Supertalangen nobbar svenska storklubben

Kan inte tänka sig att gå till en allsvensk rival

Foto: Bildbyrån
Linus Wahlqvist vill söka sig utomlands.
FOTBOLL

Abu Dhabi. Malmö FF har varit intresserade länge.
Men nu har Sveriges största försvarstalang bestämt sig.
– Det vore dumt att gå till en annan svensk klubb. Det är utomlands som gäller för mig i så fall, säger IFK Norrköpings Linus Wahlqvist.

Vid 15 års ålder brukar de flesta hoppas på en plats i juniorlaget. Då tränade IFK Norrköpings Linus Wahlqvist redan med A-truppen. Nu har han varit helt ordinarie i Janne Anderssons startelva under två säsonger. Sällsynta meriter för en spoling som nyss fyllt 19 år.

– Men det jag gillar med Linus är att han är så ödmjuk. Det är en förbannat fin kille, säger tränaren Janne Andersson.

De senaste säsongerna har följaktligen Nordens storklubbar ställt in siktet på Wahlqvist. IFK Norrköping har fått freda sig med näbbar och klor för att hålla Malmö FF och FC Köpenhamn stången.

Närmast hjärtat

Hur ser du på din framtid?

– Jag har tre år kvar med Norrköping och tar det som det kommer. Så länge det inte finns något konkret att ta ställning till så trivs jag i IFK. Vi har en fantastisk säsong framför oss med att försvara ett SM-guld och kvala till Champions League.

Men det har väl funnits konkreta bud tidigare?

– Malmö var ju konkret förra säsongen, men då skrev jag nytt kontrakt med IFK i stället. Det gäller att få speltid i den här åldern, och varför inte i klubben som finns närmast hjärtat? Jag har fått spela A-lagsfotboll sedan jag var 17: IFK har behandlat mig fantastiskt bra.

Nobbar MFF

Hur ser du på att gå till en annan svensk klubb?

– IFK är klubben i hjärtat och har jag spelat här sedan jag var 12-13 år gammal. Det skulle kännas konstigt att gå till en annan svensk klubb. Nu är det utomlands som gäller för mig i så fall. Det känns dumt att gå till ett annat allsvenskt lag när man redan spelar i ett som är väldigt bra.

Linus Wahlqvist har slagit sig fram som högerback i IFK Norrköpings startelva, men alla runt klubben vet att han egentligen är mittback. Eller? Janne Andersson har inga planer på att flytta in honom i mitten – och huvudpersonen börjar så sakteliga acceptera att han numera kanske är högerback.

– Det är en bra fråga. Jag tänker inte så mycket på mittbackspositionen längre. Det har ju varit två hela säsonger som högerback nu.

Vad är han?

I "Pekings" system fungerar han dock ofta som en tredje mittback när vänsterbacken enligt planen dundrar fram i banan.

– Ja, det är lite av en ytterbacksroll som ibland blir mittback. Det är en roll som passar mig bra.

Under januariturnén har han varit uppsatt som central försvarare: mest tack vare den hårda konkurrensen om högerbacksplatsen från Anton Tinnerholm och Emil Salomonsson.

– Det var länge sedan man gjorde en hel vecka som mittback. Ovant!

Fotnot: Sverige möter Finland i dag 15.45. Matchen sänds i TV4

Så här ställer Sverige upp mot Finland!