Bjärred sågar sitt gamla lag

”Det sportsliga släpar efter och jag lider”

Foto: Daniel Nilsson, Bildbyrån
FOTBOLL

0–8 på tre matcher.

Bara en ynka seger på de elva senaste.

Och tolva, strax ovanför strecket, i den allsvenska tabellen.

Krisen i Malmö är total och nu sågar legendaren Patrik Andersson klubbens ledning och stora delar av spelartruppen.

– Det sportsliga släpar efter. Och det är en vinstlott för Malmö att det är 16 lag i allsvenskan, säger Bjärred.

Norrköping ligger sist i allsvenskan och GIF Sundsvall riskerar också att åka ur.

Trots det är det Malmö FF som har seglat upp som allsvenskans största krislag. Faktum är att laget, som vann SM-guld så sent som 2004, bara har vunnit en enda match av de elva senaste.

”Lider i dag”

Efter gårdagens 0-1-förlust mot Norrköping blåser det nu orkanvindar runt klubben. Spelarna möttes av banderoller som uppgivna och irriterade fans satt upp när de kom hem till Malmö i går.

Men det är inte bara fansens och medias dom som är hård.

Nu går en av klubbens bästa spelare genom tiderna, Patrik Andersson, ut och kritiserar såväl spelarnas agerande som ledningens sätt att sköta klubben.

– Jag följer klubben väldigt nära och tabelläget talar sitt tydliga språk. Jag har ett ljusblått hjärta och som gammal spelare så lider jag i dag, säger Andersson som gjort två sejourer i klubben.

Kritiserar spelare och ledning

Efter den senaste, 2004-2005, valde han att lägga skorna på hyllan efter år av skadebekymmer.

Är du förvånad att det ser ut som det gör?

– Ja, självklart är man lite förvånad. Det såg ju bra ut i början av säsongen och visst hade man hoppats att det skulle finnas mer av en spelidé i laget. Fler linjer i spelet. Men sedan EM-uppehållet är allt som bortblåst. Och det är ju en vinstlott för Malmö att det är 16 lag i allsvenskan.

Vad är det som är fel i Malmö?

– Det är det sportsliga som släpar efter. Klubben har haft en enorm uppväxling och ramarna finns där och det är en ny arena på gång. Men det måste ju finnas en produkt att visa upp också, säger Andersson.

– Inför säsongen pratades det om att starta om på ruta ett. Det känns som klubben är kvar på ruta ett och att det krävs en nystart igen, säger Bjärred som inte vill gå in närmare på vilka personer som bär ansvaret för fiaskot.

Ledningen, och framförallt de som jobbar med spelarrekryteringar, får sig en rejäl känga av legendaren.

För att inte tala om flera spelare i truppen.

– Klubben har missat att bygga bakifrån, där han Malmö inte hängt med. Man måste börja med att se till att det finns ett stabilt försvarsspel för det är viktigt för hela laget.

Vad är det som är fel?

– Sandqvist har pendlar oerhört i sitt spel, den osäkerheten har spridit sig genom laget. De mittbackarna man arbetar med i dagsläget är beroende av att ha spelare bredvid som som styr. I dagsläget håller inte laget klassen som behövs.

”Rädda vad som räddas kan”

Tycker du att klubben ska byta tränare eller ledning?

– Nej, det tycker jag väl inte. Jag kan inte uttala mig om vem som ligger bakom värvningarna och det handlar väl snarare om att sätta sig ned och gå igenom spelartruppen. Namn för namn.

– Har de verkligen de kvalitéerna som krävs för att lyfta Malmö till de nivåerna som jag tycker att Malmö ska tillhöra.

Vad är viktigast nu, med sju omgångar kvar att spela?

– Att rädda vad som räddas kan. Det gäller att plocka poäng för att få lite arbetsro sen är det styrelsens uppgift och ansvar att analysera det sportsliga.

Patrik Andersson, 37, spelade i Malmö 1989-1992 och 2004-2005. Hans pappa Roy tillhörde en av klubbens bästa spelare under 70-talet.

Patriks bror, landslagsspelaren Daniel Andersson, är lagkapten i dagens Malmö FF.

FAKTA

Läs mer om krisen i Malmö FF

ARTIKELN HANDLAR OM