”Vi känner oss lite blåsta av Mahlangu”

IFK Göteborg fick nej i sista stund av mittfältsstjärnan

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg har varit nära att värva tillbaka May Mahlangu, 26, till klubben.

Men under måndagskvällen tackade mittfältaren överraskande nej.

– Jag är besviken. Nu tar vi knappast in någon annan. Tiden räcker inte till, säger sportchefen Mats Gren.

Det svenska transferfönstret stänger vid midnatt, sent i kväll tisdag, samtidigt som den allsvenska toppstriden är mycket jämn med sex lag i guldracet.

Blåvitt ville förstärka

Serieledaren IFK Göteborg hoppades på ett starkt nyförvärv till slutspurten – speciellt efter mittbacken Mattias Bjärsmyrs lårskada (borta 4-6 veckor) mot Malmö FF i söndags.

– Vi har diskuterat nyförvärv och kommit fram till att en central mittfältare är vad vi vill ha, säger sportchefen Mats Gren. Det ger oss även möjligheter att flytta om lite i laget om det skulle behövas.

– Både Tom Pettersson och Gustav Svensson kan ju spela mittbackar.

Transfermålet var klart: före detta IFK-spelaren, mittfältaren May Mahlangu, som tillhörde fjolårstvåan under 2014 och dessförinnan Helsingborg under flera säsonger.

"Ville återvända"

– Hans agent (Rob Moore) har legat på oss och sagt att May ville återvända. Det kände vi var ett bra alternativ för oss eftersom Mahlange hade varit lätt att integrera och kommit in i laget snabbt.

Men:

– I går (måndag) fick vi nej från May via agenten. Jag vet inte vad som varit avgörande och fått honom att ändra sig. Jag har försökt att få tag i Mahlangu via mejl och andra sätt, för att prata med honom själv direkt, utan att jag lyckats nå honom.

– Nu känns det som vi blivit lite blåsta, säger Gren. Jag kände mig säker på att May ville hit.

Dörren inte stängd

Det svenska transferfönstret stänger vid midnatt, men efter det kan svenska klubbar fortfarande ta in kontraktslösa spelare.

May Mahlangu är kontraktslös efter sin vår med turkiska Konyaspor.

Är dörren helt stängd för honom från er sida?

– Nja, det är den väl inte. Men en sådan övergång (efter transferfönstrets stängning) går inte igenom med automatik. Då måste SvFF ge dispens och det krävs att vissa kriterier är uppfyllda.

Ny mittback inte aktuell

– Förbundet kan hävda att andra ligor är öppna och att Mahlangu har andra alternativ. I så fall skulle vi behöva vänta in i september och då minskar vårt intresse, säger Mats Gren.

Det är inte aktuellt att ta in en annan mittback för Bjärsmyr?

– Nej, knappast. Då får det hända något väldigt snabbt. Vi har bara tre matcher ytterligare, sedan kommer ett uppehåll. Efter det hoppas vi att Mattias är tillbaka. Vi tycker att vi hade haft ett större behov av en central mittfältare, säger Gren.

Hur ser du på risken att ni tappar några spelare när andra internationella transferfönster är öppna?

– Den känns ganska liten. Än så länge har jag inte hört något från vare sig några klubbar eller agenter.