”SM-guld har inte känts realistiskt”

Kalmars Viktor Elm om succévåren: Vi måste slå in i skallen att vi kan vinna

Foto: FOTO: ROLF ANDERSSON
Succévår Viktor Elm och Kalmar laddade på Hindåsgården utanför Göteborg inför mötet med Blåvitt i onsdags. I den matchen blev det förlust men trots det får både Viktors och lagets vårsäsong ses som succéartade. I eftermiddag tar serieledarna emot Djurgården på Fredriksskans.
FOTBOLL

HINDÅS. Han är en av svensk fotbolls mest intressanta unga spelare.

Men Viktor Elms karriär kunde ha slutat ­redan som 18-åring – efter två knäskador och brist på motivation var tankarna på en fotbollskarriär långt borta.

– Jag hade lätt kunnat ha ett vanligt jobb i dag och spelat i femman, säger Viktor Elm och ler.

Foto: FOTO: ANDERS DEROS
Viktor Elm anno 2006.

Nu blev det som tur är inte riktigt så. Viktor Elm har ­redan gjort fem mål i årets allsvenska och som boll­vinnare och målskytt är han en viktig faktor bakom ­Kalmars framgångar.

Och just målskyttet imponerar.

– Får jag ett läge nuförtiden så är jag rätt giftig och jag tvekar sällan.

Har du alltid gjort flest mål av bröderna?

– Haha, nej, det är mest på senare år. Rasmus har alltid varit den som öst in mål och jag är säker på att han kommer att göra det i framtiden också. David snackar mest om alla mål han ska göra men han kommer aldrig i läge (skratt).

Bröderna Elm växte upp i småländska Emma­boda och David var den som först provade lyckan i Falkenberg. Egentligen låg Öster och Växjö närmast men ­Falkenberg visade stakare intresse och att man trodde på äldste ­broder Elm.

”Hade tappat tron på att jag skulle lyckas”

Efter Viktors knäproblem hjälpte gamle Öster-profilen Tonny Westring honom till provspel hos ett gäng olika klubbar, däribland Falkenberg. Han följde snart storebror dit.

– Innan provspelen hade jag faktiskt tappat tron ­lite på att jag skulle lyckas men jag fick chansen igen och tog den. På ett sätt är det ju en trygghet att ha någon man känner när man flyttar, säger Viktor och sträcker ut sig i solen.

Han utstrålar lugn och harmoni och verkar inte det minsta fixerad vid ­kvällens viktiga match. Och sådan har han alltid varit, förklarar han.

– Jag blir aldrig nervös utan mer sugen på att spela. Jag går väl in i mig själv någon timme och försöker pumpa upp ett litet hat mot motståndarna, om man säger så, säger han och ­kisar upp mot himmelen.

Först till Kalmar av bröderna var minstingen­ Rasmus som kom 2005. Viktor kom till klubben ett år senare. En flytt som har lyft karriären ett snäpp till.

– Jag har utvecklats enormt sedan jag kom till Kalmar. Framförallt fysiken, när man ser bilder på sig själv från Falkenberg-tiden ser man ju ganska valpig ut, ­säger Elm och skrattar.

Vi sitter på en solvarm terrass i Hindås timmarna innan Kalmar ska möta IFK Göteborg på Ullevi. Kalmar kunde inte ha valt ett vackrare och mer idylliskt sätt att ladda upp.

– Det är riktigt fint här och maten är jättebra. Vi fick värsta buffén idag men jag vet ­inte riktigt om den var tänkt åt oss.

Hade ni inte ­beställt mat?

– Jo, men jag tror att vi skulle ha fått något annat. Jag tog lite fisk och pasta vid ett annat bord och det var riktigt bra.

”Vad spelar det för roll, det är ju en lek”

Kalmar har överraskat positivt under säsongen även om många hade tippat dem som ett av topplagen i år. ­En situation som man inte är riktigt vana vid.

– Nej, SM-guld har liksom inte känts realistiskt, det ­vågar man knappt hoppas på. Men samtidigt måste vi nog slå in det i skallen att vi kan vinna.

Vad tycker du om er säsong så här långt?

– Vi har inte nått någon spelmässig topp utan har minst en växel till att lägga in när det börjar stämma. Men ­poängmässigt har det gått bra.

Hur mycket läser du om matcherna och vad som skrivs om er?

– Faktiskt inte mycket nu. Man har lärt sig att hantera det där bättre, att det svänger snabbt och att det bara är en människas åsikter. Men hur som helst så påverkar det dig och jag försöker faktiskt att låta bli helt.

Du har gått från ett litet samhälle till allsvensk spelare som ganska ung. Kan du känna att tillvaron blivit lite för allvarlig?

– Ja, det kan jag ibland. Efter en förlust ­grämer man sig och tar det väldigt hårt och så känner jag: vad spelar det egentligen för roll, det är ju en lek.

Hur stor del har Nanne Bergstrand i Kalmars framgångar?

– Han är både smart taktiskt och en bra psykolog. Ofta anpassar han spelsystemet ­efter vilka spelare han har och Kalmar värvar i princip bara spelare som passar in i sättet att spela.

Viktor gjorde landslagsdebut mot USA i januari men har sedan dess inte hört något från förbundskaptenerna. Ingen feedback eller kommentar kring matchen.

De senaste veckorna har däremot proffsrykten florerat kring Viktor och han känner att han gärna vill prova lyckan utomlands.

”Vet inte hur mycket allvar det finns i ryktena”

Han har inget emot att bli första av bröderna att gå den vägen.

– Absolut, inte. Jag känner mig rätt så ­mogen som människa och är ­redo, men jag vet faktiskt inte hur mycket ­allvar det finns i ryktena, säger han när vi vandrar ner mot Nedsjön.

Borde inte du vara den som vet?

– Jo, men jag har inte velat ta reda på det eftersom det kanske skulle störa fokus sista matcherna inför uppehållet och det kan vänta.

Kan det bli så att du lämnar redan i sommar?

– Om det skulle vara rätt erbjudande och kännas bra så, säger han efter några sekunders tvekan.

Även om det skulle innebära att du missar slutet av årets allsvenska och ett potentiellt SM-guld?

– Mmm. Jag förstår vad du menar. Jag kan inte riktigt svara på det än innan jag vet mer men det kan spela in.

Några timmar senare har Kalmar tappat en ledning till förlust 2–3 mot Göteborg på Ullevi. Viktor går omkring vid spelarbussen och talar i mobilen. Irriterad.

– Ja, det här känns för jävligt. Vi blir passiva och ­låter Wallerstedt göra det enda han är bra på. Det känns ­onödigt.

Allsvenskan är plötsligt vidöppen igen när Kalmar­­spelarna susar hem genom de småländska skogarna i sin buss. ­Viktor Elm har kanske bara en match kvar i allsvenskan innan han tar ännu ett steg i sin karriär.

Och i livet.

FAKTA

Viktor Elm

Född: 13 november 1985. Längd: 192 cm. Vikt: 87 kg. Klubb: Kalmar FF. Nummer: 27. Moderklubb: Johansfors IF. Övriga klubbar: Falkenbergs FF. Allsvenska matcher/mål: 58/14. Landskamper/mål: 1/0.

Elm listar

Allsvenskans bästa mittfältare

1. Anders Svensson, Elfsborg

Kan skapa saker ur ingenting

2. Stefan Ishizaki, Elfsborg

Snabb i fötterna och utmanar hela tiden

3. René Makondele, Helsingborg

Riktigt bra och vass även som mittfältare

Tre favoritklubbar

1) Liverpool.

2) Liverpool.

3) Liverpool.