Hysén debuterade – då vaknade Blåvitt

1 av 2
FOTBOLL

DuBAI/stockholm. Med sjutton minuter kvar av matchen mot Midtjylland fick Tobias Hysén debutera för IFK Göteborg.

Fyra minuter senare hade Blåvitt hämtat in 0–2-underläge till 2–2.

– Han var delaktig i det ena väldigt tydligt och indirekt i det andra. Det var bra och som vi hade hoppats att det skulle bli, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Foto: C More
Tobias Hysén gjorde sin första match för IFK Göteborg sedan 2013.

Två träningspass med sin nygamla klubb, sedan ville Tobias Hysén ha speltid.

– Jag vill spela, men jag har svårt att tänka mig att det blir mer än 20-25 minuter i så fall, sa han till Sportbladet inför matchen mot Midtjylland.

Med sjutton minuter kvar av ordinarie var det dags. Tobias Hysén sprang in på planen och ersatte Gustav Engvall i ett varmt Dubai.

Då låg Blåvitt under med 0–2 efter en blek första halvlek, och en period efter halvtidsvilan som mer lutade åt 3–0 för danskarna än en reducering.

Albaek tvåmålsskytt

Det må vara för tidigt att tala om någon Hysén-effekt – men när anfallaren klev in på planen fick IFK Göteborg plötsligt luft under vingarna.

Hysén var med sin första bolltouch delaktig i anfallet som ledde fram till 2–1-målet. Martin Smedberg-Dalence väggspelade med Hysén, spelade vidare till Patrik Karlsson som hittade fram till Mads Albaek – vars skott gick in från en snäv vinkel.

Två minuter senare fick Blåvitt straff efter att Victor Sköld hakats upp. Albaek förvaltade straffen och satte stensäkert sitt andra mål på två minuter.

– Det var en bra träningsmatch mot bra motstånd. Vi hade en dålig period i slutet av första halvlek där vi släppte in två mål. Vi ryckte upp oss betydligt i andra halvlek, säger tränaren Jörgen Lennartsson till Sportbladet.

"Var lagom med en kvart"

Vilka brister är det du ser?

– Det var dåligt passningsspel, vi tappar bollen enkelt, vi blev långa som lag. Det var många saker som var som vi inte ville. Men vi lyfte oss i andra halvlek.

Spelet lyfte när Tobias Hysén kom in på planen.

– Ja, det blev det. Vi gjorde två mål när Tobbe kom in. Han var delaktig i det ena väldigt tydligt och indirekt i det andra. Det var bra och som vi hade hoppats att det skulle bli.

– Vi ville inte spela honom allt för lång tid. Vi tyckte det var lagom med en kvart för Tobias.

Avgörandet till utslagsstraffar

2–2 efter full tid innebar straffavgörande – som däremot inte innehöll någon direkt Hysén-effekt.

33-åringen klev fram för att ta Blåvitts första straff, efter att Alvbåge räddat Midtjyllands första, och sköt bollen i perfekt höjd för målvakten Patryk Wolański som räddade.

Avgörandet blev ändå spännande och gick till utslagsstraffar – där Alvbåge och Haitam Aleesami blev hjältar för IFK Göteborg som till slut vann.

– Att vi vann på straffar är egentligen ganska betydelselöst men det är alltid gött att vinna.

FAKTA

Matchfakta och spelarbetyg

Midtjylland–Göteborg 2–3 (2–0) e. strf.

1–0 Mikael Andersson (25), 2–0 Jakob Poulsen (37) straff, 2–1 Mads Albaek (75), 2–2 Mads Albaek (77) straff.

Avgörande straff IFK Göteborg: Haitam Aleesami.

INTRYCK FRÅN MATCHEN

Utropstecknet

Tja, med tanke på de många bristerna som IFK Göteborg visade upp i 75 minuter så var utropstecknen (positiva ur IFK-synvinkel, alltså) få. Mads Albaek smällde på rejält, till och med fult vid par tillfällen, men öppnade också upp med fina crossbollar, bra fasta och vårdat passningsspel. Engvall tog emot och höll i på topp men var väldigt ensam.

Frågetecknet

IFK Göteborgs defensiv, allsvenskans bästa 2015, vad har hänt med den? Midtjylland ställde inte upp med sitt bästa lag, ändå rullade de ut IFK Göteborg stundtals under den första halvleken. Gustav Svensson har lämnat ett tomrum bakom sig som, faktiskt, som ger efterverkningar i alla lagdelar.

Defensiven

Adam Johansson hade det jobbigt, men fick inte rätt hjälp av Smedberg-Dalence. Mittförsvaret var snurrigt. Sebastian Eriksson var Sebastian Eriksson, på det där negativa sättet som sprider bollar runt sig.

Offensiven

Något offensivt spel att snacka om fanns knappt från IFK Göteborg under drygt en timme. Det som producerades kom från Mads Albaeks vänsterfot. Men det blev bättre med kvicke Paka Lagemyr allt eftersom på vänsterkanten och sedan när även Hysén kom in. 1-2-reduceringen efter ett fint anfall och bollvinst från Smedberg-Dalence.

Snackisen

Hyséneffekten! 0-2 underläge, ett fiasko hängande i luften mot B-betonat Midtjylland – då kom Ärkeängeln in och gav IFK Göteborgssupportrarna hopp om en bättre framtid.
 

IFK GÖTEBORG

1. John Alvbåge

———————————

22. Adam Johansson

30. Mattias Bjärsmyr

24. Tom Pettersson

4. Haitam Aleesami

———————————

11. Martin Smedberg-Dalence

7. Mads Albaek (82)

6. Sebastian Eriksson

8. Sören Rieks (46)

———————————

17. Prosper Kasim (46)

19. Gustav Engvall (73)

———————————

Avbytare: 20. Victor Sköld (45) , 26. Patrik Karlsson-Lagemyr (46) , 10. Tobias Hysén (73) , 18. Lawson Sabah (82).

Intryck och betyg: Michael Wagner, Dubai