10-poängaren

FOTBOLL

Först hyllade av hela hembyn.

Sedan kramade brödartrion om mamma på läktaren.

– Jag är otroligt stolt en sådan här dag. Hur stolt? På en skala ett till tio, så är det här en tia, säger mamma Ulla Elm.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Viktor och mamma Ulla Elm.

Trots massor av talang har inte fotbollen varit ett självklart val för bröderna Elm.

Mamma Ulla Elm är klok som en bok när man talar med henne – och hon säger utan omsvep så här:

– Hade inte jag pushat på, stöttat så tror jag varken Rasmus eller Viktor hade spelat fotboll på den här nivån i dag. Men jag har alltid hävdat om man har förutsättningarna, gåvan att göra någonting bra, måste man ge det chansen. Om det handlar om musik eller fotboll spelar ingen roll. Bara man tar chansen och försöker utveckla det man redan har, säger Ulla.

På väg till division fyra

Men som sagt fotbollskarriären har inte gått helt spikrakt uppåt för ”Elmarna”.

Viktor Elm var på väg till Lindås i division fyra – men hamnade i Falkenbergs FF. Fyra år senare är han Sveriges hetaste mittfältare.

– Jag försökte verkligen få honom att flytta till Falkenberg och sa att han alltid kunde flytta hem om han inte trivdes. Jag tror han behövde höra det då, säger Ulla Elm.

”Minstingen” Rasmus har alltid varit ”Broakullas underbarn”.

– Han är tre år yngre än mig, men vann ändå alla skytteligor i vårt pojklag. Jag stod för grovjobbet, fysiken där bak och han sprang där uppe och dribblade som han ville. Han har alltid haft mest talang av oss, säger Viktor Elm om de tidiga fotbollsminnena.

Öster var etta

Men trots Rasmus känsliga fötter var han inte långt ifrån att ge upp.

Öster kontaktade dock Rasmus Elm allra först och som 16-åring hade han bestämt sig för ÖIF.

– Men Kalmar FF låg också på. Och Rasmus hade lovat att göra en träning med laget. Men han ville inte, han trodde han skulle bli nedsparkad direkt så vi fick nästan tvinga honom att åka dit, säger Ulla Elm.

När Ramus Elm som 16-åring med lätt nervösa ben steg in i Kalmar FF:s omklädningsrum blev dock tillvaron helt annorlunda än vad han hade föreställt sig.

– Där stod hela A-laget upp, med spelare som Rydström, ”Bagarn” och Lasse Johansson och tog honom i hand, önskade honom välkommen. Efter det bemötandet hade han bestämt sig för Kalmar FF. Det beslutet gick inte att ändra på, säger Ulla Elm.