Blåvitt bekräftar mångmiljonklipp

Fick mer än väntat för DMK: ”Siffrorna talar klarspråk”

Foto: BILDBYRÅN
David Moberg Karlsson inbringade omkring 20 miljoner kronor till IFK Göteborg när han såldes till Sunderland.
FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborgs bokslut för 2013 bekräftar för första gången officiellt drömaffären: Sunderland betalade närmare 20 miljoner kronor för David Moberg Karlsson.

– Siffrorna talar klarspråk, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly.

IFK Göteborg redovisar en förlust på 3,3 miljoner kronor 2013.

Bakom de siffrorna finns dock också bokföringsmässiga avskrivningar på tio miljoner kronor och investeringar i flera nya spelare.

– Minusresultatet beror på att vi satsar framåt. Vi har en stark framtidstro, vi ska vara offensiva. Vi har ökat publikintäkterna och vi vet att vi har utrymme för att bli bättre på företagssidan, säger Martin Kurzwelly.

Å andra sidan stärktes IFK Göteborgs resultat 2013 rejält av en ekonomiskt smått osannolik affär när David Moberg Karlsson såldes till Sunderland.

När Sportbladet avslöjade övergången i juni förra året skrev vi också om att Sunderland betalade 17 miljoner kronor för anfallaren.

Blåvitts bokslut bekräftar de siffrorna.

Hysén-pengarna ingår inte

Vinsten vid spelarförsäljningar 2013 redovisas som 15,2 miljoner kronor, netto, i årsredovisningen som blev offentlig under torsdagen.

I bokslutet redovisar även IFK Göteborg att man haft transferkostnader på 1,75 miljoner kronor varav agentarvoden utgjort 784 000 kronor. Dessutom har Moberg Karlssons tidigare klubbar fått utbildningsbidrag och eventuell vidareförsäljningsandel.

Med stor sannolikhet innebär det att Sunderland betalade 17-20 miljoner kronor för anfallaren, utifrån IFK Göteborgs årsredovisning.

– Siffrorna talar klarspråk, säger Kurzwelly.

Ingår Hysénförsäljningen i bokslutet?

– Nej, det gör den inte. Den går under 2014. Redovisningen här gäller i praktiken bara DMK-försäljningen. Det var vår enda större försäljning under fjolåret, säger Kurzwelly.

2013 gjorde IFK Göteborg sitt bästa sportsliga resultat sedan 2009, kvalade till Europa League och sålde David Moberg Karlsson för en jättesumma.

Ändå gick ni med förlust. Borde inte fansen vara oroliga?

– Nej, som sagt vi har återinvesterat i laget och det finns en underliggande positiv ekonomisk trend för oss. Året har börjat bra på sponsorsidan.

– Men långsiktigt vill vi även kunna bygga lite kapital. Då behöver laget göra bra resultat för att vi ska få folk på matcherna, vi vill nå gruppspel i Europa och sälja spelare emellanåt, säger Kurzwelly.

ARTIKELN HANDLAR OM