Tid för hämnd

Ingelsten kan säkra guldet – i staden där han ratades: ’Att någon vill betala 10 miljoner för mig känns overkligt’

1 av 3 | Foto: FOTO: EMILIA OLOFSSON
Nära Patrik Ingelsten gör i princip alltid mål från i höjd med straffpunkten – eller närmare. ”Jag borde skjuta mer utifrån,” säger han.
FOTBOLL

KALMAR. Han jagas av klubbar från England, Tyskland och Holland.

Anledningen?

26 mål – alla gjorda i straffområdet.

Sveriges snabbaste offensiva spelare – Patrik Ingelsten – har dock ett mål kvar.

– Att få vinna SM-guldet i Halmstad. Det skulle kännas ironiskt om vi fick lyfta bucklan just där, säger han.

Tiden i Halmstad var inte helt lätt för allsvenskans bäste målgörare. Han blev med tiden hånad, utbuad och till slut även ratad av Halmstads BK.

Nanne Bergstrands bäste kompis Janne Andersson ville inte längre ha kvar den snabbe spelaren som värvades till HBK av Jonas Thern.

Nanne såg dock kvalitéer som kompisen inte gjorde.

– När jag gick från Halmstad hade jag bara en enda tanke i huvudet. Det var att gå till en förening som hade förtroende för mig, till en förening där jag skulle få spela kontinuerligt. Proffsdrömmar? Dem hade jag begravt för länge sedan.

Fått spela på samma position

Vi träffar Ingelsten på ett café i centrala Kalmar och det är mindre än ett dygn sedan han gjorde sitt 25:e och sitt 26:e mål för säsongen.

I Halmstad gjorde han 14 allsvenska mål – på fem säsonger.

Vi ber Ingelsten förklara skillnaden, förklara den enorma utvecklingen.

Svaret är kort och enkelt.

– I Kalmar har jag nästan uteslutande fått spela på en och samma position hela tiden. Det är lättare att ha en given roll och sedan utveckla den.

Proffsklubbar i kö

Ingelsten har under sina knappa två säsonger utvecklats till seriens giftigaste offensiva kraft. Och proffsklubbarna står i kö för att få 26-åringens namnteckning. En av dessa är Rosenborg som erbjöd Kalmar FF runt tio miljoner kronor i somras. Men även klubbar från England, Holland, Tyskland har varit på Fredriksskans för att följa skyttekungen.

– Att någon klubb är villig att betala tio miljoner kronor för mig känns overkligt. Jag har dock lagt undan alla tankar på en eventuell övergång till efter matchen mot Halmstad. Nu är det bara Kalmar FF som gäller och även om det kommer flera bud är det inte säkert Kalmar släpper mig. Jag har ändå ett år kvar på kontraktet.

Ingen kaxig forwardstyp

Vi ber Patrik Ingelsten plocka fram sina fem snyggaste mål och sina fem viktigaste mål för säsongen.

Han bläddrar i vår statistik och har inga större problem att välja ut viktiga mål. Men de snyggare är svårare – KFF-spelaren är inte den kaxiga egoistiska forwardstypen. Utan istället en lagspelare – vilket även märks på hur målen går till.

– Jag kanske skjuter lite för lite utifrån. Mitt skott är inte så tokigt – jag finns med på listan över fasta situationer men när Viktor (Elm) gör det så bra är det svårt att ta bollen. Sedan har vi Rasmus (Elm) och Lasse (Johansson) också. Jag är mest nöjd att jag får vara med och snacka lite när bollen läggs upp vid frisparkarna, säger Ingelsten och skrattar.

Borde skjuta mer utifrån

Faktum är att 26-åringen skjuter i snitt två skott per match. Vart tredje skott går in – och alla målen görs i princip i höjd med straffpunkten eller närmare.

– Jag borde skjuta mer utifrån, men jag vill hellre passa mig fram eller springa så nära målet som möjligt. Ju närmre mål jag är desto större är chansen att skottet går in. Så tänker jag, men som sagt jag borde ta lite fler avslut utanför straffområdet. Det är något jag vill utveckla.

Den ödmjuka Kalmar FF-spelaren kan alltså bli ännu bättre.

Men det lär inte Kalmar FF får ta del av – i vinter sticker allsvenskans snabbaste spelare.

Men klubben får bra betalt; ett SM-guld och nya sköna miljoner på bankkontot.

”Bosmanvärvningen” av Patrik Ingelsten är onekligen en av allsvenskans bästa värvningar. Nånsin.

FAKTA

Mål 1

10 april: ÖSK–Kalmar FF 0–1

0–1 (80) Ingelsten

Viktigt: ”Rasmus Elm låg bakom den fasta situationen, minns inte om det var inkast eller en frispark, där jag i kamp med Samuel Wowoah vinner duellen i straffområdet. Jag knäar sedan in säsongens första allsvenska mål.”

Mål 2,3,4

14 april: Kalmar FF–Gais 4–0

2–0 (46), 3–0 (56), 4-0 (80) Patrik Ingelsten

Mål 5

20 april: Kalmar FF–Hammarby 1–0

1–0 (92) Ingelsten

Viktigt: ”Vi tryckte på rätt bra rätt bra och till slut fick vi utdelning. Mycket viktigt mål som betydde två extra poäng. Det var ”Bagarn” (Patrik Rosengren) som passade snett bakåt och jag drog till på halvvolley.”

Mål 6

23 april: Kalmar FF–HIF 4–2

1–0 (3) Patrik Ingelsten

Mål 7

7 maj: IFK Ggb–Kalmar FF 3–2

0–1 (6) Patrik Ingelsten

Mål 8

10 maj: Kalmar FF–Djurgården 5–1

2–1 (14) Patrik Ingelsten

Snyggt: ”Det här målet är jag väldigt nöjd med själv. Jag nickar bollen över Dembo i Djurgårdsmålet och den går snyggt i mål. Inte så lätt att göra det mot en tvåmeterskille”.

Mål 9,10

28 juni: Kalmar FF–Degerfors 6–1*

1–1 (38), 4–1 (49) Patrik Ingelsten

Minneslucka: ”Har jag verkligen gjort de här målen? Jag kan inte minnas något av målen. Märkligt.”

Mål 11

2 juli: Gefle–Kalmar FF 1–5

1–5 (87) Patrik Ingelsten

Mål 12,13

21 juli: Kalmar FF–Malmö FF 3–2

1–0 (30), 2–0 (43) Patrik Ingelsten

Mål 14

4 augusti: Kalmar FF–AIK 3–2

2–2 (39) Patrik Ingelsten

Mål 15,16

7 augusti: Elfsborg–Kalmar 2–4*

1–2 (33), 2–4 (71) Patrik Ingelsten

Snyggt: ” Jag springer mig fri och får god tid på mig att tänka. Jag chippar sedan bollen över en utrusande Wiland.”

Mål 17,18

10 augusti: Ljungskile–Kalmar FF 2–4

0–1 (5), 1–4 (76) Patrik Ingelsten.

Mål 19

14 augusti: Gent–Kalmar FF 2–1**

1–1 (80) Patrik Ingelsten

Viktigt: ”Jag får egent­ligen ingen vidare träff på halvvolley, men bollen går i mål och vi har skaffat oss ett mycket fint läge inför returen på hemmaplan.”

Mål 20

24 augusti: Gais–Kalmar FF 1–4

1–3 (70) Patrik Ingelsten

Mål 21,22,23

28 augusti: Kalmar FF–Gent 4–0**

2–0 (54), 3–0 (86), 4–0 (90) Patrik Ingelsten.

Snyggt: ”Rasmus Elm slår en lysande chipp över Gent-backarna. Jag fångar upp bollen och lägger den enkelt bredvid målvakten. Min prestation är inte så stor – det var Rasmus passning som gör målet så fint.”

Mål 24

25 oktober: Dif–Kalmar FF 0–1

0–1 (46) Ingelsten

Viktigt: ”Ett oerhört skönt mål både för mig och för laget. Vi vann igen efter missarna mot Göteborg och Trelle­borg och min fem matcher långa ’måltorka’ försvann. Mycket viktigt.”

Mål 25

29 oktober: Kalmar FF–Gefle 3–1

2–1 (74), Ingelsten

Viktigt: ”Många som såg matchen trodde att jag nickade in målet. Men det enda jag hinner reagera när bollen kommer är att försöka brösta upp mig – bollen träffar axeln och går turligt i mål. Efter att vi bränt flera lägen innan dess så kändes målet väldigt skönt och helt avgörande.”

Mål 26

29 oktober: Kalmar FF–Gefle 3–1

3–1 (76), Patrik Ingelsten

Viktigt: ”Vid 3–1-målet får jag ganska lång tid på mig att fokusera. Bollen får en perfekt båge och jag får en bra träff på bollen.”

*= Svenska Cupen **=Uefacupen