Gren: Supportrarna tycker jag är en idiot

Sportchefens försvar efter fansens kritik: ”Summan stämmer inte”

Foto: Bildbyrån och Thomas Johansson
Gustav Svensson och Mats gren.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Många av IFK Göteborgs fans rasar när Blåvitt säljer landslagmannen Gustav Svensson, 28, till Guangzhou för omkring fem miljoner kronor.

– Supportrarna tycker jag är en idiot, men jag har inte så mycket val, säger sportchefen Mats Gren. Efter omständigheterna är vi nöjda med det vi får.

Tidningen GT avslöjade överenskommelsen mellan IFK Göteborg och kinesiska Guangzhou R&F om mittfältaren och någon timme senare bekräftades den förestående övergången på SM-tvåans hemsida.

Enligt GT:s uppgifter säljs Svensson för omkring fem miljoner kronor.

En summa som fick många Blåvittsupportrar att rasa och hänvisa till Mellandagsrean på sociala medier.

– Summor kommenterar jag aldrig, men den summan stämmer inte, säger Mats Gren. Som situationen är så är vi nöjda med det vi får.

Har ni varit låsta av någon klausul?

– Nej, det har inte funnits några sådana fasta saker. Det som sagts, och det var före min tid, var att klubben ska lyssna på bud som kommer från utlandet.

– Det har varit tyst kring Gustav, som gjorde en fantastisk säsong, men så dök det här plötsligt upp helt oväntat för nio dagar sedan, precis kring nyår. Jag förhandlade upp budet något, men jag hade hellre behållt än sålt Gustav Svensson.

”Inte tvungna att sälja”

Varför tackar ni inte nej?

– Vi måste värdera vad spelaren vill också. Jag har förståelse för att Gustav Svensson vill flytta när löneskillnaden är så fruktansvärt stor. Det handlar också om vad vi sänder för signaler till spelarna vi har i laget i dag och till spelare som vi vill värva.

– Och vi är inte heller tvungna att sälja honom på grund av ekonomin. Det är en helhet som gjort att vi kommit fram till att det här är bästa beslutet. Sedan hoppas jag att Gustav Svensson kommer hem till IFK Göteborg om två år – om han väljer att fullfölja övergången med det kinesiska laget.

Hur reagerar du på fansens ilska?

– Jag fattar varför de reagerar. De tycker jag är en idiot, men jag har inte så mycket val. Jag vill inte heller sälja en spelare som är en viktig pusselbit för att vi ska bli svenska mästare eller ta klivet ut i Europa. Samtidigt måste fansen inse var vi befinner oss i näringskedjan.

”Tyngre att tappa Augustinsson”

– För min egen del kändes det tyngre att tappa Ludwig Augustinsson till FC Köpenhamn. Där är inte löneskillnade så stor. Men i Kina betalar de så jävla mycket mer och då ser verkligheten ut så här, säger Gren.

IFK Göteborg riskerar dessutom fortfarande att tappa Gustav Engvall till Stoke.

– De är fortfarande intresserade, men det handlar om att hitta ett datum där Gustav och klubben kan träffas. Stoke vet vad vi begär för Engvall.

Du hade hellre sålt Manick Mané, va?

– Det hade känts mycket bättre. Men tyvärr har jag inte fått något kinesiskt bud på honom, säger Gren.