…och nu kan Blåvitt ta bakvägen till Europa

Leder Fair play-ligan: ”Kanske inte den tabellen man drömmer om att toppa”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Har Håkan Mild blivit snällare mot domarna?

Stefan Selakovic slutat gnälla?

IFK Göteborg kan ta sig till Europa League för första gången via – Fair Playligan.

Sedan 1995 när Uefa införde möjligheten att ta sig till kvalet till Uefacupen och numera Europa League via Fair Play har svenska lag åtta gånger lyckats ta sig till Europaspelet den vägen.

För att ens få chansen att nå Europa League så måste man till att börja med vinna den allsvenska Fair Flayligan – och där har IFK Göteborg historiskt aldrig varit ett topplag.

Tills nu.

Blåvitt leder överraskande ligan.

– Det är väl kanske inte den tabellen man drömmer om att toppa, men det kan ju ändå finnas saker som är positiva med det, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.

Hur ledare uppträder

Tongivande delar i Fair Playligan är hur många gula och röda kort de olika lagen drar på sig.

Men även hur ledare kring laget uppträder i samband med matcherna.

Att tänka sig för i närkamperna på grund av Fair Playligan är dock inget som man inom Blåvitt kommer lyfta upp inför kvällens prestigederby mot Häcken – som är ett av lagen som under senare år två gånger tagit sig till Europaspel just den vägen.

– Viktigast är att vinna matcher, bland annat genom att spela ett bra närkampsspel. Sedan är det alltid bra att undvika onödiga varningar. Jag vill gärna ha så många spelare som möjligt tillgängliga utan att behöva ta hänsyn till avstängningar.

– Skulle det i slutändan leda till en kvalplats i Europa League så är det en jättebonus, säger Mikael Stahre.

FAKTA

Fair play-rankingen

Till Europa League 2013/14 ges tre platser till var och en av de tre högst rankade nationerna i Uefas årliga Fair Play-ranking. Slutställningen i den Uefarankingen redovisas i maj varje år. En delredovisning görs halvvägs, i januari.

I maj i år vanns ligan (där Sverige tradionellt placerar sig högt upp) av Norge före Finland och Holland (Sverige blev sjua).

Svenska lag som tagit en plats i Europaspelet via Fair Playtävlingen:

1996: Malmö FF

1997: Örebro SK

2000: IFK Norrköping

2004: Öster

2006: Gefle

2007: Häcken

2010: Gefle

2011: Häcken