Rydström: Blir en identitetskris

Bergstrand slutar – lagkaptenen orolig över klubbens framtid

Nanne Bergstrand firar SM-guldet 2008 tillsammans med Lasse Johansson, Petter Wastå och Henrik Rydström.
FOTBOLL

Nanne Bergstrand utmanade etablissemanget med sin bonnklubb.

Nu slutar han – och Henrik Rydström oroas över Kalmar FF:s framtid.

– Det blir ju en rejäl identitets­kris, säger trotjänaren.

I går berättade Nanne Bergstrand att han slutar som tränare för Kalmar FF efter säsongen.

– Det är ett beslut som vuxit fram de senaste åren. Jag har haft en dröm att komma till Champions League igen. Därför väljer jag att gå vidare, sa han på en extra­insatt presskonferens.

Henrik Rydström fick beskedet tio minuter innan det offentliggjordes.

– Jag blev förvånad. Jag trodde att vi hade påbörjat något nytt som på sikt skulle bli bra, något som liknande det vi gjorde för ett par år sedan, säger Henrik Rydström.

”Skapade identitet”

Tillsammans med ­lokala förmågor som Petter Wastå, Lasse ­Johansson, Joachim Lantz, Tobbe Carlsson och Henrik Rydström byggde tränaren upp ett kollektiv som tråkade ut motståndarlagen med ett disciplinerat försvarsspel.

När han sedan rörde ner brasilianska klasspelare i den sega och lite dryga småländska grytan byggde han ett lag som gick för – och vann – guld.

Och ständigt tjatade han om hur Kalmar FF blev orättvist behandlat av ”etablissemanget”.

– Det var vår identitet som han skapade tillsammans med en stark spelargrupp.

”Jävligt vemodigt”

När Nanne sticker blir du ensam kvar från guldåren – vad betyder det för Kalmar FF?

– Nanne kom 1998 och har efter det lagt grunden som gjort Kalmar FF till föreningen den är i dag. Det blir ju en rejäl identitetskris nu. Hur mycket har vi hunnit ­föra över den där gamla känslan till vår nuvarande trupp? frågar sig Rydström.

– Nanne har liksom alltid varit garanten. Det blir oerhört viktigt att välja en ny tränare som förstår de här bitarna. Kalmar FF är fortfarande en småklubb, och det är ett annorlunda tryck jämfört med i storstäderna. Inte publiktryck – utan en hel stad som har åsikter. ­Alla klarar inte det.

Mittfältaren kan ändå förstå att den gamle mentorn vill pröva något nytt efter 13 år i klubben.

– Det är väl naturligt att det blir så. Men det känns jävligt tråkigt och vemodigt.

KFF-legendarer om Bergstrand

1. Vad har Nanne betytt för ­Kalmar FF?

2. Hur påverkar det klubben att han slutar efter säsongen?

3. Ditt bästa Nanne-minne?

Lasse Johansson, 38, mittfältslegendar

1. Han har byggt stabilitet. Fokuserat på långsiktighet och kontinuitet. Det är självklart att Nanne betytt väldigt mycket för hela Kalmar FF. För föreningens framtid.

2. Det kommer att bli intressant att se vad som händer då han ju varit där oerhört länge. Det handlar inte bara om laget, utan resten av föreningen. Allt har ju byggts upp utifrån hans tankar och idéer. Det blir tufft för föreningen och väldigt intressant att se vem som tar över. Samtidigt tror jag att KFF klarar sig bra, det är en så pass etablerad förening numera. Det kan inte ramla ihop på grund av en man.

3. Herregud, det finns så många. Bäst gillar jag att han, även om Nanne ofta framstått som en butter figur, alltid haft glimten i ögat. Man har kunnat skämta med honom. Jag minns också en brottningsmatch mellan Nanne och spelaren Dennis Nilsson i duschen. Om de var ovänner? Inte alls, det var en ärlig kamp om vem som skulle få duscha först.

Tobias Carlsson, 38, mittbackslegendar

1. Han har varit med hela resan. Från division 1 södra till allsvenskan, SM-guld och Europa-äventyr. Så Nanne har betytt väldigt mycket för Kalmar FF. Han hade hela tiden en tydlig linje för hur vi skulle bli bättre. Först löste vi försvarsspelet, och sen utvecklade han anfallsspelet. Vi hade ju väldigt fina år 2005–2008.

2. Han är en kompetent fotbollstränare, men det kan nog vara en fördel om någon ny kommer in. Så det är inte orimligt att han slutar. Det kan vara bra med nya initiativ och en annan röst.

3. Det finns många roliga minnen. Han fick ju ofta sina obegripliga utbrott. Kommer ihåg vilken otrolig respekt för Europa han hade de första åren. När vi åkte till Estland och mötte Trans Narva eldade han upp oss så att vi nästan skakade av rädsla. Sedan vann vi med 7–0 och festade hela natten...

Henrik Rydström, 37, ”Mr Kalmar FF”

1. Nanne kom 1998 och har efter det lagt grunden som gjort Kalmar FF till föreningen den är i dag. Vi fick en stark identitet som han gemensamt med mig, Petter Wastå, Tobbe Carlsson och några till skapade. Han har klickat så bra med spelarna och varit den tränaren i allsvenskan med kanske störst taktiska kunskaper.

2. Det blir en identitetskris. Han har ju varit en garant för vårt perfekta samspel mellan spelartruppen och tränaren. Det mesta bygger ju på den identiteten han lyckades skapa. Det blir en riktig utmaning att lyckas med något liknande igen, och jag kan inte komma på någon som skulle klara det.

3. Först tänker jag på hans humor, den har varit så jävla usel. När han anlände 1998 med sin höga frisyr satt vi i spelartruppen och tänkte ”vad fan är det här?”, men sedan höll han föreläsningar som fick mig att vakna upp och inse saker och ting. Han lärde mig att man har ett ansvar när man är i en grupp, ett ansvar för sin egen motivation och drivkraft. Den insikten minns jag mest och helst.