Guldvapnet: Bärkroth, 17

Ska ersätta skyttekungen: ”Inspirerande – det är den här chansen jag väntat på”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Skyttekungen är skadad.

Den 17-årige supertalangen ska ta över, göra mål och ordna guldet till IFK Göteborg.

– Inspirerande och lite pressande. Jag är ju inte Tobias Hysén, säger Nicklas Bärkroth.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
GULDMAKARE? Nicklas Bärkroth har gjort 15 inhopp i årets allsvenska. När Tobias Hysén nu är borta talar allt för att det blir 17-årige Bärkroth som ersätter och blir Blåvitts anfallsvapen i guldstriden . ”Det är den här chansen jag har väntat på”, säger han till Sportbladet.

Det känns som han redan varit med i evigheter (nåja). Nicklas Bärkroth suckar.

– Jag vet. Men när jag fick hoppa in mot BP 2007 (som allsvenskans yngste spelare någonsin) så var det en absolut nödlösning. Jag var inte redo för det steget då.

– Det här är första säsongen jag gjort mig själv riktig rättvisa, säger Nicklas Bärkroth.

I kväll ställs sannolikt 17-åringen inför sitt elddop.

Tobias Hysén, 14 mål den här säsongen, är skadad och den yngre kopian kastas in i den allsvenska guldjakten på Behrn Arena i kväll.

– Vi har inte fått laget, men mycket talar för att jag får spela från start. Vi har så många skador och det finns liksom inte så många anfallare kvar, säger han.

Det är ett utsatt läge. Hur känns det att komma in då?

– Inspirerande. Det ska bli jäkligt kul. Vi har kollat en del på Örebro – och det känns väl som deras försvarare passar mig ganska bra med min snabbhet.

”Har väntat på chansen”

Formstarka Örebro med mittbacken Magnus Wikström, 31, 195 cm och 93 kg kan bli en intressant match i matchen mot Bärkroth, 17, 171 cm och 70 kg.

– Jag tror på mig själv, men jag är inte lika bra som Tobias Hysén. Jag har bara en match från start i allsvenskan den här säsongen. Däremot är Tobbe och jag ganska lika i spelstilen. Han hjälper och lär mig mycket.

– Det har varit tacksamt för mig att komma in som avbytare med 25–30 minuter kvar när motståndarna börjat tröttna och vi varit i ledningen. Nu blir det annorlunda.

– Men det är den här chansen jag gått och väntat på.

I vintras skrev han på ett treårigt A-lagskontrakt med IFK Göteborg, trots flera anbud från utländska klubbar. Holländska Feyenoord var en av de mest intresserade.

– Det fanns flera klubbar, men mest handlade om att jag skulle bli ungdomsproffs och det var jag inte intresserad av. Jag vill spela och träna med A-laget. Jag ångrar inte en sekund att jag valde att stanna kvar i IFK Göteborg.

”Skolan är viktig för mig”

Nicklas Bärkroth går på elitidrottslinjen på Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg.

– Det var också en anledning till att stanna kvar. Skolan har alltid varit viktig för mig och det här är en suverän variant för oss. Jag tränar med Blåvitt på förmiddagen, käkar lunch på Kamratgården och går i skolan från halv ett till tretiden på eftermiddagen.

Det är inga långa skoldagar...

– Nej, men vi måste gå fyra år istället för tre. Dagarna blir ganska långa ändå. Vi reser en del med IFK och när jag är hemma så är det upp tidigt för att ta spårvagnen till träningen och hem på kvällen. Sedan vill jag hinna umgås med flickvännen och kompisarna också.

Vad är viktigast vid sidan om fotbollen just nu?

– Körkortet. Jag har övningskört en del med pappa (Robert Bengtsson Bärkroth, 239 allsvenska matcher med Frölunda och Örgryte) och vi har rykt ihop ett par gånger redan, haha.

För att få en uppfattning om hur ungt dagens IFK Göteborg är:

– Det är lite intern tävling att klara körkortet mellan mig och Robin Söder (18 år), Erik Lund (20), Sebastian Eriksson (20) och Mikael Dyrestam (17).

– Jakob Johansson (19) grejade det förra veckan så han är rätt nöjd, säger Nicklas Bärkroth.

FAKTA

ALLSVENSK DEBUTANT – SOM 15-ÅRING

Namn: Nicklas Bärkroth

Ålder: 17 år.

Längd/vikt: 171 cm/70 kg

Familj: Mamma Carina, pappa Robert, syskonen Sandra, 16, och Marcus, 8. Flickvännen Moa, 16.

Klubbar: Balltorps FF, IFK Göteborg.

Meriter:

2007 1 allsvensk match 0 mål

2008 2 allsvenska matcher (2 inhopp) 0 mål

2 matcher i CL-kvalet 2 mål

2009 16 allsvenska matcher (15 inhopp) 2 mål

1 match Europa League-kvalet 0 mål

ARTIKELN HANDLAR OM