Blåvitt: ”Henke är med på vår lista”

IFK Göteborgs ordförande om varför Stahre fick sparken – och jakten på ersättare

1 av 2 | Foto: TT, BILDBYRÅN
Jönsson och Larsson.
FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg bekräftar nu att Henrik Larsson och Jan Jönsson finns bland tränarna som kan efterträda sparkade Mikael Stahre.

– Båda fanns med på bruttolistan som jag såg nyligen, säger IFK Göteborgs ordförande Karl Jartun till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Karl Jartun.

IFK Göteborgs styrelse fattade nyligen beslutet att sparka Mikael Stahre, bekräftar Karl Jartun, klubbens relativt färske ordförande (tillträdde i mars i år):

– Jag vill inte gå in på exakt när vi bestämde det. Det är något som främst har vuxit fram inom fotbollsutskottet, det är de som hanterar de här frågorna i detalj. Men när det gäller större frågor är antingen jag själv eller kassören delaktig också.

Var styrelsen enig i beslutet?

– Ja, det har funnits en enighet. Vi är överens. På sätt och vis sparkar vi Stahre, men det ska också sättas i sammanhang att vi skulle fatta beslut kring en förlängning med Mikael Stahre över ett antal år – och då är det här ett långsiktigt beslut.

I pressmeddelandet motiveras delvis beslutet med att ni "står inför stora förändringar i elitverksamheten". Vilka förändringar är det?

– Det är egentligen Mats Grens hemmaplan att svara på. Men vi ser på allt från spelsystem, till utveckling av spelare, träning och så vidare.

– Stahre har gjort ett fantastiskt jobb som vi är nöjda med och tagit oss till en andraplats i år, och hade säkert gjort ett bra jobb nästa år också, men det här handlar om något som vi ser mer långsiktigt på. Då hade det blivit fel med ett längre avtal för Stahre.

”Inte missnöjda”

Ni är inte missnöjda med resultaten?

– Nej. Vi har ambitionen att vinna allsvenskan varje år. Vi har gjort det 18 av 90 gånger och det innebär att man inte kan vinna varje år. Vi har landat i en Europaplats och är ett steg bättre än 2013. Vi är nöjda med resultatet, säger Karl Jartun.

Är ni säkra på att den nye tränaren kan leverera bättre än Stahre på de här områdena som ni diskuterat?

– Ja, annars hade vi inte tagit det här beslutet. Men den frågan får någon i fotbollsutskottet svara mer detaljerat på.

Om ni är så övertygade så borde ni kommit ganska långt med ny tränare.

– Det finns en lista med tänkbara kandidater. Men vi har inte utgått från en specifik kandidat utan från vad som är bäst för IFK Göteborg. Hur sporten (fotbollsutskottet) tycker att vi ska spela och fungera som förening framöver.

– Den person som faller bäst in på den rollen är den som blir IFK Göteborgs nye tränare. Vi har inte utgått från vilka tränare som finns på marknaden utan hur vi ser på hur vår elitverksamhet ska utformas framöver.

Hur vill ni spela framöver?

– Vi försöker hitta en IFK Göteborgsmodell hur vi ska agera. Det handlar inte bara om spelsystem, det handlar om talangutveckling, om träning, metoder. Den ska vi känna, i alla fall de som är sportsligt ansvariga, att den tror vi på för framtiden. Därefter ska vi hitta en person som passar in på de kriterierna.

”Inte alla detaljer”

Är den IFK Göteborgsmodellen klar?

– Nej, inte kring alla detaljer.

Har den tilltänkta modellen diskuterats med Stahre så att ni kommit fram till att han inte är rätt tränare?

– Det är en sådan detalj som jag inte kan svara på. Det är Mats (Gren) sak vilka han pratat med, säger Blåvitts ordförande.

Hur stor är tränarlistan som ni jobbar efter? Fem eller 15 namn?

– Bruttolistan som jag såg ganska nyligen var på 15 namn, men sedan kommer den minskas ner av fotbollsutskottet. Jag var med och tittade på ekonomin kring tränarfrågan. Sedan jobbar andra vidare med detaljer.

Två som nämns är Henrik Larsson och Janne Jönsson. Hur kommenterar du de namnen?

– De fanns på den bruttolistan.

Fanns Jörgen Lennartsson också på den?

– Det fanns många namn på den eftersom den snarare var på 15 personer än fem. Det var en lång lista.

Vad skulle Henrik Larsson specifikt innebära för IFK Göteborg?

– Jag kan inte kommentera det. Jag vet vad han har gjort som spelare. Hur han är som tränare får någon annan bedöma.

Har storsponsorn Prioritet Finans vd, Nils Wiberg, varit delaktig i det här beslutet?

– Nej, säger Karl Jartun.

Larsson förnekar

Henrik Larsson säger att han inte har varit i kontakt med IFK Göteborg.

– Just nu är det fullt fokus på Falkenberg. Vi kommer sätta oss ner i veckan och se vad vi ska göra här näst, säger ”Henke” till Sportbladet.

Om du skulle bli erbjuden ett tränarjobb i Blåvitt, hur skulle du ställa dig till det?

– Det kommer inte att hända, nu är det fullt fokus på Falkenberg.

Fotnot: I IFK Göteborgs fotbollsutskott sitter styrelseledamöterna Conny Blessner och Mikael Kjellström, sportchefen Mats Gren, klubbdirektören Martin Kurzwelly och Roger Gustafsson, ansvarig för Fotbollsakademin.

ARTIKELN HANDLAR OM