"Att det gnälls på mig är inte konstigt”

Stahre nobbade flytt till Ryssland – här Blåvitts plan för att bli topp tre i år

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg siktar mot topp tre i allsvenskan och nya Europaresor 2015.

Tränaren Mikael Stahre, 39, kunde ha fått sitt äventyr, österut, redan i sommar – men tackade i ett tidigt läge nej till ryska rubelmiljoner.

– Det kändes inte rätt vare sig sportsligt eller geografiskt, säger han.

Formstarka IFK Göteborg (tre segrar, en oavgjord på fyra senaste matcherna i allsvenskan) fortsätter jakten på en toppplacering mot Gefle i kväll.

– Självklart hade jag önskat att vi hade kryssat färre matcher, men oavgjort borta och seger hemma är ofta ett bra facit.

– Vi har fyra hemmamatcher kvar mot lag där vi kryssade borta och nu ska vi se till att vinna dom på Gamla Ullevi. Då har vi bra chanser att sluta topp tre, säger Mikael Stahre.

”Att det gnälls på mig är inte konstigt...”

Efter förlusterna mot Mjällby och AIK och efter att Blåvitt blivit utslaget mot Rio Ave i Europa League-kvalet stormade det kring IFK Göteborgstränaren.

– Vi var i en formsvacka då, tyvärr. Att det då gnälls på mig är inte konstigt. Det är vardagen i en allsvensk storklubb. Det är bara att acceptera.

– Jag är förstående till 100 procent att fansen är kritiska när deras klubb inte gör resultat, jag vet hur idrottens mekanismer fungerar med allt vad det innebär runtomkring. Så därför är det extra viktigt att spelare och ledare kör! säger Blåvittränaren på typiskt Stahremanér.

– Jag stortrivs i den här miljön och känner att det finns mycket kvar att uträtta med IFK Göteborg. Jag tycker vi har etablerat oss på en högre nivå än där klubben befann sig när jag kom hit, säger Stahre.

Sa nej till Ryssland

Ändå var det nära att han lämnat klubben i vintras. Sportbladet skrev om att IFK Göteborgstränaren, som då hade ett utgående kontrakt med Blåvitt, var högaktuell för norska Molde.

– Molde sökte tränare och mitt namn fanns säkert med i diskussionerna. Mer än så vill jag inte kommentera.

Han kunde även ha fått möjligheten att lämna IFK Göteborg i somras.

Enligt uppgifter till Sportbladet kom ett mittenlag i ryska ligan med en förfrågan. I potten låg en mycket fördelaktig och hög rubellön.

Men den här gången sa Stahre tidigt nej.

– Det är inte ovanligt att det är rykten och spekulationer, lösa förfrågningar, och i detta fall var det ett sådant. Det blev aldrig något mer än så.

Lockade inte den ekonomiska biten med att ta ett tränaruppdrag i Ryssland?

– Att vara spelare och tränare utomlands är lockande, men det måste vara rätt ingångsvärden med möjligheten till att göra ett bra jobb – sportsligt, ekonomiskt och geografiskt, säger Stahre. 

– Jag har avtal med IFK Göteborg, det finns inget annat i mitt huvud än att fokusera på den verksamheten med träning och match.

Blir han kvar en säsong till?

Han och assisterande tränaren Magnus Edlund har kontrakt över säsongen 2015.

Hur länge ser du dig som tränare för IFK Göteborg?

– 3-5 år tror jag är en ganska bra tidslängd för en tränare. Men det är massor av saker som påverkar. Omsättning på spelare, ledare och självklart utveckling och resultat.

FOTNOT: IFK Göteborg–Gefle spelas 19.00 i kväll och sänds direkt på Cmore sport.

FAKTA

Här är Blåvitts och Stahres plan för att nå topp-3 i allsvenskan

Kvarvarande hemmamatcher:

Gefle (h) Seger (1-1 på bortaplan)

Djurgården (h) Seger (0-0 på bortaplan)

Häcken (h) Seger (1-1 på bortaplan)

Halmstad (h) Seger (2-2 på bortaplan)

IFK Göteborg har även kvar Örebro, Norrköping och Helsingborg borta. Med oavgjort i de matcherna kommer Blåvitt upp i 53 poäng som bör räcka till medaljplats enligt statistiken.