Söder: Behövde göra tre mål för att starta nästa

Jonas Olsson efter Blåvitts seger: ”Det är ointressant vilka som spelar”

FOTBOLL

Proffsryktena tystnar, skadorna läker ihop och ersättarna visar att även de kan vinna matcher.

IFK Göteborg vänder halvvägs i allsvenskan med vinden i ryggen.

– Konkurrensen i truppen är mördande, säger Jonas Olsson.

Foto: Foto: SCANPIX
Jonas Olsson kan var en nöjd tränare med många bra alternativ i laget.

Tobias Hysén försökte in i det sista övertyga lagledningen att få åka upp till Södertälje och ansluta till laget på matchdagen. Jonas Olsson sa nej och ställde i stället ett lag på banan som bara gjort tre mål på hela säsongen. Längst fram fick Robin Söder chansen på sin favoritposition uppbackad av ständige inhopparen Hannes Stiller.

Stiller avgjorde

Deras samarbete avgjorde de matchen.

– Bollen kommer in från Bjarnason (Elmar) och jag hör Hannes (Stiller) ropa och jag försöker skarva bollen men missar och bollen går direkt till honom, säger Robin Söder om situationen som slutade med Hannes Stiller kyligt kunde lätta in en yttersida förbi Dwayne Miller.

Jonas Olsson hyllar sina offensiva ersättare:

– Hannes är en fantastiskt målskytt och Robin gör det också bra, särskilt med tanke att han inte startat en match på väldigt länge, säger Göteborgstränaren.

Efteråt lovade han nästan en startplats för Stiller i returen mot Syrianska. För Robin Söder är det tuffare när lagets storstjärna, Tobias Hysén, väntas tillbaka.

– Tobbe konkurrerar du inte ut hur som helst. Jag hade behövt göra tre baljor för att ens ha en tanke på att få starta nästa match som forward, säger Söder som får hoppas på en plats på kanten.

Johansson är tillbaka

Jonas Olsson står verkligen inför angenäma problem med laguttagningarna framöver. 1-0-skytten Mikael Dyrestam petade i dag Logi Valgardsson på vänsterbacksplatsen men kan inte alls känna sig säker på fortsatt förtroende när landslagsbacken Adam Johansson nu är tillbaka på allvar. Mot Syrianska blev det 20 minuter. Jonas Olsson är pragmatisk i sin syn på nästa match:

– Det är ointressant vilka som spelar så länge IFK vinner matcher.

FAKTA

Så är läget - halvvägs in i serien:

IFK Göteborg i halvtid

Positivt: Moralen. Laget var poänglöst efter fyra omgångar men laget slöt sig på Kamratgården och en frustande och proffssugen Tobias Hysén har lett laget precis som han måste.

Negativt: Hysén-beroendet. Det är först i de sista två omgångarna som IFK:s anfallsalternativ har visat att de vill vara med och producera.

Tränarens kommentar: De första fyra matcherna är tråkiga för vår del. Vi var värda mer poäng där. Det har vi haft med oss i ryggsäcken hela allsvenskan nu, 5-6 poäng där och vi hade legat bra till nu.

Sportbladets kommentar: Det ljusnar visserligen för det i inledningen så krisstämplade IFK Göteborg. Men faktum kvarstår, den ryggsäck som Jonas Olsson pratar om kan faktiskt kosta laget chansen att slåss om guldet. Moralen ger dem ändå godkänt.

Sportbladets plus:

Syrianska i halvtid

Positivt: Laget har växt in i den allsvenska kostymen. Dinko Felic har visat oväntat hög klass och mittbacksparet Ivan Ristic och Omar Jawo är stabila referenspunkter i ett annars rörigt lagbygge.

Negativt: Skadehelvetet. När allsvenskan vänder står Özcan Melkemichels utan 8-9 man som hade gått rakt in i dagens startelva. Det värsta är att skadorna nästan uteslutande är långvariga.

Tränarens kommentar: Starten var väldigt tuff för oss. Nu har vi en mycket positivare trend, vi har växt in i det allsvenska tempot och nu spelar vi vårt eget spel även på bortaplan. Det enda som stör oss – väldigt mycket - är skadorna. Det är inte bara på matcherna utan också på träningarna.

Sportbladets kommentar: Man kan inte låta bli att fundera på hur bra Syrianska hade kunnat vara den här säsongen. Senaste 7-8 omgångarna har laget spelat med bra allsvensk fotboll med ett b-lag. Men samtidigt ingår det att hålla truppen frisk.

Sportbladets plus: