”Till IFK Göteborg för att vinna SM-guld”

Danske Mads Albaek om varför han lämnar Ligue 1 för Allsvenskan

1 av 3 | Foto: Bildbyrån
Nyförvärvet Mads Albaek poserar på Kamratgården.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Mads Albaek, 25, valde bort statusen med spel i Ligue 1 för IFK Götborg och allsvenskan.

Huvudanledningen:

– Jag vill spela i ett lag som kan vinna titlar. Nu är jag här för att hänga guldet runt halsen, säger han.

Han värvades in i sista stund precis innan det svenska transferfönstret stängde i tisdags kväll. Ett dygn senare anlände han till Kamratgården, tittade sig nyfiket omkring, fotograferades och träffade media för första gången.

IFK Göteborg är en toppklubb

Mittfältaren lämnar franska bottenlaget Reims i Ligue 1 och motiverar flytten:

– För Reims handlade det om att överleva. Mest att jaga och försvara sig, inte att ha bollen så mycket själva. Här i Göteborg handlar det om att vinna. Jag vet att IFK Göteborg är en stor klubb med fantastiska supportrar.

– IFK Göteborg visade intresse för mig redan för ett par år sedan, innan jag flyttade till Frankrike. Men det blev inget den gången.

Ska hänga guldet runt halsen

– Nu känns det som helt rätt chans för mig där jag befinner mig. Jag har kommit hit för att vinna och hänga guldet runt halsen, säger Mads Albaek på dansk-svenska.

Beskriv dig som spelare?

– Jag ser mig som en box-till-box-spelare som trivs att vara med och avsluta och slå öppnande passningar. Jag är en nummer åtta, jag tycker jag har offensiva kvaliteter, säger han.

Albaek ger ett framåt och oblygt intryck.

– Jag var lagkapten i Midtjylland och gillar att ta ansvar. Nu vill jag lära mig om staden Göteborg och lära mig svenska snabbt. Det gick fort för mig att bli bra på franska.

Enligt mediauppgifter snodde IFK Göteborg dig framför ögonen på Maccabi Haifa.

– Det var lite överdrivet. Riktigt så långt hade vi inte kommit. Det fanns ett starkt intresse därifrån och det var ett av flera alternativ. Men jag är bara 25 år och det är för tidigt för mig att redan nu flytta till Israel och spela fotboll, säger Albaek.

Under många år var Albaek en av de största talangerna i dansk fotboll. Cv:et är kryddat med hela 30 U21-landskamper, men ingen för det riktiga A-landslaget.

Karriär som stagnerat

Nu är IFK Göteborg hans chans att få en nystart på en karriär som stagnerat och som bromsades upp under fjolårssäsongen i Reims på grund av en svårdiagnosticerad mag-/ljumskskada.

– Först gick det två månader utan att vi visste vad vi skulle göra, sedan blev jag opererad. Men det är historia. Nu är jag tillbaka helt och hållet fysiskt.

Kan du spela för IFK Göteborg i derbyt mot Häcken på söndag?

– Jag är redo. Nu vill jag träna med laget och sedan är det tränaren som bestämmer. Jag hoppas jag kan komma in med frisk energi och nytt blod, säger Mads Albaek.

Guide: Så tajt är striden om guldet!