IFK Göteborg gav dystert besked till vakterna – via mejl

Den allsvenska klubben fortsätter att göra sig av med personal

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

IFK Göteborgs ekonomi är pressad – vilket tidigare resulterat i att både klubbdirektören och kocken fått lämna.

Nu kommer nästa besked, rapporterar GP.

Via mejl fick ett 60-tal säkerhetsvakter, vissa med 20 års erfarenhet på hemmamatcherna, beskedet att hela den egna säkerhetsorganisationen avvecklas.

IFK Göteborg har det kämpigt med ekonomin och har tidigare gjort sig av med bland annat klubbdirektören Martin Kurzwelly och den omtyckte kocken Fredrick Bergstrand.

Nu kommer nästa besked om personal som får lämna på grund av den pressade ekonomiska situationen, skriver GP.

Det handlar om en avveckling av hela den egna säkerhetsorganisationen.

Under onsdagen fick ett 60-tal säkerhetsvakter, vissa med 20 års erfarenhet på IFK Göteborgs hemmamatcher, beskedet – via mejl.

"Strategiskt beslut"

– Det är ett strategiskt beslut. Det som är tråkigt är att många har jobbat i flera år. De flesta kommer fortsätta, säger klubbens säkerhetschef Mike Sahlenius till GP.

Men en rundringning som tidningen har gjort visar en annan bild. Flertalet av de 60 vakterna kommer inte fortsätta med den nya ersättningen som erbjuds.

– Lönesättningen följer de kollektiva avtalet, det inte så mycket orda att om. Kanske har vi varit för generösa i ersättningsfrågan tidigare?, säger Sahlenius.

Supporterpolisen tror det tar tid

Han tror inte att att säkerheten kommer att försämras, utan menar istället att man minskar risken för att jobbet utförs på ett slentrianmässigt sätt.

Thomas Rasmusson på supporterpolisen i Göteborg är av en liten annan åsikt.

– Vi hoppas inte att det skall leda till någon försämring. Jag kan bara titta på hur vi själva resonerar i samband de större matcherna. Jag vill jobba med sådana jag har jobbat med tidigare, sådana jag vet fungerar i den här miljön, har kännedom om fenomenen, ser skillnad på supportergrupper och personkännedom. Kommer det in ny personal tar det tid bygga upp, säger han till GP.

Personalen kommer ersättas av två externa säkerhetsföretag.

ARTIKELN HANDLAR OM