Det nya hotet för IFK Göteborg: Kina

Intresse för Vibe - som kan gå fram till slutet av februari

Foto: Thomas Johansson
Lasse Vibe.
FOTBOLL

LISSABON. Ett nytt bättre bud från Reading är inte enda hotet mot att IFK Göteborg ska lyckas behålla Lasse Vibe, 27.

Enligt uppgifter till Sportbladet är flera kinesiska storklubbar intresserade av att värva skyttekungen – och de har en månad på sig.

– Det komplicerar en del, säger sportchefen Mats Gren.

Sportbladet skrev i början av veckan om att IFK Göteborg fått in ett konkret bud på anfallsstjärnan Lasse Vibe.

– Styrelsen tar bara ställning till bud när det är i närheten av den prislapp vi har satt, sa ordföranden Karl Jarltun då.

På fredagmorgonen avslöjade danska B.T. och Expressen att det var Reading som lagt ett bud på 12 miljoner kronor på den allsvenske skyttekungen.

– Jag kan bekräfta att vi fått ett konkret bud, men jag kommenterar inte summor eller klubbar, säger Mats Gren.

Till Sportbladet sa Vibe om uppgifterna:

– Som jag sagt innan så handlar det om ekonomi, familj och fotboll. Jag fyller 28 år om tre veckor och får nog inte så många chanser att åka utomlands till en bra liga. Så om det skulle komma något som Blåvitt accepterar då kommer jag förmodligen att ta den möjligheten, säger Vibe.

– Däremot känns det inte rätt att kommentera enskilda klubbar när jag vet att Blåvitt än så länge inte är överens med någon klubb om en transfer.

Kinesiska fönstret öppet längre

Reading har utrymme för att höja sitt bud någonstans mellan 15–20 miljoner kronor men jobbar också hårt under nye ägaren, thailändaren Samrit Bunditkitsada, att rensa upp efter tidigare vidlyftiga satsningar.

Men även om affären med Reading rinner ut i sanden finns det ändå ytterligare detaljer som talar för en flytt för Vibe från IFK Göteborg.

Flera stora ligors transferfönster stänger på måndag, men den allt mer växande kinesiska ligan har öppet för värvningar till och med 27 februari.

Lasse Vibe och hans agent, Ivan Marko Benes, ska redan ha tackat nej till förslag från kinesiska och turkiska klubbar på nedre halvan av respektive ligors tabeller.

Men enligt källor med god insyn i de kinesiska klubbarna har storlag som Guangzhou Evergrande och Beijing Guoan hört sig för om dansken – och ingen av de klubbarna lär ha problem att betala de 15–20 miljoner kronor som IFK Göteborg begär för anfallsstjärnan.

”Det komplicerar en del”

De avvaktar dock tills de europeiska transferfönstren stänger innan det kan bli aktuellt att agera kring Vibe.

Anfallarens agent är som oftast kortfattad när det kommer till Sportbladets kinesiska uppgifter:

– Ingen kommentar, säger Ivan Marko Benes.

Mats Gren vill inte kommentera uppgifterna om de kinesiska storklubbarna men, säger om de olika fönstrens stängningstider:

– Det komplicerar en del. Tappar vi en spelare i slutet av februari har vi både kortare tid och färre spelare att välja mellan om vi vill hitta en ersättare.

FAKTA

Senaste veckan kring allsvenske skyttekungen Lasse Vibe

Lördag 24 januari:

I en större intervju med Sportbladet efter ett par veckors tystnad säger den danske anfallaren:

– Det händer mycket sista veckan. Jag hoppas fortfarande på att rätt klubb ska dyka upp

Tisdag 27 januari:

Sportbladet skriver att IFK Göteborg fått in ett konkret bud på Vibe.

– Styrelsen tar bara ställning till bud när det är i närheten av den prislapp vi har satt, säger ordföranden Karl Jarltun.

Fredag 30 januari:

B.T. och Expressen skriver att Reading lagt ett bud på 12 miljoner kronor för Vibe vars kontrakt går ut i juni 2016 och att IFK Göteborg nobbat erbjudandet. Reading uppges komma med ett nytt bud inom kort.

ARTIKELN HANDLAR OM