”Övertygad om att Blåvitt kan vinna Europa League”

Klart i dag: Martin Kurzwelly ny klubbdirektör i IFK

Foto: ROGER LUNDSTEN
Kurzwelly har tidigare jobbat med Svenska mässan.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Martin Kurzwelly, 56, är ny klubbdirektör för IFK Göteborg.

Och han har stora planer.

– Jag är helt övertygad om att IFK Göteborg kan vinna Europa League, säger han.

Det har varit en lång process. 120 sökanden har skalats ner till en – och i förmiddags presenterades Martin Kurzwelly som ny klubbdirektör för IFK Göteborg.

Totalt okänd för den breda massan, men inte en nykomling på Kamratgården.

– Jag var fystränare för klubben mellan 1986 och 1988 och var bland annat med då vi vann Uefacupen 1987, säger han.

Nu vill han ta upp klubben till den nivån igen. I fjol placerade sig Blåvitt på sjunde plats efter en fiaskoartad säsong, men där ska de inte stanna länge om Kurzwelly får som han vill.

– Jag är helt övertygad om att IFK Göteborg kan nå upp till den nivån igen. Det handlar inte bara om pengar. Om att alla i ett lag, både spelare och alla runt omkring, gör det lilla extra. En säljare gör det där extra besöket. Spelaren tränar lite extra. Det är den där lilla lilla marginalen som krävs. Vi vann Uefacupen 1982 och 1987. Då kan vi göra det igen.

Har inte fotbollen förändrats för mycket sen dess?

– Den har förändrats, men allt handlar inte om pengar. Det handlar om att vilja och att tro. Att ha viljekraften att vinna.

Avsluta sitt jobb

Han kommer närmast från ett jobb som affärsområdeschef för Svenska Mässan., och diskussioner pågår just nu för fullt när han kan avsluta det jobbet och ansluta till IFK Göteborg.

– Jag sökte det här jobbet redan innan det utannonserats. Jag förstod direkt att det här skulle bli en fantastisk möjlighet.

Ut i Europa

IFK Göteborg gick i fjol med drygt fyra miljoner kronor i förlust, och souvenirförsäljningen minskade med en tredjedel. Samtidigt pratar avgående ordföranden Kent Olsson om att omsättningen måste upp med 50-100 procent för att klubben ska kunna konkurrera i Europa.

– Vår ambition är att komma ut i Europa, och då måste man upp med 50-100 procents ökning inom ett antal år. All statistik visar skrämmande väl att storleken på omsättningen stämmer väl överens med vilken ranking klubben har i Europa, säger Olsson.

Hur ska ni kunna öka omsättningen med så mycket?

– Dels att bli starkare på att utnyttja vårt varumärke. Och sen hitta andra och nya intäktsströmmar, och det är där vi hoppas att Martin ska kunna hjälpa oss. Han har jobbat mycket som säljare och inom marknad och har ett fantastiskt driv.

Känner du också att IFK Göteborg kan vinna Europa League?

– Ja, men det får gå stegvis. Det hade ju låtit kaxigt att säga att vi ska vinna Europa League året efter att vi kommit sjua i allsvenskan. Men det är en mental grej, det handlar om att tro på det. Kommer man bara in i gruppspelet och känner att man är där så kan det gå snabbare än man tror. Men det handlar om att få upp intäkterna så att vi kan behålla våra spelare ett par-tre år till.

FAKTA

Martin Kurzwelly

Ålder: 56

Sportsliga meriter:

Målvakt i Gais under ungdomsåren.

Fystränare i IFK Göteborg 1986-88.

Styrelseledamot i Sävehof.

Jobbmeriter:

Hälsokonsulent på Volvo och Feelgood.

Olika roller inom läkemedelsindustrin, bland annat Astra.

Sedan 2010 affärsområdeschef på Svenska Mässan i Göteborg.