Nannes ultimatum

Menar att det är omöjligt att satsa på allsvenskan och CL-kval samtidigt

FOTBOLL

KALMAR. Guldet i praktiken hemma.

Då ställer Nanne Bergstrand Kalmar FF inför ett ultimatum.

–?Klubben måste välja, antingen satsar man på allsvenskan eller så satsar man på att försöka nå Champions League. Vi klarar inte av båda, säger Bergstrand.

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Nanne Bergstrand.

Efter förlusten mot Feyenoord i Uefacupen sa Nanne Bergstrand att Kalmar kunde ge bort sin kvalplats till Champions League om man vann SM-guld.

Anledningen är att Fredriksskans inte är godkänd för spel i de europeiska cuperna, vilket försvagar Kalmars chanser att lyckas internationellt.

När guldet nu är i praktiken klart och Sportbladet frågar Bergstrand om han står fast vid uttalandet från Borås får vi ett lite modifierat svar.

–?Nej, det gör jag väl inte riktigt. Men klubben måste välja. Jag ser inte att vi kan satsa på både allsvenskan och Champions League-kval för det kommer att slita för mycket på spelarna, säger Bergstrand.

”Inte kvalitén som krävs”

Det finns flera anledningar till Bergstrand åsikt.

–?En är att vi inte är tillräcklig stora för det. Vi kan inte rotera på centrallinjen, utan vi är breda på andra positioner vilket gör att vi tappar i stabilitet.

Numerärt kan vi bredda truppen men inte med den kvalité som krävs för att lyckas både i allsvenskan och internationellt, de pengarna har vi inte, säger Bergstrand som har erfarenhet från Champions League-spel med Helsingborg.

–?Det är många som tror att det inte är svårt att göra både och. Men lägger du till det faktum att vi spelar våra hemmamatcher på bortaplan så har du extra resdagar vilket sliter på spelarna. Det är antalet resdagar som sliter mest på spelarna.

Enligt Nanne måste Kalmar bestämma sig hur man ska prioritera det sportsliga inför 2009.

–?Det är inget beslut som man kan ta enbart i styrelsen. Det är lika mycket spelarna som måste var inblandade i det. Man får inte vara så naiv att man tror att man kan köra sönder spelarna.

Ser faror

Så väl bland spelarna som i klubbledningen vill man vänta till guldet är helt klart innan man pratar Champions League.

–?Det är nära nu men det är inte klart ännu. Det där är något vi får diskutera när säsongen över slut, säger sportchefen Svante Samuelsson.

Bergstrand ser också andra faror i att förblindas av lockelsen av Champions League.

–?Det är en situation som man inte kan gå neråt från igen, till exempel vad det gäller löner och truppstorlek. Det här har drabbat väldigt många, säger Bergstrand.

Jag antar att den allsvenska våren nästa år kommer att spela roll hur ni satsar, är ni i nytt guldläge så sparar ni lite i Champions League-kvalet och tvärtom?

– Så kan det absolut bli. När du kommer till valsituationer så måste man ha tydliga prioriteringslistor. Sedan är det inte säkert att du får användning för den. Men den måste finnas, säger Nanne Bergstrand.

FAKTA

Därför får Kalmar inte spela på Fredriksskans i CL

Fredriksskans är inte i närheten av att tillgodose de krav Uefa ställer på spel i de europeiska cupernas huvudturneringar.

För två år sedan låg Kalmar tillsamman med Malmö och Göteborg i framkant vad det gäller bygget av nya moderna arenor.

Men en segdragen process med Kalmar kommun och invånare som överklagat arenabygget och dess finansiella lösning har lagt projektet på is.

En överklagan på bygglovet som slutligen utfärdades är under behandling just nu. 8 december lämnar länsrätten beslut i frågan.

Ursprungligen var tanken att en ny arena skulle stå klar under 2009 eller senast 2010. I dagsläget pekar ingenting på att en ny arena står spelklar före 2011.