Kalmars vapen: Delap-inkasten

Fagercrantz: Med en volt kastar jag längre

FOTBOLL

Kalmar FF har fått tillbaka ett gammalt anfallsvapen.

Inkasten.

Kristoffer Fagercrantz är allsvenskans svar på Stokes berömde inkastspecialist Rory Delap.

– Han är bra på det med, men ingen förebild, säger Fagercrantz efter kastat hem en ny trepoängare till Kalmar FF.

Foto: Foto: SCANPIX
Kristoffer Fagercratz långa inkast resulterat i två mål mot Trelleborg.

Kalmar FF är traditionellt sett ett starkt lag på offensiva inkast.

Rasmus Elm kastade längst i allsvenskan, men när han försvann till Holland har KFF tappat lite i längd. Till den här säsongen då Kristoffer Fagercrantz förde traditionen vidare.

– Rasmus kastar längre än vad jag gör. Han når till den bortre delen av straffområdena. Det gör inte jag just nu, men jag skulle nog kunna nå lite längre.

Hur menar du?

– Jag kan kasta ännu längre om jag kör min volt före inkastet. Men jag har varit för feg hittills, känt mig för trött

i kroppen för att våga satsa på det. Förhoppningsvis kommer det längre fram, men nu är jag för rädd för att bryta ryggen, säger Fagercrantz med ett leende.

Det där med volter kan dock KFF-förvärvet från Falkenberg eftersom han tränat gymnastik i åtta år.

Två mål på inkast

Båda Kalmars två första mål kom efter stenhårda, långa och flacka inkast signerad Kristoffer Fagercrantz:

1–0 (2): Kristoffer Fagercrantz inkast såg ut att nå Ricardo Santos. Men Santos nådde inte bollen och istället friställdes Daniel Mendes som från nära håll kunde nicka in bollen. Det helt utan markering.

2–0 (27): Den här gången kastade Kristoffer Fagercrantz ännu hårdare, ännu flackare, och som oftast vann Tobias Carlsson duellen och skarvade bollen bakåt. Till Daniel Mendes, som vände bort en försvarare för att i nästa moment friställa Daniel Sobralense. ”Sobra” sköt sedan stenhårt in 2–0.

– Skönt att vi äntligen fick utdelning på mina inkast. Vi har varit väldigt, väldigt nära tidigare, säger Kristoffer Fagercrantz.

När bjuder du publiken på ditt första ”voltinkast”?

– När jag känner mig helt fräsch i kroppen. Det kommer att komma.

KFF:s gamla klassiska anfallsvapen är alltså tillbaka.

Tacka allsvenskans svar på Rory Delap för det.

FAKTA

Kalmar FF i halvtid

Positivt: Nya Guldfågeln Arena har gett det här laget vingar. Att KFF har plockat 22 poäng hemma av 24 möjliga är mycket energin som nya arenan har gett. Ytterligare en anledning: Tobias Carlssons mittbacksspel. Bäst i allsvenskan just nu?

Negativt: Avsaknaden av en naturlig målskytt. KFF har letat efter en anfallare av kvalité i två år nu – men kammat noll. Enligt mig har alla andra allsvenska lag en bättre spets än vad KFF har. Trots det ligger laget tvåa.

Tränarens kommentar: ”Jag är positivt överraskad av vår första halva av säsongen. Vi har tagit 29 poäng, nästan två i snitt, och det brukar räcka för att vara med i en guldstrid. Vi har börjat få pusselbitarna att falla på plats och avslutar alltid – förutom idag då – matcherna bra. Det är en styrka.”

Sportbladets kommentar: Kalmar FF är väldigt svårbedömt i år. Egentligen saknas det kvalité framåt för att laget ska blanda sig i en guldstrid. Tänk vad det här laget hade skapat med en Ranegie, en Hysén, en Felic eller varför inte med en Fredrik Jensen. KFF måste snart hitta ett alternativ till Ricardo Santos. Ersättaren Dauda håller helt enkelt inte allsvensk klass.

Sportbladets plus:

Trelleborg i halvtid

Positivt: Anfallsspelet. TFF har faktiskt gjort näst mest mål av alla i allsvenskan. 23 mål på 14 matcher håller toppklass. Marcus Pode, Magnus Andersson och Fredrik Jensen är ständigt farliga.

Negativt: Försvarsspelet. Eller bristen på det gör TFF till ett lag som det luktar Superettan om. 36 insläppta mål är inte okej i någon serie efter 15 spelade matcher. Det är för tamt i den egna boxen. Tänk dessutom på att målvakten Noring har räddat massor av mål.

Tränarens kommentar: ”Efter att halva serien är spelad är de bara att konstatera att vi måste rikta in oss helt på att rädda vårt kontrakt. Ingenting annat. Vi måste arbeta vidare med vårt försvarsspel som inte är bra. Det är ett problem som det är väldigt bråttom för oss att lösa.”

Sportbladets kommentar: ”Med så mycket offensiv kvalité ska egentligen inte TFF behöva bli indraget i någon bottenstrid. Men laget har en hemsk form - sju raka tävlingsmatcher som slutat med noll poäng – och vändningen måste komma snart. Sparka Tom Prahl? Är absolut inte lösningen – däremot så borde en mittback handlas in. Det snabbt.”

Sportbladets plus: