Inte som alla andra

KFF har gått sin egen väg – här är historien om resan från division 2, utanförskapet och Nannes lyckade lagbygge

FOTBOLL

För elva år sedan spelade Kalmar FF i division 2.

I dag firar man en fantastisk förvandling med att lyfta Lennart Johanssons pokal.

Det här är berättelsen om hur ett gäng bondjävlar blev bäst i Sverige.

Det finns de som säger att det egentligen inte skulle kunna hända. Inte i dagens idrottsvärld där pengar är lika med framgång och globaliseringen en gång för alla gjort störst till bäst.

Men Kalmar FF fungerar inte riktigt som alla de andra fotbollsklubbarna.

När man 1997 var nere i division 2 sprang en kille med pingisfrilla (tänk luftig mittbena helt utan stylingprodukt) runt och käftade på mittfältet, en sävlig smålockig biff stod i kassen och ett skägg på styltor var mittback.

När Kalmar FF 2008 vinner SM-guld har killen på mittfältet rakat av sig allt hår men heter fortfarande Henrik Rydström. Biffen i kassen står lika stadig som då och lystrar fortfarande till namnet Petter Wastå. Och skägget på styltor? Jodå, han står kvar i mittlåset. Visserligen är hans fru mer känd, men hon är det trots allt som fotbollsfru och mannen hon bor med heter fortfarande Joachim Lantz.

Från hyfsad till bäst

För elva år sedan var de ganska hyfsade fotbollsspelare i ett ganska mediokert lag i en ganska undanskymd division. I?dag är de bäst i Sverige och en stor del i förklaringen finns ironiskt nog utanför planen.

För där vid sidlinjen står Nanne Berg­strand. Mannen som tog upp laget i allsvenskan 1998, lämnade det för Helsingborg 1999 men återvände och förde upp laget i allsvenskan ännu en gång 2003.

Från distans hade han då hört talas om att det där skägget på styltor med två minuter kvar av säsongens sista Superettanmatch 2000 kommit fri från mittlinjen och dunkat in 3–2-målet borta mot Sylvia. Målet innebar att Kalmar vänt 0–2 till seger och att klubben klarade sig kvar i Superettan.

Bergstrand tänkte att det där håller inte. Ska en klubb som Kalmar FF etablera sig i allsvenskan och utmana om titeln måste man ha en strategi så långsiktig att resten av de allsvenska klubbarna somnar av uttråkning.

Tiden visade att Nanne var helt rätt ute.

Startade 2003

Den långsiktiga strategin följer sedan 2003 en spikrak linje. Kalmar, med Berg­strand som tränare, började med att för­ädla de ganska hyfsade spelarna (Rydström, Lantz, Wastå), kryddade dem med brasiliansk spetskompetens (Fabio, Arí, César) och utvecklade unga talanger (Elm, Elm och Elm). Man började med att spela rakt och enkelt och i takt med att defensiven stabiliserats så utvecklades offensiven allt mer. Grovt förenklat är det så Kalmar FF blev bäst i Sverige.

Lägger man dessutom till Nanne Berg­strands psykologiska strategi att stärka sina spelare genom att försätta dem i ett utanförskap och underdogläge – vi mot resten av Sverige (och sedermera även Europa) – så får man en ännu bättre bild av hur Kalmar FF kunnat göra så mycket av rätt mycket mindre än vad de betydligt rikare storstadsklubbarna mäktat med.

Har fått spelarna att blomma ut

Men man ska inte glömma att det som verkligen gjort Kalmar FF bäst i Sverige är kompetens. De där spelarna som en gång var ganska hyfsade håller nu hög allsvensk klass. Rydström snackar visserligen fort­farande men han är också en av seriens bästa passningspelare och tillsammans med sportchefen Svante Samuelsson har Nanne Bergstrand fått spelare på spelare att blomma ut.

Ta Patrik Ingelsten till exempel. En spelare som i Halmstad fick spela på i princip alla positioner för att han inte platsade någonstans. I Kalmar blir han nu allsvensk skyttekung. Eller Rasmus och Viktor Elm som båda en gång var på väg till Öster men valde bort Smålands största klubb genom tiderna för att man där bara skulle få träna med U-laget. I Kalmar stod Rydström, Lantz och Wastå och skakade hand och hälsade varmt välkomna. Nu har Viktor skrivit på för holländska Heeren­veen och fick i årets Sportbladet fler pluspoäng än självaste Henrik Larsson. Rasmus är en av stjärnorna i det U21-landslag som ska spela EM på hemmaplan till sommaren och det är bara en tidsfråga innan han säljs till en större liga.

Med åren har dessutom de brasilianska importer som innebar spetsen som etablerade Kalmar FF i allsvenskan kommit att spela allt mindre roll. När Kalmar i fjol slogs om guldet och sålde Arí da Silva Ferreira till AZ Alkmaar förlorade man två raka matcher med 0–5. Sedan hämtade man sig och utmanade om guldet hela säsongen ut. När KFF i somras sålde

César Santin antog kritikerna att man ännu en gång sålde guldet. Istället fortsatte laget att ösa på.

Både etta och tvåa i skytteligan

Man har inför allsvenskans sista omgång 2008 gjort 16 mål fler än näst målfarligaste laget, man har ettan och tvåan i skytteligan och poängligans ledare i laget. För en stad med cirka 30 000 invånare i tätorten och 30 mil till närmsta större stad är fotbollslagets prestation enbart enastående.

Nanne Bergstrand är glad över vad man presterat, men långt ifrån mätt och belåten.

– Vi har haft rätt folk här i många år nu. Ända från kansliet och ut på plan. Det sitter i väggarna, men den dagen man nöjer sig slutar man utvecklas. Det är något vi jobbar med dagligen att hålla uppe den inre motivationen, säger Bergstrand.

För allt har inte varit spikrakt ens under en guldsäsong som Kalmars. Veteranbacken Patrik Rosengren har petats och öppet beklagat sig över avsaknad från förklaring från sin tränare, man slarvade bort en plats i Uefacupens gruppspel efter ett självmål och en målvaktstavla mot Feyenoord och lagets skyttekung har tagit över lagkaptenens flickvän.

– Det har ju varit en jävligt känslig och konstig situation i gruppen. Men det har inte påverkat laget, säger Henrik Rydström om att tjejen han gjorde slut med nu lever med Patrik Ingelsten.

Problem är inga problem

Men det är så det fungerar i Kalmar. Man löser problemen och de som inte går att lösa lär man sig leva med så gott det går. Som det faktum att man en gång låg längst fram i allsvenskan med planeringen av en ny arena, men i dag inte ens är nära. Det har fått gå ändå att bygga rikets bästa lag vid Kalmarsund.

Så när Kalmar i kväll firar sitt första SM-guld i klubbens 98-åriga historia gör man det på Stortorget bara några hundra meter från sin hemmaplan.

Viktigt med arena

Att Nanne Bergstrand säger: ”Arena­frågan avgör Kalmar FF:s framtid. Utan en ny arena kommer vi aldrig att på sikt kunna konkurrera om SM-guldet, kanske inte ens spela i allsvenskan”, spelar mindre roll i kväll.

För i kväll dricks det rödvin direkt ur flaskan hos Ernesto på Larmtorget, ölet flödar i baren på stadshotellet och champagnekorkar flyger som guldraketer mot den kolsvarta novemberskyn. Festen får kosta vad den vill. För att citera Kalmar FF:s marknadschef Staffan Roth:

– Det blir en bra fest. För tio år sedan hade vi ju inte en tanke på att få kunna uppleva det som händer i dag.

FAKTA

Kalmar FF – år för år

1910 I oktober bildas en idrottsförening med namnet IF Göta. Trot satt namnet redan är upptaget på minst två andra orter. Men fröet till Kalmar? FF sås.

1912 Göta blir Gothia och föreningen får medlemskap i Riksidrottförbundet. Det smids planer på en egen arena.

1918 Fredriksskans IP invigs. Gothia och IFK Kalmar slås samman under namnet Kalmars Idrotts Sällskap (KIS).

1927 Klubben byter namn till Kalmar FF och 1927/1928 gör föreningen sin första riktiga säsong i det svenska seriesystemet. Laget slutade tvåa och fick en plats i Sydsvenska serien som omfattade hela Småland och Skåne. Lagen i Skåne protesterar eftersom de inte vill åka dåliga tågförbindelser ända till Kalmar.

1949 Kalmar FF vinner sin andra­serie och når för första gången allsvenskan, som fortfarande spelade höst/vår. Allsvensk debut den 31 juli 1949 borta mot Degerfors. Den 4 september är det hemmapremiär inför över 15? 000 på Fredriksskans, mot Malmö?FF. Publiksiffran är fortfarande rekord.

1953 Olle Lind blir klubbens första landslagsman.

1955 Kalmar FF åker ner i division 2 och blir kvar där i 20 år.

1966 En snabb kille vid namn Roland Sandberg debuterar och blir senare landslagsman.

1970 Lars ”Laban” Arnesson är ny tränare och inför modern träning med mer teknik och styrka. Blir senare svensk förbundskapten.

1973 Spelaren Bosse Johansson blir ny tränare och utvecklar tränings­biten, Han blir senare förbundskapten för bland annat Danmark.

1975 Ny biljett till allsvenskan. Den 19 oktober besegrades Västra Frölunda i den sista matchen.

1977 Tysklandsproffset Benno Magnusson väljer Kalmar FF och blir kvar i åtta år. Första året är ett av föreningens bästa, med en tredjeplats i allsvenskan.

1981 Föreningen vinner Svenska cupen efter 4–0 mot Elfsborg i finalen. Tony Persson blir klubbens förste målskytt i landslaget, i VM-kvalet borta mot Portugal.

1982 Ramlar ur allsvenskan.

1984 Kalmar FF tar sig tillbaka till allsvenskan.

1985 Föreningen firar 75 år med en andraplats i allsvenskan. Jakten på SM-guldet avgörs i ett slutspel och förlorar semifinalen mot Örgryte.

1986 Föreningen ramlar ur allsvenskan.

1987 Åker ur söderettan och nu väntar tio svåra år. För första gången på 44 år ska föreningen spela i den svenska tredjeserien. Men det blir en ny seger i Svenska cupen och i Cupvinnarcupen besegras storlaget Sporting Lissabon med 1–0.

1997 Tar sig obesegrade igenom division 2.

1998 Avancemang till allsvenskan. Nanne Bergstrand är ny tränare.

1999 Förlorar i kvalet mot Gais och åker ur allsvenskan efter bara ett år. Men organisationen runt laget börjar växa. Nanne lämnar för Helsingborg.

2000 Laget slutar tia i nya superettan – med minsta möjliga marginal klarar man sig kvar i serien.

2001 Serieseger i Superettan – upp till allsvenskan.

2002 Föreningen ramlar ur allsvenskan igen. Första brassen, Alysson, debuterar. Men laget fortsätter att satsa för att bli en allsvensk förening.

2003 Nanne är tillbaka och brassesatsningen växer. Med Daniel Mendes och Dudu vinner laget superettan klart. Nytt allsvenskt firande.

2004 Tillbaka i allsvenskan för att bli ett topplag. Nu har Nanne tre brassar; Dedé Anderson, Fábio Augusto och Cesar Santin. Laget slutar femma i allsvenskan.

2005 Trea i allsvenskan, bara fem förluster på hela säsongen. Och nu är det allvar av planerna på att bygga en ny arena, till priset av 170 miljoner kronor.

2006 En något sämre säsong, med en femteplats i allsvenskan. Men nu har Kalmar FF etablerat sig som ett topplag. Nye brassen Ari da Silva Ferreira vinner skytteligan, med 15 mål.

2007 Vinst i Svenska cupen och en andraplats i allsvenskan efter tio raka utan förlust inför sista omgången. Brassen Ari säljs och Fábio Augusto lämnade laget redan före säsongen. Ekonomiskt är KFF på stabil grund, men har bara den nionde största omsättningen i allsvenskan.

2008 Seriens dominanter och succé i Uefacupen. Men förlust i cupfinalen hemma på Fredriksskans, på straffar mot Göteborg. Säsongen avslutas med ett allsvenskt guld­firande. Santin är såld.