Jonas Olsson: ”Spelarna har varit fantastiska...”

Blåvitt bröt förlustsviten – nu hyllas laget av Olsson

1 av 2
Jonas Olsson.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Ett möte mellan spelare och ledare i fredags rensade luften och gav Jonas Olsson förnyat förtroende.

Sedan fokuserade Blåvittränaren på att laget skulle hålla nollan mot Kalmar.

– Vi tryckte lite extra på de fasta situationerna, säger Stefan Selakovic.

För första gången i årets allsvenska höll IFK Göteborg nollan och tog via 2–0 mot Kalmar första segern.

I de två föregående förlustmatcherna, mot AIK och Helsingborg, släppte Blåvitt in matchavgörande mål efter hörnor.

I går skapade Kalmar inget den vägen trots flera hörnor och frisparkar i bra lägen.

”Fantastiskt bra”

När Blåvitt återvände till Göteborg i fredags efter förlustmatchen mot AIK hade man först ett möte med spelare och ledare.

– Vi pratade allihop om vad vi hade gjort, var vi är på väg och om vi tror på det vi håller på med. Alla fick säga vad de tyckte. Det var ett väldigt bra snack, säger Jonas Olsson till Sportbladet.

Gemensamt kom man fram till att de enkla misstagen bakåt måste bort.

– Vi pratade lite extra om hur vi ska agera på fasta situationer. I dag (läs i går) mot Kalmar var det fantastiskt bra, säger Stefan Selakovic.

I matchgenomgången inför Kalmar överraskade sedan Olsson spelarna.

– Jonas visade inga bilder på hur Kalmar gör vid sina fasta. Han sa bara till oss att vi skulle gå ut och lösa det. Jag tycker det var smart. Vi behövde inte fundera så mycket, säger Ragnar Sigurdsson.

”Stabila bakåt”

Jonas Olsson:

– Vi brukar visa bilder på hur motståndarna agerar. Den här gången skippade vi det. Jag ville att spelarna skulle vara på tå. Det känns som det funkade. Vi kändes stabila bakåt.

Vad betyder den här segern för dig personligen?

– Det var skönt givetvis. Men jag är framförallt väldigt glad för spelarna. De har varit fantastiska under de här tuffa veckorna.

Hur har du upplevt kritiken mot dig?

– Jag har inte märkt av den speciellt mycket. Det har snarare varit tvärtom, jag har fått mycket stöd via mejl och sms. Efter matchen i Stockholm fick jag mejl från AIK-supportrar som tyckte det var positivt att jag stod upp när det blåste.

FAKTA

/DÄRFÖR VANN IFK MOT KFF

Hysén vs. Kalmar

Tobias Hysén har nu gjort åtta (!) mål mot Kalmar sedan 2009 i allsvenskan och cupen. I går backade, backade och backade KFF-försvaret – och Hysén prickade in viktiga 1–0.

Inga insläppta på fasta

IFK Göteborg släppte in hörnmål mot både Helsingborg och AIK. Det täppte hemmalaget till den här gången. Blåvitts backlinje bjöd inte på några enkla misstag – det gjorde Kalmarmålvakten Etrit Berisha vid 2–0.

Rätt roll för Bjarnason

Skador gjorde att islänningen fick kliva in centralt i en av de defensiva mittfältspositionerna och var bra. Framför allt under den första halvleken styrde Elmar Bjarnason framgångsrikt så IFK Göteborg hade ett stor övertag i bollinnehavet.

Bleka brassar

Kalmars brassekoloni fick inte till det. Lätt skadade Daniel Sobralense hade ett volleyskott tätt utanför. Det var allt som Kalmarstjärnan oroade Göteborg med.