”Klart jag ville bli den nya Robin Söder”

Mathias Etéus - futsalstjärnan som Blåvitt ratade

FOTBOLL

Mathias Etéus, 25, var anfallstalangen som skulle få samma stora genombrott som Pontus Wernbloom, Nicklas Bärkroth och Robin Söder i IFK Göteborg.

Sju år senare jagar den "nye Robin Söder" VM-drömmen.

Med futsallandslaget.

– Men det är klart jag ville bli den nya Robin Söder, det ska man inte sticka under stolen med, säger Mathias Eteús.

Lovande talanger som Pontus Wernbloom, Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Robin Söder, Gustav Svensson och Nicklas Bärkroth tog sig fram i IFK Göteborg i början av 2000-talet. Samtliga har i dag etablerat sig som allsvenska stjärnor eller utländska fotbollsproffs - men i den gyllene talangeran fanns även anfallaren Mathias Etéus. Anfallaren debuterade september 2008 i allsvenskan och förhoppningarna var stora på att han skulle bli nästa Robin Söder.

– Hoppas det. Han är duktig och det hade varit kul om han fick göra några mål framöver, sa Robin Söder till Sportbladet 2008. 

– Det är ju svårt att bli nye Söder eftersom jag är ett år äldre än honom men förhoppningsvis kan jag gå i hans fotspår, sa Mathias Etéus.

"En jättebesvikelse"

Men det blev ingen Robin Söder av Kungsbackakillen. Supporterfavoriten som även jämfördes med Marcus Berg, spelade bara en allsvensk match till för Blåvitt och lånades sommaren 2009 ut till FC Trollhättan. Trots en lyckad utlåning blev det ingen förlängning med Blåvitt när kontraktet gick ut.

– Det var ju en jättebesvikelse givetvis, jag var ju en av de största talangerna. Men jag drabbades av mycket skador och hade svårt med övergångsfasen från junior- till seniorspel. Det är något av det svåraste i en idrottskarriär och det var där jag fastnade tyvärr.

Mathias Etéus minns än i dag hur han lyftes fram som den "nya Robin Söder" och han gläds åt de gamla lagkamraternas framgångar.

– Men det är klart jag också ville bli den nya Robin Söder, det ska man inte sticka under stolen med, tillägger han.

"Mycket roligare publiksport"

Efter spel i Tenhults IF och Jönköpings-Södra IF snörade han av sig grässkorna 2013. Men tack vare Nicklas Asp, som han har gemensamma kusiner med, höll han bollen i rullning. Inomhus.

Han började träna och skrev på för FC Göteborg(IFK Göteborg Futsal) och debuterade med att göra tre mål i en SM-semifinal. Laget vann sen SM-guldet och sedan dess har futsalkarriären gått spikrakt uppåt. Han lyfter nu futsal som en något bättre publiksport än fotbollen.

– Det är mindre ytor, det är snabbare spel, det blir mycket mer målchanser. Det är en mycket roligare publiksport med ett böljande spel. Det är samtidigt svårt att backa hem och försvara en ledning. En chansrik och rolig sport.

Optimistisk inför VM-kvalet

I dag är han med i det svenska landslaget som grundades 2012. Efter skrällen i första VM-kvalrundan, där de vann gruppen före Montenegro, San Marino och Grekland, inleds i dag andra VM-kvalrundan. Där står Azerbajdzjan, Kroatien och Vitryssland för motståndet som samtliga är högre rankade än Sverige.

– Utgår vi från det är vi chanslösa, men allt kan hända i ett kval. Vi är underdogs men har egentligen ett bättre landslag än vad rankingen säger. Det är bara gå in och köra, säger Mathias Etéus.

– Släpper vi inte till för mycket lägen så vet jag att vi har en bra chans. Vi gör alltid mycket mål och har flera individuellt duktiga spelare som kan avgöra på egen hand.

FAKTA

Det här är futsal

Fem spelare per lag.

Inspark istället för inkast. Tiden stannas när bollen är ur spel.

Två halvlekar på 20 minuter.

Utvisad spelare resulterar i två minuters spel med en man mindre, om inte motståndarna gör mål innan dess. Den utvisade spelaren får inte delta mer i matchen.

Målvakten kan bara användas i spel en gång. Efter det måste bollen över till andra planhalvan alternativt spelats av motståndarlaget, innan målvakten kan användas igen. Målvakten får även bara ha bollen i max fyra sekunder.

Ingen offsideregel.

Lagen har en time-out på en minut att använda varje halvlek.

Ingen gräns för antal byten.

Sveriges landslagstrupp:

Marcus Rentzhog Gerd, IFK Uddevalla

Christopher Solberg, IFK Göteborg Futsal

Christoffer Jönsson, Falcao Futsal Club Stockholm

Adam Stefansson, IFK Göteborg Futsal

Nicklas Asp, IFK Göteborg Futsal

Dan Mönell, IFK Göteborg Futsal

Patrik Burda, Malmö City FC

Kristian Legiec, Malmö City FC

Sargon Abraham, Skövde United FC

Hanna Abraham, Skövde United FC

Dana Kuhi, Örebro Futsal Club

Mathias Etéus, IFK Göteborg Futsal

Luciano Andres Lorca, Falcao Futsal Club Stockholm

Agon Beqiri, Skoftebyns IF

Förbundskapten: Charbel Abraham

Spelschema:

Azerbajdzjan–Sverige, 10 december kl 17:00

Kroatien–Sverige, 11 december kl 20:00

Sverige–Vitryssland, 13 december kl 17:00

Förutsättningar: Kroatien är värdland för gruppens VM-kvalmatcher. Samtliga landslag möts en gång och de två bästa landslagen efter de tre omgångarna går vidare till playoff-rundan. Playoff-vinnarna är kvalificerade för spel i Futsal-VM som avgörs i Colombia, 14 september-2 oktober 2016.