Så tog han sig tillbaka

Hysén tvåmålsskytt

FOTBOLL

GÖTEBORG. Tobias Hysén har åter fått fart på målskyttet.

Tack vare en vridning av högerfoten med tio centimeter.

– Annars hade jag slagit upp samma skada. Nu kan jag drömma om landslaget igen, säger tvåmålsskytten.

Fjolårets allsvenske skyttekung slog till med två mål mot Kalmar FF, lämpligt nog när förbundskaptenen Erik Hamrén satt på Gamla Ullevis läktare.

– Han valde rätt match, säger Tobias Hysén med ett brett leende. Hamrén kom ner och snackade med mig kort efter matchen. När jag är skadefri och spelar så här är jag med och konkurrerar om en plats i landslagstruppen sa han.

– Det får jag en extra kick av, säger Hysén.

För ett par månader sedan var läget värre.

I slutet av april drog anfallsstjärnan upp samma skada i baksidan av höger lår för tredje gången inom loppet av ett drygt halvår.

Hittade lösningen

Till slut hittade GIH-läkaren Carl Askling, expert på lårskador, felet.

Och framför allt även lösningen för att undvika framtida skador i samma muskel.

När Hysén tränar sitt högra ben vrider han i samtliga övningar höger fot cirka tio centimeter utåt för att få kontakt med rätt muskel i lårets baksida.

– Nu vet vi att den skadade muskeln har fått tillbaka styrkan och då ska risken för att åka på samma skada vara mycket, mycket mindre, säger Tobias Hysén.

Men sin store anfallsstjärna skadefri och på väg mot storform kan IFK Göteborg börja sikta uppåt i tabellen.

Men 28-åringen dämpar förväntningarna hos Blåvittfansen.

”Vi måste vinna”

– Vi har varit alldeles för mycket upp och ner den här säsongen. Vi måste vinna två, tre matcher i följd för att få någon slags stabilitet. Framför allt måste vi börja gneta ihop lite poäng på bortaplan.

Mot Kalmar sökte sig Hysén medvetet ut mot gästernas vänstersida.

– Det var lite lättare att ta emot uppspelen där än på Kalmars högersida där de hade fysiskt starkare spelare. Jag var lite överraskad över hur de formerade sitt försvar, säger Hysén.

Vad betyder segern och målen för dig nu?

– Förhoppningsvis kan jag lägga all skadeskit bakom mig. Nu känner jag mig bra tränad, men behöver komma upp i riktigt matchtempo. När jag gör det kan bli riktigt bra.

På torsdag väntar returen mot AZ Alkmaar i kvalet till Europa League. IFK Göteborg ska försöka vända på 0–2.

– Det blir en tuff uppgift, men det är inte omöjligt. Vi hade ju flera riktigt bra målchanser nere i Holland utan att få till det. Vi måste bli mer effektiva. Som vi var mot Kalmar, säger Tobias Hysén.