Vibe: "Championship bättre än allsvenskan"

IFK Göteborgs stjärna talar ut om framtiden

Foto: Thomas Johansson
Lasse Vibe.
FOTBOLL

LAGOS. Lasse Vibe, 27, är tydlig med vad han vill.

Allsvenske skyttekungen är sugen på en flytt till Reading, som lagt bud på dansken.

– Jag tycker Championship är en bättre liga i jämförelse med allsvenskan, säger han.

Efter någon vecka med många rubriker och spekulationer kring den allsvenske skyttekungen, IFK Göteborgs anfallsstjärna Lasse Vibe, valde dansken att slå sig ned med en mindre grupp journalister vid lagets läger i Lagos, Portugal, tala ut och svara på frågor.

Det blev ett öppet snack, där Vibe svarade ärligt och uppriktigt men också med glimt i ögat emellanåt.

Öppen mot IFK Göteborg

De senaste uppgifterna från danska B.T på lördagsmorgonen är att Reading lagt ett nytt bud, nu på 15 miljoner kronor för Vibe.

– Jag har inte hört om något nytt bud, men jag har inte heller pratat med min agent sedan i går (läs fredag), säger Vibe.

Hur upplever du situationen som har uppstått?

– Jag har hela tiden varit öppen om vad jag vill. Den dialogen har varit bra med IFK Göteborg och Mats Gren.

Acceptera situationen

– Sedan hade det optimala varit om man varit välscoutad och köpt redan av en klubb i god tid. Men nu är det inte så för annars hade jag inte suttit här. Då får man acceptera situationen.

– Det enda jag vet är att de (Reading) lagt ett bud och att IFK Göteborg har sagt nej till det.

Är Reading och Championship en tillräckligt bra liga?

– Det beror på vad man jämför med. Bundesliga är mycket bättre, men det är inget alternativ som jag kan välja. Nu kan jag bara jämföra med allsvenskan och då tycker jag att Championship är en bra liga, men jag har full förståelse för om fansen till IFK Göteborg inte tycker att det är jättesexigt.

– Gör jag 15 mål i Championship så lär man bli plockad av någon Premier Leagueklubb sedan.

Hur påverkar det din danska landslagsplats om du flyttar till Championship?

– Det blir enklare för mig att spela i lanslaget om jag spelar i Championship än i allsvenskan. Ligan är bättre.

Har du bestämt dig för att flytta om klubbarna kommer överens?

– Då kommer jag lyssna. Men det kan komma ett läge där jag känner att jag vill vänta ett halvår ytterligare för att i stället ta steget direkt till Bundesliga eller Spanien.

Förstår att fansen hoppas

– Jag förstår att fansen hoppas att jag är kvar, men jag tror även många av dem skulle vilja byta upp sig på jobbet ibland, få bättre lön, göra något nytt, säger Vibe och slår ut med armarna:

– Och för att vara realistisk till vad spelare från allsvenskan har för värde: Mahlangu har inte hittat någon ny klubb än, Jakob Johansson spelar i grekiska andraligan.

Det finns uppgifter om att kinesiska klubbar är intresserade. Är det ett alternativ för dig?

– Mitt utgångsläge har hela tiden varit att det inte är något som jag prioriterar. Det passar inte riktigt in i hela paketet familjen, ekonomin, fotbollen.

– Samtidigt är det en hypotetisk fråga och man kan aldrig säga något helt säkert.

– Men när man var liten och satt och såg på fotboll på tv så var det inte i Kina man drömde om att få spela fotboll.

Hur reagerar du på hur man värderar er fotbollsspelare vid övergångar?

– Det där är jäkligt svårt. När en spelare gjort 23 mål så tycker fansen att spelaren är värd 1000 miljoner, men på andra sidan bordet sitter en ledare från en klubb som vill köpa, men som inte är beredd att betala mer än deras bud.

"Smarta i IFK:s styrelse"

– En spelare är alltså värd det någon är beredd att betala. Jag har inte hamnat i ett läge där tre olika klubbar vill ha mig och där det pågår ett budkrig.

– Vi får se hur mycket en annan klubb vill ha mig. Sjunker priset till sommaren? Det sitter säkert smarta människor i IFK Göteborgs styrelse som vet hur klubbens ekonomi ser ut.

Om du inte flyttar nu, är du intresserad av att förlänga avtalet med IFK Göteborg då (kontraktet går ut i juni 2016)?

– Vill man ha något får man visa intresse. Vi får se om de kommer med ett erbjudande och vad det innehåller. Blir det samma lön i två år ytterligare så blir det inget. Trippla lönen och en låg fast övergångssumma så skriver jag på direkt, säger Vibe med ett skratt.

Att skriva ett nytt kontrakt är inget som minskar dina chanser att flytta till en bättre liga?

– Nej, ofta är det bättre att bli köpt än att komma som Bosman. Har klubben betalat för dig så är de mer tvungna att spela dig.

Under söndagseftermiddagen spelar IFK Göteborg sin första match i träningsturneringen Atlantic Cup vid Algarvekusten i Portugal.

Frågan är om Lasse Vibe spelar mot tjeckiska tabelltrean Jablonec, med med mindre än något dygn kvar av transferfönstret då.

Vill spela match med IFK

– Jag har inga problem med min skada (underbenen) och vill gärna spela. Att de här andra diskussionerna pågår har jag inga problem med. Inget är ju klart heller.

– Man kan bli skadad när som helst. Jag kunde ha dragit baksidan av låret när jag ruschade ifrån er på träningen...haha.

– Jag lever efter tanken att varje match eller träning kan vara den sista. Det vet man aldrig.

– Men det är Jörgen (Lennartsson) som tar ut laget. Han kanske får ett samtal från Mats (Gren) om att jag inte bör spela för att klubbarna är nära varandra.

– Om man bortser från transferryktena så är det långt kvar till allsvenska premiären, det är den första av tre matcher här nere och jag ligger lite efter träningsmässigt. Då hade kanske ett inhopp på 20 minuter varit det bästa för min del, säger Lasse Vibe.

Återstår att se om det i så fall blir det sista av honom i IFK Göteborg.

Uppdatering: Senare på lördagen uppges Blåvitt ha tackat nej till Readings nya bud.

ARTIKELN HANDLAR OM