”Snacka om att detta blir en prestigematch”

Rydström om mardrömsmötet med Göteborg

Cupfinal mot IFK Göteborg – ett lag som Kalmar haft vissa problem med.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Han tycker att Niclas Alexandersson alltid har varit gnällig och att IFK Göteborg har gjort en oväntat kass säsong.

Sportbladet tog ett snack med Kalmar FF:s lagkapten Henrik Rydström, 32, inför dagens heta cupfinal mot mardrömsmotståndaren.

– Hade någon för fem år sedan spått det här scenariot hade man spärrat in den personen på mentalsjukhus, säger han.

Foto: Bildbyrån
Henrik Rydström.

Kalmar FF är regerande cupmästare efter fjolårets storseger i finalen mot just IFK Göteborg (3-0). Senare under hösten var det ombytta roller när göteborgarna tog hem allsvenskan och smålänningarna slutade på andra plats.

– Så snacka om att detta blir en prestigematch. Förutom när vi körde över dem i cupfinalen har vi genom åren haft ohyggligt svårt för Blåvitt. De är väldigt aggressiva och jobbiga att möta, säger Henrik Rydström.

Ni stormar fram mot det allsvenska guldet och möter Feyenoord i Uefacupen. Ärligt talat, hur inspirerande är det då med svenska cupen?

– Vi är oerhört motiverade och skiter fullständigt i att turneringen inte har hög status. Det är ju den kortaste vägen ut i Europa och det är tack vare den som vi nu spelar i Uefa. Jag kan verkligen inte förstå varför inte fler lag satsar fullt ut på cupen. Se bara på Tom Prahl och Roland Nilsson som inte ens brydde sig om att åka med sina lag till matcherna. Vad sänder det för signaler till spelarna?

Kalmar FF:s utveckling de senaste åren har varit explosionsartad. Trots att de sålt stjärnor som Ari da Silva Ferreira och Cesar Santin är laget numera etablerat i toppen och är med och slåss om titlar varje år.

– Hade någon för fem år sedan spått det här scenariot hade man spärrat in den personen på mentalsjukhus. Det är nog faktiskt vi gamla gubbar som har utvecklats mest. Men det beror kanske på att vi var så dåliga förut, haha. Vi har Nanne (Bergstrand, tränaren) att tacka för mycket.

I den senaste allsvenska omgången var Henrik Rydström avstängd. Kalmar FF tog ändå en trepoängare mot Hammarby på Söderstadion.

Hur säker känner du dig på en plats i startelvan?

– Jag utgår från att jag spelar mot Blåvitt men jag har aldrig känt mig given. I dag har vi en konkurrenssituation i laget som vi inte haft förut. Det går inte att slå sig till ro för då hamnar man på bänken. Men det är ingen risk att jag skulle börja ta det lite lugnt för det finns ju alltid någon juniorjävel att trycka till på träningen.

Henrik Rydström har genom åren haft en hel del tuffa dueller och ordväxlingar med IFK Göteborgs lagkapten Niclas Alexandersson.

Har han blivit gnälligare med åren?

– Han har alltid varit gnällig. Men han skulle aldrig kunna få en varning för snack. Han är ju Niclas Alexandersson. Hade han hetat Rydström hade han fått betydligt fler varningar. Men han gnäller snyggare än vad jag gör. Det kan jag ge honom.

Hur mycket betyder Alexandersson för IFK Göteborg?

– Väldigt mycket. Blåvitt blir ett helt annat lag när han är med. Han är lugn och sprider trygghet. Det är viktigt för de yngre killarna.

Hur ser du på deras säsong så här långt?

– De unga spelarna förutom Robin Söder har väl inte riktigt gått framåt så mycket som de hade förväntat sig. Laget har pendlat upp och ner och varit ganska dåligt i allsvenskan, i alla fall efter Baselmatchen i somras. Jag trodde att de skulle vara ännu bättre än i fjol men det har de inte varit. Nu har de chansen att rädda säsongen mot oss och de är säkert revanschsugna. Men vi hade en kanonkväll efter cupfinalen i fjol och det vill vi definitivt uppleva igen, säger Henrik Rydström.