Bekräftat i dag: ”Alex” gör comeback i blåvitt

Gör sin första träning med laget i morgon

Niclas Alexandersson. Hjälper han Blåvitt till ett SM-guld?
FOTBOLL

I går avslöjade Sportbladet bomben – i dag bekräftade också IFK Göteborg den själva.

Veteranen Niclas Alexandersson, 37, gör comeback i blåvitt.

– Det är naturligtvis helt förutsättningslöst, säger "Alex".

Som Sportbladet kunde avslöja i går kväll så gör veteranen Niclas Alexandersson comeback i IFK-tröjan.

I dag bekräftade IFK Göteborg uppgifterna på sin hemsida med rubriken "'Alex' är tillbaka" och den gamle landslagsbacken utvecklar varför han drar på sig skorna igen.

– Det ser jag som en skyldighet då klubben har problem med många spelare borta. Kan jag bidra med något gör jag givetvis det. Vad det innebär sedan återstår att se. Det är hedrande och ska i varje fall bli spännande att göra ett försök.

Ska träna i morgon

Han håller i dag som vanligt fotbollslektioner på Änglagårdskolan, men i morgon, klockan 10.00, är han tillbaka i träning med IFK Göteborg igen.

Alexandersson ville själv berätta för sina elever om varför han kommer vara borta en del framöver, men Sportbladet hann före.

Ville berätta själv

– Min ambition var att först själv berätta om det här för kollegor och elever, men det är tydligen redan ute, säger Alexandersson, och ger ett svar på frågan hur formen ser ut.

– Vet inte riktigt. Senaste tiden har jag väl inte varit igång som jag önskat, men fram till och med att skolan startade i augusti var den hygglig.

Fick frågan i somras

Idén om att fråga den förre landslagsspelaren, som slutade med elitfotboll ifjol, är dock inte ny.

Redan i somras, när IFK Göteborg åkte på en rad långtidsskador, fick Niclas Alexandersson en förfrågan. Då ansåg han, enligt säkra källor, att det krockade med sitt nya jobb på IFK Göteborgs Änglagårdsskolan.

Nu handlar det bara om fem matcher, en guldspurt.

Niclas Alexandersson har under karriären spelat 109 landskamper och 171 allsvenska matcher för IFK Göteborg.

FAKTA

Personfakta

Namn: Niclas Alexandersson.

Ålder: 37.

Klubbar: Vessigebro BK–Halmstads BK– IFK Göteborg– Sheffield Wednesday–Everton–West Ham–IFK Göteborg.

Landskamper: 107.

Mästerskap: EM 2000, VM 2002, VM 2006, EM 2008.

Aktuell: Gör comeback i IFK Göteborg.

...och så kan Blåvitt använda veteranen:

Som höger yttermittfältare:

Stefan Selakovic har gjort en bra säsong på kanten. Men om tränartrion vill flytta upp "Sella" på topp och avlasta unge Nicklas Bärkroth kan Niclas Alexandersson fylla tomrummet på högerkanten. I matchen mot Gais är Elmar Bjarnarson avstängd, då kan "Sella" ta vänsterkanten och "Alex" ersätta på högerkanten.

Central mittfältare:

För att få mer spets i boxen flyttar man upp Hannes Stiller på topp och Niclas Alexandersson kliver in och spelar centralt. Då stannar "Sella" på sin kant.

Högerback

Minst troliga positionen, eftersom IFK Göteborg har Erik Lund som sköter det bra. Men om det blir skador eller avstängningar är "Alex" en back up.

Som moralboost:

Håller Alexandersson inte för 90 minuter kan han vara en ihoppare och en meriterad röst på träningarna. Han skulle ge lagets unga spelare, som nu sätts under stor press, ett stort stöd.