Osannolika resan för Kalmar FF:s värvning

Foto: Bildbyrån
Lumala Abdu (till vänster).
FOTBOLL

Han lämnades på gatan i Malmö som ensamkommande flykting för två år sedan.

Efter en kometkarriär i Mjällby är nu Lumala Abdu, 18, klar för Kalmar FF.

– Han är ung och träningsvillig och vi tror att han har en stor potential att utvecklas ytterligare, säger KFF:s sportchef Thoma Andersson Borstam.

Mjällby hade en blytung säsong och rasade rakt igenom superettan ner i division ett.

Men mitt i bedrövelsen har en solskenshistoria lyst starkt, den om Lumala Abdu. TV 4 berättade om hans otroliga historia i ett reportage tidigare i år. Abdu växte upp i Uganda med sin mormor sedan mamman dött när han var liten och pappan lämnat familjen. Som 16-åring fick han chansen att ta sig till Malmö men väl där lämnades han helt ensam på gatan utan varken pengar eller bostad. Via ett boende för ensamkommande flyktingar och tid på ett gymnasie med fotbollsinriktning uppmärksammades hans talang av Mjällby.

”Ung och träningsvillig”

Där har han efter bara ett år tagit plats i a-laget och trots klubbens svaga insats imponerat stort på många klubbar. Under november har han provspelat med Malmö FF och dragit till sig intresse från både Östersund och AIK. Men i dag blev det klart att Kalmar kontrakterar jättetalangen för fyra år framåt.

– Lumala har en spännande snabbhet och är en spelartyp som passar väl in i vårt lagbygge. Han är ung och träningsvillig och vi tror att han har en stor potential att utvecklas ytterligare, säger sportchefen Thomas Andersson Borstam i en kommentar på klubbens hemsida.