”Man står där uppe och skäms”

IFK-backen sänkt – men fansens kärlek fick honom på benen

1 av 4 | Foto: ANDERS DEROS, STEFAN JERREVÅNG
FOTBOLL

GÖTEBORG. Besvikelsen var djup bland IFK-spelarna och Emil Salomonsson satt kvar länge i gräset och grät.

Men fansens sång fick honom att resa sig igen.

– Det var när jag hörde dom sjunga som jag förstod var jag var någonstans, säger högerbacken.

Efter slutsignalen i Göteborg var det flera av spelarna som blev kvar i gräset på Gamla Ullevi och deppade.

IFK Göteborg klarade bara 2-2 mot Kalmar FF samtidigt som IFK Norrköping vann guldet nere i Malmö.

Gustav Engvall och Emil Salomonsson var påtagligt tagna och anfallaren lämnade Gamla Ullevi utan att prata med media, men högerbacken satte ord på sina känslor efteråt.

– Jag var tom, man är känslomässigt utmattad och ligger bara och gråter och gråter. Man vet inte var man är och vad man gör. Alla känslorna kommer. Det är tufft, det är en idrott men det är en idrott som betyder mycket för oss, säger Emil Salomonsson.

Men han reste sig. Tack vare fansen som stannade kvar inne på arenan och hyllade sina spelare.

"Det var kärlek"

– Det var dom som fick oss att lyfta från gräset. Det är stort, de var garanterat lika besvikna som oss men att de ändå sjunger på och tackar oss för säsongen var stort. Blåvitt är en familj och det visar man i sådana här stunder, säger han och utbrister:

– Det var kärlek vi alla fick efteråt.

Var det en tröst?

– Tröst och tröst. Jag hade hellre stått här och inte hållit en jäkla silvermedalj i fickan, säger Emil Salomonsson som inte gillade att kliva upp på ett podie och hyllas för silverplatsen.

– Man står och skäms däruppe på podiet. Vi har varit i ledningen i 20 omgångar. Man ville lyfta pokalen mot skyn, att stå där och visa upp en tvåa är en losermentalitet, säger Emil Salomonsson som konstaterar:

– Vi har varit bra men inte tillräckligt bra. Norrköping har förtjänat att stå högst upp och vi får gratulera.

"Silver är en bra prestation"

Fotbollförbundets kommunikationschef Niklas Bodell tycker att det var rätt att hylla silvermedaljörerna efter slutsignalen.

– Jag har den fullaste förståelse och respekt för att de är besvikna över att ha missat ett guld. Men de är silvermedaljörer, en bra prestation som vi traditionsenligt vill uppmärksamma. Om de upplever att stunden och tillfället var illa valt, då kan jag bara beklaga det, säger han till GT.