”Blåvitt redo att ta in Lars Lagerbäck”

Uppgifter till Sportbladet – Blåvitts tålamod med Olsson på väg ta slut

Foto: scanpix, bildbyrån
FOTBOLL

GÖTEBORG. Förlust mot Helsingborg om en vecka – då får IFK Göteborgs tränare Jonas Olsson sparken, enligt uppgifter som Sportbladet tagit del av.

Ny tränare: Lars Lagerbäck.

– Det är hypotetiska frågor om vad som händer om vi förlorar fler matcher, säger Håkan Mild.

2010 floppade IFK Göteborg och allsvenskan har inletts med två förluster.

Det innebär att tränaren Jonas Olsson hänger löst.

Enligt en källa med mycket god insyn i IFK Göteborg är redan riktlinjerna dragna om det blir en ny förlust i nästa omgång, hemma mot Helsingborg på måndag:

– Det är ingen reservplan att ta Lars Lagerbäck, det är plan A, uppger Sportbladets källa och fortsätter:

– Det är inte ett alternativ att lösa ut någon från en annan allsvensk klubb. Det skulle bli för dyrt och vara emot klubbens filosofi.

Lagerbäck: ”Lyssnar”

– Hela tränarstaben försvinner i så fall, både Stefan Rehn och Jonas Olsson har utgående kontrakt i år, så den ekonomiska förlusten blir inte så stor.

Lars Lagerbäck säger till Sportbladet:

– Dyker det upp något intressant så ska jag lyssna. Jag kan tänka mig både Sverige och utomlands.

Vi har en uppgift om att du kan ta över IFK Göteborg inom kort.

– Håkan Mild och jag brukar prata ibland, men vi har definitivt aldrig pratat om att jag ska träna IFK Göteborg, säger Lagerbäck.

Även sportchefen Håkan Mild dementerar uppgifterna.

– Det finns ingen sanning i dem. Nu gäller det att vi är starka och står upp. I min värld är det kortsiktigt att sparka tränaren.

”Hypotetiska frågor”

Vad finns det för förberedelser från dig om det blir ytterligare förluster?

– Vi vill alltid förbättra vår verksamhet. Men på tränarsidan finns det inga funderingar just nu. Det får man ta då. Det är hypotetiska frågor om vad som händer om vi förlorar fler matcher, säger Håkan Mild.

Sportbladets källa om varför Olsson får gå om Blåvitt fortsätter förlora:

– Det uppenbara. Olsson har den trupp som han vill ha, men han har inte lyckats få ut det spel som krävs av spelarna. Det blir för mycket repris på fjolåret. Sett till spelet och poängen i höstas så är det här en fortsatt negativ trend från då, inklusive en dålig försäsong.

Utvecklats

– I fjol blev det kanske lite för många lycka till-bollar, men nu känner vi att vi har utvecklat vår spelidé. Och vi har ändå spelat ganska bra trots att vi har två förluster. Poängen kommer, det är jag övertygad om, säger Blåvitts ordförande Kent Olsson.

Kan du garantera att Olsson sitter kvar om ni förlorar mot Helsingborg?

– Ja.

FAKTA

Därför ligger tränarna pyrt till

2010

IFK Göteborg var en av de främsta guldfavoriterna i fjol efter andraplatsen 2009. Men mesta mästarna fick inte mycket att stämma, varken spel- eller resultatmässigt. Motståndarna tyckte att Blåvitt, som visserligen var skadedrabbat, var lättläst då det mest slogs långa bollar på Tobias Hysén. Man förlorade mot nykomlingen Åtvidaberg, båda mötena med Trelleborg och hela sex matcher slutade 0-0.  När säsongen summerades hamnade mångmiljonbygget på en medioker sjundeplats, efter nykomlingen Mjällby och lågbudgetlaget Trelleborg. Kritiken från supportrarna var massiv.

Försäsongen

IFK Göteborg vann visserligen de två första träningsmatcherna, men radade sedan upp åtta matcher utan vinst. Laget tog ofta ledningen, men sedan tog det stopp.

– Vi måste lära oss att stänga matcherna. Det är vi fantastiskt dåliga på, sa Robin Söder efter genrepet mot Ljungskile.

Allsvenska inledningen

Det hjälper inte att laget stundtals spelat bra, haft domaren emot sig och skjutit flera skott i stolpen. Faktum kvarstår: IFK Göteborg har fått sämsta tänkbara start på säsongen och spelarnas självförtroende är kört i botten. 2011 har man totalt sett endast vunnit tre matcher av 13.

Kontrakten som går ut

Jonas Olssons och Stefan Rehns avtal går ut efter säsongen. Det innebär att det inte blir så ekonomiskt kännbart att sparka dem. Hade de i stället haft ett färskt treårskontrakt hade det kostat klubben flera miljoner extra att bryta det i förtid.

Markus Eriksson