Engvalls sköna Blåvitt-besked

Matchvinnaren: "Det händer inget. Jag stannar"

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. Gustav Engvall, 19, gav två sköna besked till IFK Göteborgsfansen.

Först avgjorde han första matchen för säsongen med enda målet.

Sedan sa han om det krympande transferfönstret:

– Jag tror inte det händer något. Jag stannar.

I väntan på att Tobias Hysén ska återvända till IFK Göteborg (han ansluter under kommande veckan vid matchlägret i Dubai) var Blåvitt trubbigt offensivt i säsongens första träningsmatch, hemma mot norska tabellelvan Sarpsborg.

Sabah imponerade

Blåvitt dominerade spelet under första halvleken där fjolårsförvärvet, ghananen Lawson Sabah, 18, var den som imponerade mest från sin centrala mittfältsposition. Även landsmannen, Prosper Kasim, 19, var pigg i anfallet.

Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson säger om Lawson:

– Det är en spännande tvåvägsspelare, väldigt kvickfotad, löper över stora sträckor och är ett spännande råämne till en bra central mittfältare.

Konkurrerar de på allvar om startplatser?

– De är med och konkurrerar som alla andra, säger IFK Göteborgstränaren.

Lennartsson bytte hela sju spelare till den andra halvleken, spelkvaliteten sjönk men IFK Göteborgs enda mål kom efter 84 minuters spel.

Starkare Engvall

Sören Rikes hittade Jakob Ankersen i en snabb omställning och dansken stack fram bollen på ett tillslag till en djupledslöpande Gustav Engvall, som starkt höll ifrån sig Sarpsborgsförsvararen Anders Östli.

19-åringen, som varit nära en övergång till Stoke, lyfte in 1-0 via stolpen.

– Det var en liten chiptåpaj kan man säga. Jag siktade mot bortre stolpen. Det är alltid skönt att göra mål. Nu hoppas jag att det rullar på, säger Engvall.

Enligt Lennartsson har du blivit starkare.

– Jag känner mig trött, vi tränar hårt fortfarande. Man är inte helt i form än. Jag känner mig starkare, backarna har svårare att ta bollen i från mig ibland. Nu ska jag bygga vidare på det och bli bättre rättvänd med boll också.

Är det klart att du stannar i IFK Göteborg nu? Fönstret stänger ju i helgen.

– Ja, jag tror inte det händer något, det skulle förvåna mig. Jag stannar, säger Gustav Engvall.

Om en anfallsduo med honom i par med Tobias Hysén säger 19-åringen till CMore:

– Det låter mysigt faktiskt. Alla vet att Tobbe är en väldigt bra spelare och en ledare på plan. Jag kommer nog kunna lära mig mycket av honom. Hans djupledsspel och mina passningar fram till honom kan bli vasst, säger Engvall.

FAKTA

INTRYCK FRÅN MATCHEN

IFK Göteborg-Sarpsborg 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 (84) Gustav Engvall (Jakob Ankersen).

Publik: 2 084, konstgräs, inomhus, Prioritet Serneke Arena, Göteborg.

Så var nyförvärven: Lawson Sabah och Prosper Kasim är egentligen inga nyförvärv, men det här var första gången som de på allvar fick visa upp sig – och imponerade. Speciellt Lawson Sabah har ett fint driv i passningspel, löpningar och attityd. Provspelande mittbacken Walker Zimmerman fick spela andra halvlek och var godkänd.

Han kan få sitt genombrott: Se ovan om Lawson Sabah, en spännande central mittfältare. Kommer få fler chanser under försäsongen.

Frågetecknet: Offensiven. IFK Göteborg hade mycket av spelet under den första halvleken, men skapade få chanser. Ett skott från Kasim som Sarpsborgsmålvakten räddade var det hetaste då. Engvall har en enorm potential och det var inte förvånande att det var han som till slut gjorde enda målet.

Det behöver förstärkas: Tobias Hysén ansluter ju till matchlägret i Dubai så där finns stor offensiv reserv. Gustav Engvall håller redan hög klass, men behöver få ut det i gjorda mål också.

Så var publikintresset: I stort sett utsåld, 2 048 åskådare, inomhus i nybyggda Prioritet Serneke Arena.

IFK Göteborg 1:a halvlek: John Alvbåge-Emil Salmonsson, Mattias Bjärsmyr, Tom Pettersson, Billy Nordström-Martin Smedberg-Dalence, Lawson Sabah, Mads Albaek, Sören Rieks-Gustav Engvall, Prosper Kasim.

IFK Göteborg 2:a halvlek: Erik Dahlin-Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Walker Zimmerman, Haitam Aleesami-Jakob Ankersen, Sebastian Eriksson, Tom Pettersson, Patrik Karlsson Lagemyr-Sören Rieks, Gustav Engvall.

Michael Wagner