”Det måste vara fantastiskt för supportrarna”

Spelarna hyllar dramatiken – och längtar till hösten

tajt Robin Söder, Pontus Farnerud och Tobias Hysén kan njuta av serieledningen – åtminstone i några dagar.
FOTBOLL

Efter 1–1 i topp- mötet på Olympia mellan Helsingborg och IFK Göteborg ryms sju lag inom fem poäng.

Hösten kan bli en enda lång och svettig guldrysare för halva fotbolls-Sverige.

– Det måste vara fantastiskt för fansen med sådana matcher, säger Blåvitts Pontus Farnerud.

Helsingborg har visserligen en match mindre spelad men även om man räknar med HIF-vinst i hängmatchen mot Halmstad den 24 juli är det extremt tätt i toppen.

– Det är inte bra. Vi vill vara själva där uppe. Men det blir ju mer spännande för fotbolls-Sverige så här, säger mittfältaren Mattias Lindström.

Årets miss

Mot IFK Göteborg var HIF närmast segern i andra halvlek då de spelade elva mot tio i en dryg halvtimme sedan Philip Haglund fått två gula kort. Lindström själv var nära att göra mål redan i första halvlek – men missade öppet mål från en halv meter.

Är det rättvis att kalla det årets miss i allsvenskan, Mattias?

– Jag har svårt att tänka mig någon som varit värre, ja.

Trots gårdagens poängförlust anser Lindström att det är fördel HIF i guldstriden:

– Nu kommer Europa-spelet för många lag, det som vi haft under många år. Det är svårt att hantera. Vi har en liten fördel där kan jag tycka.

Fördel Helsingborg – och AIK då som inte heller har något Europakval?

– AIK är starka, de är kompakta. Men som sagt, man ska inte ge sig in för att tippa det här, det kan sluta hur som helst.

Åtvidaberg och Kalmar, kan de vara med hela vägen?

– Nä, det har jag svårt att tänka mig. Inte efter 30 omgångar. Men det är kul att en liten klubb som Åtvidaberg är med nu, säger Mattias Lindström.

IFK Göteborgs startelvscomebackande mittfältare Pontus Farnerud håller med om att det blir tufft med Europakval:

– Vi har inte så jättebred trupp. Vi är starka med de spelare vi har men det får inte bli för mycket skador. Då blir det svårt att klara både allsvenskan och Europa. Vi har gått runt på ganska få spelare, det gäller att vi håller oss skadefria.

– Men det är fantastiskt att vi är med i toppen av allsvenskan. Det måste vara fantastiskt för fansen som väntat på sådana här matcher. Vi snackade om det innan att även för oss spelare är det ju sådana här matcher man vill spela, säger Pontus Farnerud.

Utbytt med smärtor

Mittfältaren lämnade planen med höftsmärtor efter en dryg timme men hyllades på press- konferensen av tränaren Mikael Stahre som en av de bästa spelarna i Skandinavien med boll.

– Var han övertaggad då som vanligt? skrattar Pontus åt hyllningen.

Hur kändes kroppen?

– Det höll sig okej men sedan tog det stopp efter 35 minuter. Sista tio i första bidrog jag inte så mycket. Sedan försökte jag härda ut så länge som möjligt i andra. Det kändes sådär.

ARTIKELN HANDLAR OM