Fansen kräver kortpassningsspel – Blåvitt svarar med det motsatta

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg ändrar i sin försvarsorganisation.

Offensivt är det inga krusiduller som gäller mot Elfsborg.

– Vi måste kämpa oss till ett övertag, säger Fredrik Risp. Det är idiotiskt att stå och rulla bollen på egen planhalva.

Fredrik Risp.

Delar av Blåvittfansen kräver mer kortpassningsspel. Svaret från IFK Göteborg mot Elfsborg i dag riskerar att bli raka motsatsen.

– Det ska finnas en tydlighet i vårt spel. Vad vi vill, var bollen ska hamna och var vi ska löpa, säger IFK-tränaren Stefan Rehn och fortsätter:

– Går vi in och ger 100 procent så tror jag publiken har överseende med om varje passning inte sitter.

”Måste vinna sin duell”

Räkna med rejält fysiskt spel och tuffa närkamper från IFK Göteborgs sida.

Det har stört tränare och spelare i Blåvitt att sex av lagets sju insläppta mål har sitt ursprung från fasta situationer.

– Varje spelare måste vinna sin duell vid de fasta situationerna. Det handlar också om att störa sin motståndare så att han inte får en fri nick, säger Tobias Hysén.

För att få till en ändring har IFK Göteborg skiftat om i organisationen vid de defensiva fasta situationerna.

– Inför Trelleborgsmatchen la vi in mer markeringsspel vid fasta. Vi har tagit bort ett par zonspelare som markerar istället, säger tränaren Jonas Olsson.

Hysén tillbaka

Offensivt är Tobias Hysén tillbaka och han får sällskap av Jakob Johansson som en slags släpande forward.

Det kommer ofta handla om ett snabba, längre IFK-uppspel mot Hysén och Johansson.

– Jakob är duktig på små ytor och en bra passningsspelare. Han får fördela till mig och Bärkroth, så att vi kan utnyttja vår snabbhet, och till Sella på kanten, säger Hysén.

Centralt ska Gustav Svensson och Sebastian Eriksson ta stort defensivt ansvar och se till att Elfsborgs Anders Svensson inte får styra med sitt passningsspel.

– Vi kan inte spela in till en av våra defensiva innermittfältare på en hoppande gräsmatta när Elfsborg har två man som vill ta bollen. Vi måste spela runt den pressen så att Elfsborg inte får chansen att erövra bollen där, säger Tobias Hysén.

FAKTA

SÅ SKA IFK GÖTEBORG STOPPA ELFSBORG

Stänga till på mitten så att Anders Svensson inte får dominera med sitt passningsspel. Gustav Svensson och Sebastian Eriksson får uppdraget att ta hand om Svensson.

Spela runt Elfsborgs mittfältspress. Uppspel via kanterna eller längre bollar mot Jakob Johansson och Tobias Hysén.

Ny försvarsorganisation. Blåvitt har gått från ett utpräglat zonförsvar vid fasta situationer till fler markeringsspelare. Man-man-markering ska hålla koll på starka huvudspelare som Denni Avdic, Teddy Lucic och Daniel Mobaeck.

SÅ SKA IFK GÖTEBORG HOTA ELFSBORG

Aggressivt och fysiskt spel. Genom hård press vill IFK Göteborg erövra bollen tidigt och ställa om snabbt på kvicka spelare som Tobias Hysén och Niklas Bärkroth.

Bra start och jokrar på bänken. IFK-tränarna har betonat vikten av en bra start för att växa in i matchen och få rätt självförtroende från början. Full fart och maximalt jobb gäller direkt. På bänken finns jokrarna Thomas Olsson och Robin Söder att byta in tidigt i andra halvlek.