”Blåvitt” drömmer om miljontillskott

Hoppas nå Europa League: ”Att få in ytterligare 30 miljoner kronor är ett rejält tillskott”

Foto: Bildbyrån
Emil Salomonsson och Gustav Engvall har ett 1-2-underläge att vända på i Europa League-kvalet.
FOTBOLL

GÖTEBORG. I allsvenska tabellen utmanar IFK Göteborg, Elfsborg och AIK mästarna Malmö FF rejält.

Tack vare de nya bonusarna i Europa League får de möjlighet att göra det även i årsredovisningarna.

– Det skulle ge oss chansen att bli mer offensiv som förening, säger IFK Göteborgs kassör Ulf Ivarsson.

Av de allsvenska storlagen har IFK Göteborg gjort den sportsligt starkaste säsongen hittills med cupguld i våras och serieledning nu.

Men med sig i bagaget har Blåvitt också ett svagt ekonomiskt resultat för 2014 som redovisades i våras: minus 10,4 miljoner kronor.

Att tränaren Jörgen Lennartsson efter 6-0-segern mot ÖSK i allsvenskan greppade speakerns mikrofon och uppmanande publiken att sluta upp till morgondagens retur mot Belenenses har mer än sportsliga orsaker.

Garanteras nära 30 miljoner

Om IFK Göteborg, Elfsborg eller AIK till slut tar sig vidare till Europa Leagues gruppspel garanteras klubbarna nära 30 miljoner i bonusar från Uefa med goda möjligheter att få in ytterligare 5–10 miljoner kronor i premier i själva gruppspelet (se faktarutan nedan).

– Alla klubbar i mindre ligor har stor nytta ekonomiskt av att nå Europa Leagues gruppspel. De stora allsvenska klubbarna omsätter 100-150 miljoner. Att få in ytterligare 30 miljoner kronor är ett rejält tillskott, säger IFK-kassören Ulf Ivarsson.

– Det är sådana intäkter som skapar resurser för mer långsiktiga ambitioner. MFF fick det förra säsongen, fast med råge, och det gör att de över flera år får andrum och inte är beroende av spelarförsäljningar.

”Inte fantastisk ekonomi”

Hur mår IFK Göteborgs ekonomi så här långt 2015?

– Den är rimlig, men inte fantastisk, säger Ivarsson.

– Jag vill inte gå in på några siffror. Vi har lyssnat på önskemålen från medlemmarna vid årsmötet och kommer offentliggöra en delårsrapport efter att transferfönstren stängt.

Enligt Ivarsson har IFK Göteborg lyckats skära på kostnadssidan på flera områden. De sportsliga framgångarna hittills och publikfrämjande aktiviteter har också inneburit ett rejält höjt publiksnitt.

”Kommer aldrig lägga tio milj på spelare”

Bland bakslagen finns att klubben stod utan huvudsponsor första halvåret och hittills bara gjort en större spelarförsäljning (Lasse Vibe).

Det begränsar också möjligheterna för sportchefen Mats Gren att agera på transfermarknaden.

– IFK Göteborg kommer aldrig lägga tio miljoner kronor på en enskild spelare. Det är inte klubbens filosofi. Vi varken vill eller kan värva spelare för samma summor som vi sålt spelare för, säger Gren.

FAKTA

Så mår de allsvenska klubbarna i Europaspelet ekonomiskt

Malmö FF

Tack vare fjolårets CL-avancemang omsatte MFF hela 385,7 miljoner kronor 2014 och redovisade en vinst på 144,6 miljoner kronor. Det gör att Malmö FF har 270 miljoner kronor i eget kapital och råd med ett antal års underskott. Dock är en stor del av det egna kapitalet låst i Swedbank Stadion. Likviditeten uppgick vid årskiftet till 102 miljoner kronor.

Ett nytt CL-avancemang skulle ytterligare öka MFF:s ekonomiska överlägsenhet.

Sportsligt: Ska försöka vända på 0-2 hemma i kväll i Malmö från första matchen mot RB Salzburg i CL-kvalets tredje kvalomgång.

IFK Göteborg

Gjorde något av ett katastrofresultat 2014 med allsvenskans största minus, 10,4 miljoner kronor, och detta minskade det egna kapitalet till 13,5 miljoner kronor. Omsatte 133,9 mkr.

Pressen är stor på klubbens ledning från kritiska medlemmar att vända utvecklingen samtidigt som A-laget presterat bra resultat på planen.

Sportsligt: Ska vända på 1-2 från första mötet borta mot portugisiska Belenenses i tredje kvalomgången till EL. Spelar på Gamla Ullevi torsdag kväll.

AIK

Ekonomin har svajat för AIK Fotboll AB men 2014 var godkänt tack vare flera spelarförsäljningar. AIK plussade 14 miljoner kronor över helåret. AIK redovisar inom kort resultatet för första halvåret. Q1 låg i nivå med tidigare år. AIK, som hade allsvenskans nästa högsta intäkter, omsatte 147 miljoner kronor. Hade 31,2 mkr i eget kapital vid årsskiftet.

Sportsligt: Har en 1-3-förlust från Friends Arena med sig i tredje kvalomgången till EL. Returen mot Atromitos spelas i Aten torsdag kväll.

Elfsborg

Boråsklubben vände ett underskott på 12 miljoner kronor 2013 till en knapp vinst 2014, 0,7 miljoner kronor. Tack vare en omsättning på 103,8 miljoner kronor lyckas Elfsborg år efter år utmana storstadsklubbarna i toppen av allsvenska tabellen. 19,5 miljoner kronor i eget kapital.

Sportslig: Har bästa utgångsläget av de allsvenska lagen med en 2-1-seger hemma mot Odd i första matchen i tredje kvalomgången till EL. Retur i norska Skien torsdag kväll.

BONUSAR I KVALET TILL EUROPA LEAGUE

Lagen får pengar för varje kvalomgång de spelar.

I första kvalomgången: 200 000 € = 1,9 miljoner kronor.

I andra kvalomgången: 210 000 € = 2,0 miljoner kr.

I tredje kvalomgången: 220 000 € = 2,1 miljoner kr.

I play off-rundan: 230 000 € = 2,2 miljoner kronor.

Lag som går till gruppspel får inte pengar för play off-rundan.

KVALIFICERING TILL GRUPPSPELET

Samtliga lag som kvalificerar sig för gruppspelet:  2,4 miljoner € = 22,5 miljoner kronor.

Varje grupp innehåller fyra lag och lagen spelar totalt sex matcher vardera. Bonuspengar för poäng delas ut.

För seger i gruppspelet: 360 000 € = 3,4 miljoner kr.

För oavgjort i gruppspelet: 120 000 € = 1,1 miljoner kr.

KVALIFICERING TILL SLUTSPELET

De 32 lag som går vidare till slutspelet får samtliga en bonus.

Gruppsegrarna: 500 000 € = 4,7 miljoner kronor.

Grupptvåorna: 250 000 € = 2,35 miljoner kr.

Avancemang till 1/8-final: 500 000 € = 4,7 miljoner kr.

Kvart: 750 000 € = 7 miljoner kr.

Semi: 1m € = 9,4 miljoner kr.

Finalförlust: 3,5m € = 33 miljoner kr.

Finalvinst: 6,5m € = 61 miljoner kr.

Räknat på kursen 1 euro = 9,4 kronor.