Robin Söder målskytt – & starkare än någonsin

Ny träning har fått slut på Söders skadehelvete: ’Har flyttat musklerna till låren’

Foto: Jonas Lindstedt
Första 90 – på 2 år Robin Söder blev matchvinnare i IFK Göteborgs genrep i går mot Ljungskile. Den 19-åriga anfalls-talangen spelade dessutom 90 minuter för första gången sedan han drog av korsbandet i U21- EM på hemmaplan 2009.
FOTBOLL

LJUNGSKILE. 90 minuter för första gången sedan 2009.

Robin Söder, 19, är tillbaka på allvar – tack vare ett nytt träningsupplägg.

– Jag har omfördelat musklerna och känner mig väldigt stark, säger han till Sportbladet.

Den skadedrabbade jättetalangen inledde som vänsterytter i gårdagens genrep mot Ljungskile. Efter 65 minuter flyttades Robin Söder upp som ensam anfallare. En dryg minut senare tryckte han in matchens enda mål.

– Jag fick bollen av (Mikael) Dyrestam, ryckte till vänster och placerade in den vid första stolpen. Inget märkvärdigt kanske, men skönt att spräcka nollan.

Nära toppformen

Robin Söder var rörlig och påhittig i 90 minuter och visade att han inte har långt kvar till 2008 års form, då han som 17-åring slog igenom med dunder och brak i allsvenskan.

I U21-EM på hemmaplan 2009 rök korsbandet och därefter drabbades han av följdskador.

”Mer krut i benen”

Efter två sönderryckta säsonger med begränsad speltid ska ett förändrat träningsupplägg få Robin Söder att ta nästa steg.

Han har medvetet låtit bli att träna armar och bröst i vinter.

I stället har han fokuserat på rygg, mage, bål och ben.

– Jag har haft lite mycket muskler på överkroppen. Man kan väl säga att jag har flyttat ner musklerna till låren. Vikten är densamma (70 kg). Visst, det är kul att köra beachträning också, men det är inte det som är det viktiga om man vill vara frisk. Jag kände mig lite stel förut, säger Söder och fortsätter:

– Den nya träningen har verkligen gett resultat. Jag är fräschare och har mer krut i benen. Känner mig stabilare och har bättre balans. Jag har byggt upp både kropp och psyke och vågar fläska på ordentligt i närkamperna.

Den tippade toppkandidaten gjorde en medioker insats mot Ljungskile och skrämde knappast slag på Örebros tränare Sixten Boström inför den allsvenska premiären på måndag i nästa vecka.

”Fantastiskt dåliga”

– Skönt att få vinna i dag, men vi måste lära oss att stänga matcherna. Det är vi fantastiskt dåliga på. Blir vi inte bättre på det kommer vi inte att ta några trepoängare i allsvenskan, säger Söder efter sin första hela a-lagsmatch sedan våren 2009.

FAKTA

Robin Söders konkurrenter

Anfallare

Tobias Hysén

Pär Ericsson

Vänstermittfältare

Elmar Bjarnason

Tobias Sana

Central offensiv mittfältare

Andreas Drugge

Pär Ericsson

Hannes Stiller
Högermittfält

Nicklas Bärkroth

Stefan Selakovic

Söders kommentar

– Konkurrensen är tuff på alla positioner. Är Hysén frisk borde ju han spela, men annars är det öppet. Jag är bäst i boxen, men en kant funkar också. Mina  chanser till spel på måndag blev inte sämre efter i dag.

Jonas Olssons kommentar

– Jättekul att se Robin i dag. Han funkade väldigt bra på båda positionerna, orkade hela matchen och skapade målchanser. Vi får se hur det blir på måndag.