Blåvitt reagerar på Malmös "stjärnkupp"

IFK Göteborg kräver tydligare regler i frågan – och kan satsa på egen ”18-6-2”-lösning

FOTBOLL

Blåvitt vill att Svensk elitfotboll utreder Malmö FF:s "stjärnkupp".
Om frågan inte kan lösas överväger klubben att dumpa sin egen stjärna.

– Det blir ju tramsigt om det finns tveksamheter, säger IFK Göteborgs vice ordförande, Conny Blessner.

Malmö FF kommer att spela med två stjärnor på bröstet kommande säsong – eftersom mästarklubben räknar in de 17 SM-gulden plus de tre vinsterna i seriespelet när Allsvenskan spelades med SM-slutspel.

Beslutet har väckt uppmärksamhet hos motståndarsupportrar och Reklamombudsmannen har fått ta emot flera anmälningar.

– Eftersom Malmö har tolkat det på det sättet och våra supportrar reagerar, då är regelverket inte tydligt, säger Conny Blessner i IFK:s styrelse.

Har olika uppfattning

En medlem i IFK Göteborg är så pass förbannad att han skickat in en motion till klubbens styrelse – där han förslår att Blåvitt antingen ska ta bort stjärnan eller använda sig av ett annat system.

"Likt andra utmärkelser och symboler inom idrottsvärlden så bygger den här stjärnans värde på en gemensam uppfattning vad den står för och respekterar detta. Så är nu inte fallet.", svarar Göteborgs styrelse.

– Jag vill inte säga att Malmö gör fel och att vi gör rätt, båda två är kompetenta föreningar, men vi har olika olika uppfattning i den här frågan, säger Blessner.

Kan byta till 18-6-2

Blåvitt kan istället för stjärnan trycka 18-6-2 på bröstet (18 SM-guld, sex cuptitlar och två titlar i Uefacupen), föreslår medlemmen i motionen.

Förslaget kan också bli aktuellt – om klubbarna inte kan komma överens.

– Vi får reda ut det, det är någonting som vi får titta på. Men grundproblemet är att det råder en otydlighet. Jag vill fortfarande hävda, med en dåres envishet, att regelverket inte är tydligt och därför vill vi bena ut frågan, säger Blessner.

IFK kommer att jobba för att frågan nu utreds ordentligt.

– Antingen är det Svensk elitfotboll eller Svenska fotbollförundet, där blir ju frågan. Det blir inte bra när två av de dominerande föreningar genom åren inte har samma uppfattning, säger Blessner.

Vill hedra Turina

Blåvitts målvakt, John Alvbåge, är trött på tjafset kring stjärnorna.

"Jag bryr mig inte ett skvatt. Lägger ingen tanke på dessa stjärnor och kan sova gott om natten, trots detta snack. Så länge våra tröjor förblir blåvitrandiga så är jag glad", skriver han i ett sms.

Istället vill han se en annan typ av hyllning på tröjorna.

"Personligen tar jag gärna bort stjärnor på allsvenskans målvaktströjor och sätter dit ett litet tryck med Nr.27, för att hedra Ivan Turina".

FAKTA

Här är delar av motionen och styrelsens svar:

Motionen:
"IFK Göteborg satte denna stjärna ovanför klubbmärket så sent som 2006 i samband med att en ny matchtröja lanserades. Stjärnan är enbart en hederssymbol som syftar till att gemensamt inom Fotbollssverige uppmärksamma en uppnådd prestation. Liksom alla andra utmärkelser och symboler inom idrottsvärlden (mästerskapspokaler, medaljer etc.) så bygger den här stjärnans värde på att alla har en gemensam uppfattning vad den står för och respekterar detta. Så snart det saknas en gemensam värdegrund vad en utmärkelse eller symbol står för så förlorar denna sin funktion och sin betydelse. IFK Göteborg bör inte pryda sin matchdräkt med en sådan symbol."

Styrelsens svar:

"I Sverige använder vi sedan några säsonger en gradering som utgår från tio guld per stjärna, och det är där Malmö FF kommer in i bilden. När klubben i höstas vann allsvenskan för 20:e gången bestämde man sig för att brodera fast sin andra stjärna vid klubbemblemet på matchtröjorna. Likt andra utmärkelser och symboler inom idrottsvärlden så bygger den här stjärnans värde på en gemensam uppfattning vad den står för och respekterar detta. Så är nu inte fallet. Vi har ingen etablerad nationell gemensam och officiell värdegrund och som exakt anger vad stjärnorna skall stå för. En sådan behöver vi enas kring.

Vi har levt efter den norm som vi anser säger hur det skall vara och som bygger på den italienska modellen ovan. Vi anser fortfarande att vi skall hålla oss till den norm som vi varit inofficiellt enade om inom SEF sedan starten av 2000-talet."

ARTIKELN HANDLAR OM