”Han kan bli hur bra som helst”

Elm njuter – och hyllar jättelöftet

Viktor Elm.
FOTBOLL

Kalmar FF har inte värvat hem någon trött föredetting.

Tvärtom.

Det lyser om Viktor Elm inför den allsvenska comebacken:

– Jag är extremt sugen, humöret är helt på topp, är i matchform, troligen mer än alla andra, säger Viktor Elm med ett stort leeende.

Filip Sachpekidis.

När Viktor Elm lämnade allsvenskan 2008 gjorde han det som seriens bäste spelare. Som mittfältare svarade han för 22 poäng – 15 mål och 7 assist.

Efter 6,5 år i Holland är han i dag tillbaka i allsvenskan.

– Jag har haft fina år i Holland. Inget jag skulle velat ha ogjort. Det har varit aktuellt med flytt till andra ligor tidigare, men nu kändes det helt rätt att flytta hem. Jag är verkligen sugen på att spela för Kalmar FF igen, säger Viktor Elm när Sportbladet möter honom efter den sista träningen inför allsvenska premiären mot HIF.

Inga blågula tankar

Senast han huserade i allsvenskan var en viss Henke Larsson spelare för Helsingborg. Och var snäppet bättre poängmässigt – svarade för 24 poäng (14+10).

– Vi spelade en del i landslaget ihop. Mot Serbien borta, mot Danmark. Annars satt jag väl mest på läktaren.

Du har inte varit med i landslaget på flera år. Har du några landslagsdrömmar kvar?

– Nej, det har jag inte. Jag har familj nu och koncentrerar mig på den och på spelet i Kalmar FF. Jag har även tidigare pratat med Erik Hamrén om att jag inte är intresserad. Men å andra sidan är jag ändå knappast aktuell, så det är inget att skriva om.

Viktor Elm går som väntat in och tar direkt en plats i startelvan. Tre träningar räckte – och positionen är han van vid. Bakom sig på det centrala mittfältet har han tekniske Ismael som lite av en sopkvast.

– Väldigt lik rollen som jag hade 2008. Men då spelade Henrik Rydström bakom mig. Jag gillar den här rollen.

Då blev det 15 mål och 7 assist. Är du fortfarande en sådan poängspelare?

– Svårt att säga. Man ska komma ihåg att jag var inne i zonen det året. Jag fick öppna mål, folk sköt på mig och in. Det var ett sådant år när bollarna nästan trillade in av sig självt.

Fast du gjorde en hel del fina mål också. Som frisparken i seriefinalen mot Elfsborg...

– Ja, den såg jag faktiskt nyligen. Då fick jag gåshud, det målet var bra.

Är du fortsatt frisparksskytt i Kalmar FF?

– Tveksamt. David (Elm) drog upp två i krysset på träningen i dag, så jag får nog stå på väntlistan. Men när han väl missar så...

”Ser ut som Ronaldo”

Viktor Elms inträde har gett hela Kalmar FF-truppen energi och ”Mellan-Elm” har redan fått lite av en ledarroll. Kanske inte minst för föreningens stora framtidsämne; Filip Sachpekidis.

– Det är en spelare som frågar mycket, är intresserad. Jag har ju varit med ett bra tag nu och försöker hjälpa till och ge honom råd.

Hur bra kan han bli?

– Med det drivet, intresset, och med den kroppen – han ser ju ut som Cristiano Ronaldo – kan han bli hur bra som helst. Nu handlar det mycket om att värdera situationerna. Det andra finns där.

Hur kul ska det bli med premiär?

– Jag är enormt sugen. Jag är i matchform, har humöret helt på topp, så det ska bli otroligt kul, säger Viktor Elm med ett leende.