AVSLÖJAR: Han är ”Blåvitts” förstaval

Jörgen Lennartsson ”Blåvitts” huvudspår

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Jörgen Lennartsson.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Inte Henke, inte Janne Jönsson.

Här är IFK Göteborgs förstaval som Mikael Stahres ersättare – Jörgen Lennartsson, 49.

– Jag har fått en del intresseförfrågningar om nästa säsong, säger han.

Enligt vad Sportbladet erfar från flera källor med god insyn i IFK Göteborg har representanter för Blåvitt diskuterat tränaruppdraget med Lennartsson under ett par veckors tid.

Optimal i ny IFK-modell

Elfsborgs tidigare mästartränare och U21-förbundskaptenen ska då allt mer ha stämt in på den tränarprofil som Blåvitt vill ha i sin nya IFK Göteborgs-modell.

Denna innebär ökad träningsmängd med såväl hög- som lågintensiv träning, 4-4-2 och en tydligare koppling mellan A-lag och klubbens påkostade fotbollsakademi med talanger.

Bitar där kemin mellan den nya klubbledningen och Mikael Stahre inte stämt och anges därför vara en stor orsak bakom beslutet att inte satsa långsiktigt på årets silvertränare.

Som klubbens ordförande Karl Jartun tidigare berättade för Sportbladet under måndagen finns både Henrik Larsson och Janne Jönsson med på bruttolistan över tänkbara efterträdare.

Men denna lista toppas klart, enligt Sportbladets källor, av Jörgen Lennartsson.

Populär i U21-generationen

49-åringen ska vara IFK-valet att under flera års tid kunna kombinera en annan träningsinriktning med såväl etablerade stjärnor som unga talanger i nära samarbete med flera andra fotbollsledare, var och en specialister på sina respektive områden.

Mattias Bjärsmyr och Gustav Svensson är två nyckelspelare i A-lagets stomme som lär vara kvar i Blåvitt 2015 – och båda hade Lennartsson som förbundskapten i det framgångsrika U21-EM:et 2009.

Sportbladets källor uppger att Lennartsson, om alla bitar faller på plats, kan presenteras inom 1–2 veckor.

Förnekar kontakt – har förfrågningar

Tidigare under måndagen förnekade Lennartsson att han pratat med IFK Göteborg:

– Jag har inte haft någon kontakt med Blåvitt angående tränarjobbet där.

Helt säkert?

– Ja, säger Lennartsson.

Vad har du gjort under ditt sabbatsår?

– Jag har haft det väldigt bra. Sett mycket fotboll, rest runt och knutit kontakter. Det har varit nyttigt.

Hur ser din tränarframtid ut?

– Jag har fått en del intresseförfrågningar om nästa säsong, men ännu inte bestämt hur det blir. Vi får se, säger Lennartsson.

Sportchefen Mats Gren:

– Vi har analyserat hela elitverksamheten sedan i somras och kommit fram att vi ska gå skilda vägar med Micke Stahre. Vi har gjort en lista med för- och nackdelar kring olika tränare. Sedan får vi se vilka vi går vidare med, säger Gren.

FAKTA

IFK Göteborgs tränarkandidater

Jörgen Lennartsson

Ålder: 49 år.

Klubb: Klubblös (avlönad av Elfsborg under 2014)

Tränarhistorik/övrigt: Goda meriter från Helsingborg, Häcken och SM-vinnare med Elfsborg. Dessutom lyckad som U21-förbundskapten för Sverige – där han hade nuvarande IFK Göteborgsspelarna Gustav Svensson och Mattias Bjärsmyr. Stämmer mycket väl in på IFK Göteborgs framtida 4-4-2-filosofi, akademi- och träningssatsning. Dessutom ett mer långsiktigt val.

Chans att ta över IFK Göteborg: 60%

Henrik Larsson

Ålder: 43 år.

Klubb: Falkenbergs FF.

Tränarhistorik/övrigt: Lyckades på ett bragdartat sätt hålla Falkenberg kvar i allsvenskan. Är på många sätt ett drömnamn för Blåvitt – men fortfarande relativt oprövad. Skulle han lyckas i Blåvitt så är ambitionen högre satt. Alltså inte speciellt långsiktig lösning. Därför inte trolig.

Chans att ta över IFK Göteborg: 15%

Bob Bradley

Ålder: 56 år.

Klubb: Stabaek.

Tränarhistorik/övrigt: Mest känd som förbundskapten för USA under fem års tid. Gedigen fotbollstränare, mycket kunnig och bra kemi med spelarna. Har lyckats hålla krisdrabbade Stabaek kvar i norska Tippeligan. En outsider om andra alternativ faller bort.

Chans att ta över IFK Göteborg: 10%

Jan Jönsson

Ålder: 54 år.

Klubb: Ålesund.

Tränarhistorik/övrigt: Gick i många år i Stuart Baxters fotspår. Tog sig sedan via Ljungskile och Landskrona till Norge, gjorde succé med Stabaek och var aktuell som svensk förbundskapten efter Lasse Lagerbäck. Men när Jönsson fick chansen i en riktig storklubb, Rosenborg, blev det "bara" två tredjeplatser 2011 och 2012.

Chans att ta över IFK Göteborg: 10%

Torbjörn Nilsson

Ålder: 60 år.

Klubb: Utsikten.

Tränarhistorik/övrigt: IFK Göteborgs störste ikon. Knappast aktuell som huvudtränare, men kan bli aktuell i roll som individuell tränare för att hjälpa fram de unga talangerna.

Chans att ta över IFK Göteborg: 3%

Roland Nilsson

Ålder: 50 år.

Klubb: Förbundskapten P16-landslaget.

Tränarhistorik/övrigt: Också före detta storspelare från IFK Göteborgs framgångsrika 1980-tal. Svensk mästare som tränare med Malmö FF 2010, men sparkad från FC Köpenhman i början av 2012. Står för en träningsfilosofi som lär stämma överens med nya IFK Göteborgs-modellen.

Chans att ta över IFK Göteborg: 1%

Hans Backe

Ålder: 62 år.

Klubb: Klubblös hyllad tv-expert.

Tränarhistorik/övrigt: Enorm erfarenhet nationellt och internationellt både som klubblagstränare och som assisterande förbundskapten (till f d IFK Göteborgstränaren Sven-Göran Eriksson). Oerhört kompetent på många sätt, men inte riktigt den profil som det nya Blåvitt söker.

Chans att ta över IFK Göteborg: 1%

Sammanställning: Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM