För rädd för att gå ut på planen igen

David Elm tar timeout: Skämdes när jag insåg att det var rädsla

1 av 2
FOTBOLL

David Elm frånsäger sig kaptensbindeln i Kalmar FF och tar paus från allt allsvenskt spel på obestämd tid.

I ett modigt blogginlägg berättar 33-åringen i Barometern om hur psykiska besvär gör att han är för rädd att spela fotboll.

”Jag var rädd. För närkamper. För motståndare. För medspelare. För bollen. Allt och alla som befann sig i närheten av mig”, skriver Elm.

David Elm beskriver själv hur han varit en spillra av sig själv som spelare sedan smällen mot huvudet i mötet med Sundsvall den 10 augusti förra året. Trots att läkarna förklarat den allsvenska profilen fullt medicinskt frisk efter hjärnskakningen har inte Elm hittat tillbaka till sig själv. Under Kalmar FF:s träningsläger i Portugal kom 33-åringen till sist till insikt om varför.

Öppnade sig för Rydström

”I december startade vi sedan upp en ny säsong och i ruset av all revanschlusta kände jag mig motiverad, pigg och stark. Jag märkte dock ganska tidigt att det fanns en väsentlig skillnad mot tidigare år och även om det inte var någonting jag reflekterade över just då så fanns den ändå där och gnagde. Rädslan. Jag var rädd. För närkamper. För motståndare. För medspelare. För bollen. Allt och alla som befann sig i närheten av mig upplevdes som potentiella hot mot mitt 'sköra' huvud”, skriver Elm i sin blogg på Barometern.

I ett öppenhjärtigt och modigt inlägg berättar anfallaren nu om de psykiska problemen han kämpat med under hösten. Först förra veckan vågade Elm erkänna öppet vad han led av i ett samtal med assisterande tränaren Henrik Rydström.

”Kanske låter som jag lägger av”

Klubben jobbar nu tillsammans med Elm för att 33-åringen ska bli frisk igen men problemen gör att veteranen tar en paus från matchspel på obestämd tid och lämnar ifrån sig lagkaptensbindeln i Kalmar FF.

”Peter (Swärdh, tränare) och jag kom överens om att jag skulle träna på som vanligt, vilket också var min önskan, och se det som en del av en process. Att ändå utsätta mig för situationer som gör mig rädd känns som en naturlig väg för att nå tillbaka. Om än i min egen takt. Däremot finns det just nu ingen anledning att försätta mig i matchsituationer. Matcher innebär att jag ställs i situationer där jag inte kan ha kontroll över skeenden omkring mig och motståndare visar kanske inte alltid samma hänsyn som en lagkamrat gör. Så för nu, och en tid framöver, blir det uppehåll i 'matchandet' för min del”, skriver Elm och avslutar inlägget med:

”Det kanske låter som att jag är på väg att sluta med fotbollen. Så är det inte. Jag har stött på en hel del uppförsbackar i min karriär och lyckats ta mig upp för de allra flesta. Det är målet den här gången också. Jag vill tillbaka till den spelare jag var och jag är fullt övertygad om att jag kommer att kunna ta mig dit om jag bara fortsätter att jobba hårt. Ibland behöver man bara ta ett steg tillbaka för att kunna ta två framåt.”

FAKTA

Detta har hänt:

10 augusti: David Elm nickar ihop med Sundsvalls mittback Jon Gudni Fjoluson. Anfallaren förs med ambulans till sjukhus.

11 augusti: Läkarna konstaterar att Elm drabbats av en hjärnskakning, hans fjärde i karriären, med bedömer den enligt klubbens assisterande tränare Jens Nilsson inte som allvarlig.

18 augusti: David Elm talar ut, berättar om omfattande fysiska problem efter smällen och flaggar för en längre frånvaro.

– Ofta räcker det med att jag leker med barnen eller går en runda med hunden så kommer tröttheten. Jag hoppas att kunna bli lite mer aktiv snart men jag har haft ett par rejäla hjärnskakningar så jag är extra försiktig. Jag har bara en hjärna.

29 september: Anfallaren meddelar att hans säsong är över och köper 300 biljetter ur egen ficka för att få ny publik till arenan och på så sätt ändå stödja laget.

– Biljetter som jag vill ge till människor som inte har råd att gå på en match.

18 februari: Elm tar timeout från fotbollen på obestämd tid.