Hysén: ”Planen är att flytta hem till Blåvitt”

Landslagsanfallaren vill tillbaka till Sverige

Foto: BILDBYRÅN
Tobias Hysén.
FOTBOLL

Tobias Hysén trivs med fotbollen i Kina, men familjen har svårt att finna sig till rätta.

Att flytta hem till Blåvitt finns hela tiden i tankarna för den 32-årige landslagsanfallaren.

Någon slutpunkt på karriären har han inte bestämt.

– Jag springer tills jag inte orkar längre, säger han.

Efter Sveriges 2-0-vinst mot Estland på Friends arena fick Sportbladet en pratstund med Tobias Hysén, som byttes in i mitten av den andra halvleken av träningsmatchen. Att landslaget nu verkar satsa på 4-3-3 påverkar honom inte särskilt mycket, menar han.

– För mig är det ingen större skillnad. Jag har spelat 4-3-3 så mycket i min karriär, inte bara som forward utan även som ytter.

Succé i kinesiska ligan

Formen är det heller inget fel på för anfallaren som har gjort 15 mål på 22 matcher för Shanghai East Asia. Däremot har familjen svårt att anpassa sig till livet i Kina, något som Hysén har berättat om tidigare.

– Men på planen går det jättebra, vi ligger på samma poäng som trean och slåss om en Champions League-plats. Beroende på var vi hamnar i serien så är det olika förutsättningar för nästa år. Om det blir Champions League så kommer klubben få mer att säga till om med sponsorer och då kan situationen ändras för mig.

En enkel slutsats: en dålig höst för Shanghai East Asia är goda nyheter för IFK Göteborg. Hysén planerar att flytta hem – kanske redan till vintern.

– Det är ungefär samma säsong (i Kina och Sverige) så där är ingen skillnad. Transferfönstren ligger där de gör, i så fall tar jag semester och sen får vi se.

Finns suget att flytta hem till Blåvitt?

– Ja, det kommer förhoppningsvis att bli så förr eller senare. Vi får se om det blir nu eller om ett par år, men planen har alltid varit att avsluta där.

Pratar du något med (sportchefen) Mats Gren?

– Inte just nu, men vi gjorde det i somras. Då var det för att presentera oss, vi har inte pratat innan.

Har du mycket kontakt med dina gamla lagkompisar?

– Oh, ja, absolut. Jag ska träffa Mattias Bjärsmyr och Hannes Stiller i morgon till exempel.

Ska fortsätta länge till

Att Hysén fyller 33 nästa år ser han inte som ett hinder. Planen är att fortsätta spela ett bra tag till.

– Så länge jag är hyfsat fräsch och kroppen inte säger ifrån så kommer jag spela, det är inget jag sätter något gräns för nu. Så länge det är kul och jag håller så.

– Det är klart att jag inte är lika snabb som jag var när jag var 25 men samtidigt har jag blivit smartare och kan använda mina egenskaper på ett annat sätt. Och jag är fortfarande inte långsam. För varje år så lägger man på några saker och tappar andra.

Hur bra är den kinesiska ligan?

– De bästa lagen är topp i allsvenskan och så går det ner till Superettan-nivå ungefär.

ARTIKELN HANDLAR OM