LEDAR-GURUN

Nanne har skapat guldhjältar: Tror inte han passar
i en annan klubb där det finns fler välbetalda stjärnor

Foto: FOTO: ANDERS DEROS
SEGERSKÅLEN Nanne Bergstrand har inte velat tala om att guldet varit klart innan sista omgången – men till slut fick Kalmartränaren höja champagneglaset.
FOTBOLL

HALMSTAD. Går det att tänka sig till ett SM-guld?

Kalmar FF har gjort det, en kvart om dagen.

Med unik mental träning har Nanne Bergstrand skapat guldhjältar av hyfsade allsvenska spelare.

–?Alla som kommer till Kalmar presterar bra, det måste ha med Nanne att göra, säger Viktor Elm.

Glädjeyran i spelargången på Örjans vall luktar öl.

Det är en sådan dag då det är tillåtet.

Spelarna hoppar i ring, guldmålade Henrik Rydström springer omkring i bar överkropp, guldhattarna ryker, spelarna sjunger, kramas och klunkar öl - lättnaden, stoltheten och glädjen svallar.

Men plötsligt stannar allt upp.

Nanne kliver in i omklädningsrummet. Spelarna tystnar, de lyssnar. Tränaren ställer sig upp på en pall, han pekar på bordet med massa tomma flaskor.

– Grabbar, tänk på att fira med värdighet. Nu åker vi hem till Kalmar.

DEN STORE LEDAREN, Kalmars guru, för respekt med sig.

Nanne har stakat ut stigen mot guld, tagit spelarna i hand och guidat dem rätt.

–?Jag är stolt, säger guldtränaren.

2003 gick Kalmar FF upp i allsvenskan med Nanne Bergstrand som tränare. Han hade tagit Kalmar FF dit en gång tidigare, 1998, men den här gången kändes det annorlunda. Under våren 2004 spirade en ny tro.

–?Det fanns en strategi som var tydlig, säger Nanne Bergstrand.

Att utveckla spelarna rent fotbollsmässigt, att värva rätt, att lura motståndare med rätt taktik har varit viktiga ingredienser.

Men den mentala utvecklingen av spelarna har betytt minst lika mycket.

Ständigt oupphörlig förbättring, med ledarskapsprincipen Kaizen, som växte fram hos japanska bilfabrikanten Toyota efter andra världskriget, har varit modellen.

Vågat tro

Att bli mentalt stark kräver, som individuell fotbollsteknisk skicklighet, träning.

Det har spelarna fått, en kvart om dagen. Inför eller efter varje träning har de ägnat sig åt avslappning och visualisering.

–?Vi har jobbat i grupp med lite musik till. Man slappnar av och har bilder i huvudet med de saker vi själva vill lyckas med. Det gäller att kunna slappna av och se där här bilderna framför sig, säger mittfältaren, veteranen Lasse Johansson.

Den mentala träningen började för tre år sedan.

Under guldjakten har spelarna fokuserat på en enda sak under sin visualisering, belöningen för att de vågat tro kom i går.

–?Det sista har bara handlat om att stå emot pressen, att våga se oss själva vinna, säger Lasse Johansson.

Lasse Johansson är en av de spelare som varit med på den långa resan. Målvakten Petter Wastå är en annan.

– Nannes största förändring som tränare är utvecklingen med den mentala träningen. Han har blivit expert på att tyda kroppsspråk. Min bild av Nanne är han blivit mer...komplicerad.., säger Wastå.

Nanne själv vill tona ner sin roll i guldet, han överlämnar åt andra att göra bedömningen.

Wastå backar inte:

– Kalmar FF består av en enkel, ödmjuk och bonnig grupp av spelare. Vi är lyhörda till att lyssna på vad som krävs för att ta nästa steg. Nanne är perfekt att förmedla det.

– Jag tror inte Nanne passar i en annan klubb där det finns fler välbetalda stjärnor. Han har inte den diktatoriska ledarrollen. Han vill att gruppen tillsammans ska jobba åt samma håll, säger guldmålvakten.

Nanne Bergstrand fick under timmarna direkt efter guldet intala sig själv att det för en gångs skulle var dags att stanna upp. Att njuta och inte tänka ”framåt, framåt, förbättring, förbättring”.

Han ska snart gå in och blanda en pulver-cappuccino, han har egen termos med sig.

–?Eftersom det är så lång process så känns det oerhört skönt. Vem jag gläds mest med? Det är nog alla de här ledarna som varit med på resan ner i division II, de är väl värda detta, säger Nanne Bergstrand.

”Anfallsspelet har utvecklats”

Han står på det leriga gräset på Örjans vall. Söndertrampade tuvor, men Kalmar FF har stjälpt större lass än så här.

–?Jag har inget emot att besegra det, men det finns så mycket mer än etablissemanget i dag. Vi visar för andra små klubbar att det går, att man kan använda sina resurser rätt, säger Nanne.

Rent fotbollsmässigt har lagbygget delvis lockats fram genom riktad lagdelsträning. Men arbetet är inte, om ni nu trodde det så har vi inte lyckats förklara Nanne Bergstrands framåtanda väl nog, klart.

– Anfallsspelet har utvecklats år från år. Vi gjorde bara 28 mål första säsongen, i år har vi gjort 70 mål. Det är en fanstastisk hög siffra. Men det är fortfarande många saker som vi kan bli bättre på där. Vi kan ha ett ännu bättre passningsspel i sista tredjedelen.

– Samtidigt har vi börjat släppa in lite för många mål. 32 insläppta mål är för högt. Vi har tränat 95 procent anfallsspel och fem procent försvarsspel. Det får vi nog korrigera en del igen – framför allt om vi får in lite nya spelare i vinter, förklarar Nanne Bergstrand.

När firandet är över går Nanne Bergstrands resa vidare. Till Brasilien, som brukligt den här tiden på året.

Vilka spelartyper vill du hitta?

–?Vi har inte resurser att köpa in direkta ersättare som ska passa in i ett spelsystem, vi får hitta individuell skicklighet, så får vi forma om laget.

Nanne vet att han har ramar att hålla sig inom. Eller som klubbchefen Svante Samuelsson säger:

– Budgeten för spelarköp är begränsad precis som vanligt... Vi ska försöka hitta spelare, men vi jagar sällan de stora och dyra namnen. Vi försöker hitta de som inte är riktigt färdiga, som kan utvecklas hos oss.

Hur ska ni utveckla det?

– Genom att ta de små stegen i vardagen som Nanne brukar prata om. Bli lite, lite bättre varje vecka.

FAKTA

BÖRJADE KARRIÄREN I TRARYD

Namn: Nanne Bergstrand. Ålder: 42 år. Främsta meriter: SM-guld med Kalmar 2008, cupguld med Kalmar 2007, stora silver 2007 med Kalmar, lilla silver 2005 med Kalmar, tog Helsingborg till Champions League 2000. Spelarkarriär: Markaryds IF –1976, 1979–80, 1983–88, Halmstads BK 1977–78, Kalmar FF 1981–82. Tränarkarriär: Traryds IF 1984–1985, Markaryds IF 1985–91, Växjö Norra IF 1992–93, Östers IF 1994–96, IK Oddevold 1997, Kalmar FF 1998–99, Helsingborgs IF 2000–01, Kalmar FF 2003–