Sandberg: Måste vara lite crazy

1 av 6
FOTBOLL

Ravelli, Bengt ­Andersson, Christensen, Alvbåge.

Det är ingen dålig rad av målvaktsprofiler som Marcus Sandberg, 23, ska kliva in bakom – till att börja med under sex veckor som vikarie i IFK Göteborg.

– Man får vara lite galen för att ge sig in i det här, ­säger Sandberg.

John Alvbåge är nyopererad för ett benbrott i armen och Marcus Sandberg säger det nästan utan att frågan behöver ställas.

– Jag kommer få problem om jag ska försöka fylla Johns skor utanför planen. Det är det inte många som klarar av...

– På planen känns det bra. U21-spelet har fungerat bra och det är det jag ska plocka med mig mot Falkenberg. Inte försöka mig på något extra.

Nervöst?

– Det kommer det säkert bli. IFK Göteborg är ett storlag och kraven höga. Men jag har trots allt spelat över 30 matcher i allsvenskan för Blåvitt så det är ingen ny situation, även om det är ett par år sedan.

Är det en slump att IFK Göteborgs målvakter de senaste decennierna har varit starka personligheter och profiler?

– Det är svårt att svara på. Först och främst har de hamnat här, säger Sandberg och blickar ut över ett försommarsoligt Kamratgården, för att de varit bra målvakter. Sedan har de vuxit fram som stora personligheter.

Är ni målvakter lite ­speciella?

– Det sägs ju det... Man måste vara lite crazy och inte bry sig så mycket. Man är ju väldigt utelämnad. Man spelar i princip hela tiden en egen match i matchen. Man står själv när det blåser. Och det har väl gällt i olika omgångar för både Ravelli, Bengan, Kim eller John också?

Debut som 19-åring

Vintern innan Marcus Sandberg skulle börja gymnasiet var den då unge målvakten från Rönnäng på Tjörn och provtränade med IFK Göteborg.

Men han hörde inget från klubben och siktade in sig på gymnasiet i Stenungsund med inriktning mot ishockey där han var en duktig center.

Men tre veckor innan skolstarten hörde Blåvitt av sig och det fanns en plats tillgänglig på fotbollsgymnasiet i Göteborg.

– Jag hann att spela TV-Pucken för Bohuslän. Det var det sista jag gjorde i hockeyn, sedan la jag av.

Valde du rätt?

– Vi får väl se var karriären tar vägen, men, ja – jag fick debutera som 19-åring i IFK Göteborg. Det är riktigt stort.

2010 flyttade plötsligt Kim Christensen hem till Danmark och Sandberg fick ta över. Under 2011 delade han och Erik Dahlin (nu i Sogndal) på målvaktsuppdraget i IFK Göteborg.

Från 2012 tog Alvbåge över förstaplatsen mellan stolparna.

Nu får Sandberg chansen igen samtidigt som kontraktet går ut i slutet av året.

– Det är ett bra läge för mig nu att få spela de här matcherna och visa vad jag kan.

Vad vill du? Vill du förlänga kontraktet med IFK Göteborg?

– Jag vill vara förstamålvakt. Sedan får jag lyssna på hur klubben resonerar.

Du är inte så sugen på att förlänga kontraktet och fortsätta vara andremålvakt under några år?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det har jag svårt att tro. Men just nu är det hundra procent fokus på de kommande matcherna.

– Det fanns intresse från klubbar i allsvenskan och Superettan i vintras, men då ville IFK Göteborg ha kvar mig. Och att vara i Blåvitt, i den här träningsmiljön är fantastiskt. Man utvecklas då också‚ samtidigt som jag vill spela matcher. Så på det sättet kommer den här chansen perfekt.

FAKTA

Marcus Sandberg

Ålder: 23 år.

Längd/vikt: 191 cm/85 kg. 

Säsong för säsong: 2010: IFK Göteborg, 15 matcher, 2011: IFK Göteborg, 17 matcher, 2012: Ljungskile (lån), 26 matcher, 2013: IFK Göteborg: 0 matcher.

Landslag: 3 U21.

Sandberg om...

…en av favoritsysselsättningarna på fritiden:

– Jag tycker det är roligt att hänga med på aktiemarknaden. Jag är ingen börshaj, men det är något jag skulle vilja utbilda mig inom i framtiden. Haglund (Philip) och jag brukar ha våra diskussioner om vad man ska satsa på. – Det handlar inte om några jätteklipp, men köpen av NCC- och Gunneboaktier blev bra för mig.

…sin roll för mittfältaren Darijan Bojanic:

– Jag är väl hans…låtsasfarsa. Jag försöker hålla ordning och väcka honom. Det händer att jag måste gå upp och ringa på hemma hos honom eftersom han ligger och sover 15 minuter innan vi ska samlas på förmiddagen.* Hur ligger han till i er böteskassa?– Inte bra. Han står väl för en tredjedel av lagkassan.

…förebilderna som målvakt:

– Jag tyckte Oliver Kahn var j-ä cool. Edwin van der Sar var väldigt bra i United.

…egna styrkor och svagheter som målvakt:

– Jag är ganska allround. Jag är lång och har en bra räckvidd. Jag är inte fullärd på något sätt. Jag jobbar med mitt tillslag, att försöka få bollen till samma ställe, dit jag vill ha den.

…sitt eget tics, skoknytningen:

– Jag knyter skorna i omklädningsrummet, går ut, och sedan efter en stund så knyter jag om dom igen. De måste sitta riktigt bra. Och jag börjar alltid med vänsterskon. Men vår målvaktstränare (Stefan Remnér) har börjat vänja sig nu. Tror jag.

IFK Göteborgs förstamålvakter senaste 25 åren

1989-1997 Thomas Ravelli

1998-2007 Bengt Andersson

2008-2010 Kim Christensen

2010-2011 Marcus Sandberg/Erik Dahlin

2012-         John Alvbåge