promenad med sjukgymnast Stina Hedin i stället.

Förutsättningarna är guldkantade.

Spelarna behöver inte tänka på något annat än att prestera.

Som ett vuxendagis

Två gånger om dagen hämtas deras kläder för tvätt, de får maten serverad i den stora restaurangen och massage när musklerna är ömma.

Det är lite av ett vuxendagis.

– Det var annat på min tid, då stod strumporna av sig själva ..., säger Håkan Mild, sportchefen.

Han sitter på en bänk och kisar mot spelarna. I nästa andetag påpekar han att ”spelarna ska ha det så bra som möjligt, men kraven på dem är höga. De ska leverera”. Annat än dagis, alltså.

Lägret är noga planerat, assisterande tränaren Teddy Olausson har varit på anläggningen tidigare för att se så den höll måttet. Det är fotbollspassen och träningsmatcherna som är i fokus. Tiden mellan ska mest fördrivas.

Spelar dataspel

Då hasar spelarna omkring i hotellet i sina tofflor och träningsshorts, spelar kort i foajen, solar på balkongen eller spelar dataspel.

– Det är så det ser ut, säger Mattias Bjärsmyr om bilderna på rumskompisen Tobias Hysén och målvakten Kim Christensen.

Man duschar, sitter i handduken och kör dataspel och sen byter man om för att gå ner och käka.

Vad spelar ni?

– Fotball Manager, mest. Pontus har ett bra lag med Milan, jag går bra med Fiorentina. Vi spelar hela tiden, i spelarbussen ja vi kan till och med ta med oss datorerna till Kamratgården. Sådana nördar är vi, säger Bjärsmyr.

Inte mycket bus

– Det är ganska lugnt den här gången, inte så mycket bus mer än att någon gömmer en rumsnyckel eller ett pass. Inkilningen gjorde vi på första lägret, nu börjar det blir mer allvar. Fast skadeglädjen är alltid stor, säger Tobias Hysén och syftar på Wernblooms skrattattack.

Det är inte helt oväntat Wernbloom som piskar upp stämningen under träningarna. Han blir vansinnig och en lagkamrat passar fel och håller inte igen.

– Han är på alla, men det är befogat. Vi ser alla upp till honom och säger han till har man gjort något fel, säger tonåringen Nicklas Bärkroth.

Lägret började förra lördagen – det avrundas i dag med en fri kväll i Barcelona.

– Då skulle ni vara med. Det kommer bli så kul. Supercupfinalen är inte förrän på lördag. säger Pontus Wernbloom.

Änglarna har tagit avstamp.

Snart lyfter de.

FAKTA

Så här var lägret – dag för dag:

Lördag 7 mars: Avfärd från Landvetter. Kommer ner till den vackert belägna resorten i El Montanyá, norr om Barcelona.

Söndag 8 mars: Två pass, klockan tio och fyra på eftermiddagen. Kanonväder.

Måndag 9 mars: Ytterligare två pass, men nu lite kallare.

Tisdag 10 mars: Match mot Espanyols A-lag. Espanyol har med flera etablerade spelare, som Steve Finnan, tidigare Liverpool, vilket tänder Tobias Hysén lite extra. Det blir ändå förlust med 0-2.

Onsdag 11 mars: Efter träningen väntar höjdpunkten: resan till Barcelona och Camp Nou. Spelarna anländer vid åtta-tiden till arenan och sätter sig på läktaren. Snack om Messi och Henry dyker upp på träningarna flera dagar efter uppvisningen.

Torsdag 12 mars: Förmiddagspass på träningsanläggningen. Ganska lugnt. För alla utom Kalle Svensson (lilla bilden) som grillas extra av fystränaren Jonas Hellberg för att hitta formen. Han springer fortfarande när flera spelare sitter och solar på balkongerna i hotellrummen. På kvällen bortamatch mot CD Banyoles. Chocken: den spelas på konstgräs. Matchen? Ganska usel från IFK:s sida.

Fredag 13 mars: Styrkepass med ”general” Hellberg. Avslutas med armhävningstävling som Nicklas Bärkroth och Tobias Sana förlorar. De får be alla om ursäkt för dåligt jobb, men skyller på dålig peppning från Hellberg.... Under eftermiddagen blir det ytterligare ett pass, för en del. De lite slitna spelarna promenerar.

Lördag 14 mars: Tufft förmiddagspass, med spel. Wenrblooms lag tror att de ska vinna, men åker på förlust trots att de har ”bästa laget”. Eftermiddagspasset slipper spelarna och kan se Manchester United-Liverpool. Det är ett himla liv inne hos Tobias Hysén (Liverpool) och Mattias Bjärsmyr (United). Gustav Svensson håller på Arsenal, men håller förstås på United i denna matchen.

Sista passet. Sen veckans höjdpunkt...frikväll i Barcelona. Hur det slutar vet vi inte...