Vibe: Hoppas på rätt klubb sista veckan

AVSLÖJAR: Har tackat nej till kinesiska och turkiska bud

Foto: BILDBYRÅN
Lasse Vibe.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Flera av IFK Göteborgs stjärnor saknas i säsongspremiären i dag, lördag eftermiddag.

Den störste av dem, Lasse Vibe, 27, ska redan ha tackat nej till flera bud från utländska klubbar.

– Det händer mycket sista veckan. Jag hoppas fortfarande på att rätt klubb ska dyka upp, säger allsvenske skyttekungen.

Det är bara att googla fram listan på de senaste tio årens allsvenska skyttekungar. Alla har förr eller senare lämnat allsvenskan för utländska klubbar.

Så frågan är när Lasse Vibe flyttar?

Vill inte riskera något

Han visar inte upp sig i Blåvitts säsongspremiär i eftermiddag mot Nordsjälland. Dansken är lätt skadad med smärtor i underbenens framsidor.

– Det är inget allvarligt, men helt onödigt att riskera något nu. Det är en kombination av att vi bytt underlag och tränat hårt, säger Vibe.

Eller som han säger, med glimten i ögat, på frågan om skillnaden i fysträningen mellan tidigare tränaren Mikael Stahre och nye Jörgen Lennartsson:

– Noll procent hårdare men 10 000 procent längre i tid.

Efter höstens rykten runt Vibe har det varit tystare kring anfallaren när transferfönstret öppnat i januari och han själv valt att ligga lågt och tackat nej till intervjuer.

Vad är det som gör att du svarar på frågor nu?

– Nu kör säsongen i gång lite mer på allvar med matcher och så. Dessutom vill jag vara tydlig mot klubben och fansen  med vad jag har för ambitioner.

Bud från Turkiet och Kina

Enligt uppgifter som Sportbladet har tagit del av har det redan funnits konkret intresse från kinesiska och turkiska klubbar från nedre halvorna av tabellerna, vilket Lasse Vibe dock själv skulle ha tackat nej till.

– Det är inget som jag har några kommentarer till. Det får du ta med min agent Ivan Marko Benes eller med Mats Gren, säger Lasse Vibe.

IFK Göteborgs klubbdirektör har gång på gång upprepat att det inte finns några konkreta bud på Vibe och nu återstår bara en dryg vecka innan flera transferfönster stänger 2 februari.

Dansken har en ganska bestämd uppfattning om vad som krävs för att han ska rycka upp familjen och flytta från Göteborg med hustru och tvillingsöner.

Familj, fotboll, ekonomi

– Min första prio är de delar av Europa där det blir rätt både för familjen, fotbollen och ekonomin. Det händer mycket sista veckan så jag hoppas fortfarande på att rätt klubb ska dyka upp, säger han.

Det låter som det finns risk att du är besviken om det inte blir något...?

– Nej, nej, då missförstår man mig. Jag och familjen är redo att flytta om rätt klubb dyker upp, annars stannar vi väldigt gärna. Vi trivs mycket bra i Göteborg och i klubben.

– Jag kan vara ärlig och säga att det inte var tanken att hamna i Sverige när jag lämnade Sönderjyske 2013. Siktet var mot Holland eller Belgien. Men när de alternativen inte visade sig vara så bra så blev det IFK Göteborg i stället. Men jag kände ingen besvikelse när jag skrev på för Blåvitt och likadant blir det om jag stannar nu.

Prislappen: 15 miljoner

– Jag är inte beredd att hoppa på vad som helst och till exempel riskera min plats i danska landslaget.

Enligt Sportbladets källor så ligger prislappen på Vibe, vars kontrakt går ut sista juni 2016, runt 15 miljoner kronor.

– Det vet jag inte, det borde ju variera beroende på vilka klubbar som är intresserade. Sedan finns det väl en viss skillnad på vad klubbar vill betala beroende på om man fyller 28 år som jag om en månad eller är 22 år som Kiese Thelin. Samtidig hoppas jag ju på att klubben lyssnar på bud från klubbar som jag tycker är intressanta.

Om du blir kvar i IFK Göteborg, vad krävs för att ni ska kunna utmana Malmö FF?

– Malmö har också ett jobb att göra med att ersätta alla spelarna de tappat, precis som vi. Jag vill ha fler spelare och bra spelare till IFK Göteborg. Sedan vill man ha de nya spelarna så fort som möjligt.

– Kolla bara hur det var under 2014. Det var först efter sommaren som vi började få ihop spelet och det fungerade bättre och bättre under hösten med nya spelare som May Mahlangu, Gustav Svensson och Sören Rieks, säger Lasse Vibe.

FAKTA

5 frågor till Lasse Vibe

1) Om du är kvar i allsvenskan, vilken blir din personliga målsättning då?

– 15 mål och SM-guld!

2) Hur många procent hårdare har fystränaren Johan Kristoffersson tillåtits att köra med IFK Göteborg under Jörgen Lennartsson?

– Noll procent hårdare men 10 000 procent längre i tid. Under Stahre var det kort och jäkligt intensiv och jobbigt. Kort kan man inte kalla det under Jörgen, men jobbigt är det fortfarande

3) Om du fick välja tre europeiska städer att flytta till som utlandsproffs ur fotbolls-, ekonomiskt- respektive familjemässigt perspektiv, vilka skulle det då vara?

– London, Madrid och Barcelona!

4) Vad är svårast att förstå? John Alvbåges götebosska, Haitam Aleesamis norska eller Hjalmar Jonssons isländska?

– Haha, ingen av dom är svåra att förstå. Jag har själv bredare göteborgska än John. Norska är en simpel blandning av dom två språk jag behärskar bäst. Och Hjalmar är svensk efter 137 år i Sverige...

5) Är du glad eller ledsen över att Nils Wiberg, Prioritet Finans, inte finns kvar lika tydligt runt IFK Göteborg framöver?

– Pass!

IFK Göteborgs premiärelva mot Nordsjälland på Valhalla (konstgräs), Göteborg, lördag 14.00:

4-4-2: John Alvbåge (Marcus Sandberg 2:a halvlek)–Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson, Haitam Aleesami–Martin Johansson Zanjanchi, Gustav Svensson, Tom Pettersson, Sören Rieks–Gustav Engvall, Mikael Boman.

Avbytare (enbart spelare från U-truppen): Victor Edvardsen, Alexander Leksell, Oscar Kindlund, Kevin Andersson, Oskar Jansson.

Saknas: Lasse Vibe, Sebastian Eriksson, Daniel Sobralense, Kasim Prosper, Adam Johansson, Patrick Dyrestam, Karl Bohm, Billy Nordström.

ARTIKELN HANDLAR OM