Gustav Svensson: ”Jag blev chockad”

Jagar EM – men oroad över turbulensen i Blåvitt

Foto: Pontus Orre och Bildbyrån
Gustav Svensson siktar på EM i sommar - och berättar att han fick en chock när han fick höra om Blåvitts ekonomiska smäll.
FOTBOLL

Abu Dhabi.
Gustav Svensson visste att "Blåvitts" ekonomi var svag.
Inte att den var usel.
– Jag blev chockad, säger mittfältaren.

Länge var han helt utanför diskussionerna. Numera är Gustav Svensson, 28, tillbaka i landslaget – och får vänja sig vid en ny roll i laget. Likt en Tobias Hysén eller Anders Svensson från tidigare år är mittfältsgnuggaren januaritruppens veteran.

– Ja, verkligen. Man går från att inte vara med alls till att helt plötsligt vara äldst av alla. Det är väl ett typexempel på hur fort fotbollen kan ändras, hur snabbt karriären kan ta en ny väg.

Skaver hälsenor

För den defensive mittfältaren ansågs mer eller mindre passé när han kom tillbaka till IFK Göteborg och svensk fotboll 2014. Under perioder var han till och med petad ur Göteborgskamraternas startelva. Inför årets säsong vände det – Svensson fick en ordentlig försäsong och kunde bygga upp det där flåset som är så nödvändigt för en spelare vars viktigaste uppgift är att täcka ytor och skava hälsenor. Under hösten plågades landslagets ordinarie mittfältare av skador. Hamrén plockade upp formstarke Gustav Svensson – som till och med fick speltid i EM-kvalet.

Nu hymlar inte innermittfältaren om att han siktar stenhårt på en plats i sommarens EM-trupp. Januariturnén ser han som ett utmärkt tillfälle att imponera på förbundskapten Erik Hamrén.

– Absolut: det är jätteviktigt för mig. Även om man inte är i fas fotbollsmässigt och långt ifrån där man borde vara, med tanke på att vår säsong inte riktigt dragit i gång. Men jag vill verkligen visa mig från min bästa sida vid allt från träningar till hur jag är vid sidan av planen.

Tänkte heja med Camp Sweden

Hur känner du inför EM?

– Jag har ett väldigt tydligt sikte på EM. Jag är ingen som ber om ursäkt för mig. Jag kommer att slåss stenhårt för en plats, även om chansen kanske är liten.

Är den så liten då? Du har ju fått speltid...

– Jag kom ändå med i landslaget på lite av ett bananskal. Jag vet inte riktigt hur länge jag kan rida på det bananskalet, om man säger så. Men jag kommer fortsätta jaga på bakifrån, även om konkurrensen är stenhård.

– Chansen finns ju. Hade du frågat mig i somras hade jag sagt: "absolut inte, det finns inte en chans." Jag hade tänkte åka till Frankrike och heja tillsammans med Camp Sweden. Nu jobbar jag stenhårt för att få en chans. Det är motiverande!

Vad har Hamrén sagt till dig?

– Jag skulle verkligen kunna tänka mig att han vill att jag förbättrar offensiven, och gör mer mål. Jag måste jobba på den sidan och lägga fokus på det.

"Det var en chock"

Om det mesta flyter fint för Gustav Svensson personligen är läget desto sämre för hans förening. IFK Göteborgs ekonomi är i överraskande dåligt skick och hösten och vinterns rubriker har handlat om en populär kock som fick sparken, en misslyckad klubbdirektör som kickades och hemskt röda siffror. För alla blåvita är ändå det mest hjärtskärande att Kamratgården – själva symbolen och samlingsplatsen för den där särskilda andan kring föreningen – såldes av.

– Det har ju varit turbulent. Det har det. Vi har inte riktigt vetat hur illa det har varit, säger Gustav Svensson.

– Det är väl ingen kris direkt, men vi fick hela tiden höra att vi jobbade för att inte få röda siffror. Då trodde vi att det skulle bli plus minus noll. Att siffrorna var så röda att vi var tvungna att göra oss av med Kamratgården. Det var verkligen ingen förberedd på. Det var en chock.

"Sälj Engvall för 50 miljoner!"

Är du besviken på hur föreningen skött informationen till er spelare?

– Ja, lite är jag det. Även om vi spelare kanske inte ska ha så mycket med det att göra så tänker jag på medlemmarna och alla runt omkring klubben som verkligen lägga ner sin själ. Att de inte få ha koll på hur det egentligen ligger till är inte bra.

Hur ska IFK Göteborg ta sig ur den här krisen?

– Vi får väl sälja Gustav Engvall för 50 miljoner! Det hade varit perfekt. Det behövs något nytt: för driften går ju inte runt. Ledningen kan inte tro att vi ska ta oss till Europa League och att det ska behövas för att vi ska klara driften. Så kan det inte vara...