”Han kan lika gärna bli astronaut”

Sana verkar lämna – då rasar Göteborgs storsponsor mot hela agentkåren

Foto: bildbyrån
Uppror. Tobias Sanas möjliga övergång till Ajax är något som upprör klubbens storsponsor.
FOTBOLL

Tobias Sana verkar gå förlorad för IFK Göteborg.

Det får klubbens storsponsor att rasa – mot hela agentkåren.

VD:n Nils Wiberg vill se talangerna blomma ut på hemmaplan förklarar han för Fotbollskanalen.

– Nu hamnar han i Ajax, b-laget och sedan skickar de honom till Sibirien, säger han till sajten.

Foto: BILDBYRÅN
Hysén med Prioritet Finans vd Nils Wiberg. Bilden är från mars 2011.

Prioritet Finans sägs bidra med tolv miljoner kronor varje säsong till IFK Göteborg.

I dag hotade de att ompröva det stödet eftersom laget går så illa i allsvenskan.

Samtidigt kan talangen Tobias Sana lämna klubben. IFK har tidigare haft ett tydligt spår där de släpper fram egna talanger, men i år valde de att värva mer etablerat för att satsa mot allsvenska toppen.

Beskedet om Sana gör Wiberg, VD i prioritet finans, rasande.

– Sana var en framtida landslagsman som hela svenska folket kunde ha njutit av, för han har en sån talang. Nu hamnar han i Ajax, i B-laget och sedan skickar de honom till Sibirien, och sedan har han fått sina jävla miljoner. Han kan lika gärna bli astronaut eller börsmäklare, säger han till Fotbollskanalen.

”Agenter skickade ut dem i Europa och det blev inget av dem”

– Om man nu är agent, kan man inte vara lite ansvarsfull?

Göteborg har slussat fram flera talanger som Sana. Wiberg vill se dem stanna längre och för det får 23-åringen statuera exempel.

– Vi hade ett U21-lag i Sverige med fantastiska spelare som Gustav Svensson och Mattias Bjärsmyr som skulle ha nått landslaget. Men, vad hände? Jo, agenter och annat skickade ut spelarna i Europa, det senaste är väl att Gustav är i Ukraina och Bjärsmyr blev inte ordinarie. Det blev inget av dem.

– Jag är med och betalar för laget och sedan sticker han bara på grund av att en jävla agent ska lura iväg honom. Sedan ska agenten håva in pengarna på ett skatteparadis. Det är det här jag är så jävla arg över, säger han.

”Alla utom Anders Svensson vill utomlands”

Sportbladet har vidare försökt nå Tobias Sanas agent Anders Karlsson för en kommentar.

Fotbollskanalen har fått tag på Gustav Svenssons agent Patrick Mörk.

– Alla allsvenska spelare utom Anders Svensson vill bli utlandsproffs. Så det är spelarnas uttryck, alla har det önskemålet. Det innebär att agentens huvudsakliga uppgift är att få spelarna utomlands, säger han till dem och säger sedan:

– Vi tog Pontus Wernbloom till CSKA Moskva där han började med att vara matchens lirare mot Real Madrid i en kvartsfinal i Champions League. Han trivs jättebra och tjänar väldigt bra pengar. Skulle han stannat i Göteborg fram till i dag, eller vad menar han?

”Vi pratar om barnarbete, vad håller de på med?”

Wiberg går hårt åt agentkåren och går så långt att han kallar det för "barnarbete" i vissa fall.

– Agenterna är ju på ungdomsläger för 14-åringar och signar upp dem. Vi pratar om barnarbete, vad är det agenterna håller på med? Man borde inte få signa någon innan den fyllt 20 år. Agenterna utarmar svensk fotboll.

Patrick Mörk svarar på det:

– Jag förstår inte liknelsen med barnarbete. Riktiga barnarbetare i Indien och i Afrika skulle nog inte riktigt gilla den jämförelsen. Det handlar om att det är spelare som kanske får massa griller i huvudet och åker utomlands för tidigt. För mig är inte barnarbete att tjäna 40 000 i månaden och spela i Manchester United.

”Får skjuta in mer pengar”

Däremot menar Mörk att man kan höja åldern för elitlägret i Halmstad till 16 i stället för 15, som det är i dag, för att spelarna åtminstone ska kunna gå ut högstadiet innan det börjar förhandlas med klubbar.

Sedan skickar han en hälsning:

– Han får väl skjuta in lite mer pengar så att Göteborg har möjlighet att betala löner som gör att någon spelare vill stanna.

ARTIKELN HANDLAR OM